En Sıcak Konular

İran kaynıyor

17 Aralık 2010 09:18 tsi
İran kaynıyor Muhalifler ve ABD boş durmuyor...

...İran’da ciddi bir siyasal gerginlik olduğu konusundaki tespitin hakkını vermek gerekiyor. Ahmedinecad politikalarından hiç haz etmediği halde yıllarca koltuğunu korumayı başaran dışişleri bakanının görevden alınması bile, basit bir hükümet içi anlaşmazlığın ötesinde anlamlara sahip. Öte yandan, ülkedeki liberal kesimlerin, azınlıkların, hatta Şia geleneğinden uzaklaşıldığını savunan dindar kesimlerin şimdiki yönetimin otoriter uygulamalarından giderek daha fazla rahatsız olduğu söylenebilir. Anlaşılan o ki bir de İran yönetiminden rahatsız olan Sünni gruplar var ve bunlar da seslerini terör eylemleriyle dünyaya duyuruyorlar.

Uzunca bir süredir ülkede patlamalar ve suikastlar oluyordu, bunların bir kısmı “tüp patladı” mealindeki açıklamalarla kaza olarak tanımlanıyordu. Ancak en son Kerbela şehitleri için yapılan yas törenleri sırasında patlayan bombalar kırk kadar kişiyi öldürünce, terör saklanamaz bir düzeye taşındı. Irak’taki terör saldırılarında olduğu gibi, bu eylemi de bir Sünni radikal örgüt üstlendi. El-Kaide’nin kolu olarak tanımlanan Cundullah’ın eylemlerinin sıklığını ve şiddetini artırması bazı çıkarsamalar yapılmasını olanaklı hale getirdi.

İlk bakışta, bu örgütün İran’daki siyasi hoşnutsuzluğu artırmaya hizmet eden yanı görülebilir. Yönetimin vatandaşları korumayı beceremediği, Sünnileri denetleyemediği ya da tersine haklarını gasp ettiği yönünde bir toplumsal baskı doğabilir. Ancak öte yandan eylemlerin tam tersine bir etki yaratması da mümkün. Sünni radikal gruplar ve terör eylemcileri karşısında bir kilitlenme yaşanması ihtimali de bulunuyor. Daha milliyetçi bir İran için bulunmaz bir fırsat yaratabilir ve Ahmedinecad da bir yandan otoritesinin meşruiyetini yeniden savunma imkanı bulabilir, öte yandan örgütün arkasında ABD’nin olduğunu ileri sürme kolaycılığını kullanabilir.

Sonuçta, lider nasıl davranırsa davransın, İran’daki muhalefetin “ders çalıştığı”, ABD’nin de boş durmadığı gerçeği değişmiyor. Dolayısıyla İran ile ilgili atılan her adımda artık hangi İran’dan söz edildiğine dikkat etmek gerekebilir.

Beril Dedeoğlu / Star

Devamı için tıklayın



Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,436 µs