En Sıcak Konular

''Mazeretim var Silivri'deyim''

17 Aralık 2010 08:42 tsi
''Mazeretim var Silivri'deyim''

Balyoz Darbe Planı iddialarına ilişkin 60'ı general ve amiral 195 sanığın yargılanmasına Silivri'de dün başladı. İşte duruşmadan notlar...

Balyoz davasının ilk duruşmasına bir nolu sanık eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile eski kuvvet komutanları emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 195 sanık katıldı.

Balyoz Darbe Planı iddialarına ilişkin 60'ı general ve amiral 195 sanığın yargılanmasına Silivri'de dün başladı. Genelkurmay, aralarında 30 generalin de olduğu 102 muvazzaf subaya hafta sonu hariç her gün yapılması öngörülen duruşma planına göre "mazeret" izni verdi. Duruşmaya rahatsızlığı nedeniyle katılmayan emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Tümgeneral Mustafa Kemal Tutkun, başka suçtan tutuklu Albay Cemal Temizöz ile birlikte 6 kişi katılmadı. 190 sanık duruşmada hazır bulundu. Kimlik bilgilerinin karışıklığı nedeniyle Recep Yavuz hakkında dava açılmamış sayıldığı için sanık sayısı 195'e düştü.

195 SANIK KATILDI

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya bir numaralı sanık Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, Süha Tanyeri, Milli Savunma Bakanlığı'nca açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, İçişleri Bakanlığı'nca açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ile "İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının tutuklu sanığı Albay Dursun Çiçek, "Ergenekon'' davalarında tutuklu yargılanan Mehmet Fikri Karadağ ve Albay Cengiz Köylü de katıldı.

ÇİÇEK'E MİLLİ SANIK UYARISI

Önceki gün görevlendirilen Hâkim Ömer Diken'in başkanlık yaptığı mahkeme heyetinde, üye hâkimler Davut Bedir, Murat Üründü ve Ali Efendi Peksak yer aldı. İddia makamını ise özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş temsil etti. Duruşmada ses ve görüntü kaydı yapıldı. İlk sıraya Ergenekon tutuklusu Albay Dursun Çiçek, Albay Cengiz Köylü ile emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ oturdu. Ondan sonraki sanıklar iddianame sırasına göre oturdu. Duruşma başlamadan önce Dursun Çiçek, sanıkların bulunduğu bölümü dolaşıp tokalaştı. Sanık yoklaması yapılırken ilk ismi okunan Kurmay Albay Dursun Çiçek, "Son dönemlerin milli sanığı Dursun Çiçek" diyerek kendisini tanıttı. Mahkeme başkanı Ömer Diken ise "Sadece isimlerinizi söyleyin" diyerek Çiçek'i uyardı. Tümgeneral Ahmet Yavuz'un avukatı Duygun Yarsuvat, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti'ni oluşturan Hâkim Davut Bedir, Ali Efendi Peksak ve Hâkim Murat Üründü hakkında, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne tazminat davası açtığı için "hasım olduklarını", bu nedenle bu üyeleri reddettiklerini söyledi. Ergenekon tutuklusu Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek de söz alarak, "Eksikliklere rağmen iddianameyi kabul eden ve hukuka, CMK'ya aykırı olarak yakalama kararları çıkaran mahkeme üyelerini ben de reddediyorum" dedi. Duruşma, reddi hâkim taleplerinin değerlendirilmesi için 28 Adalık Salı gününe ertelendi. Reddi hakim talebini 11. Ağır Ceza Mahkemesi karara bağlayacak.

'TSK YARGILANIYOR'

Duruşmada söz alan Çetin Doğan "Bu davada hedef TSK'dır. Ayrıca TSK personelinin hazırladığı bilirkişi raporları da vardır. Biz de bu raporlarla ilgili savunma yapacağız. Bu nedenle TSK'nın da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın da bu davaya gözlemci ve müdahil olarak katılması gerekir" dedi.

ÖZDEN ÖRNEK

Balyoz davasının önemli sanıklarından eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, koruma aracıyla geldi.

İBRAHİM FIRTINA

Silivri'de başlayan davanın üst düzey rütbeli sanıklarından biri de eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına.

GENEL SEKRETER

Balyoz davasının ilk duruşmasına katılan eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli orgeneral Şükrü Sarıışık.

MUVAZZAFLAR

Davada adları geçen ve hâlâ görev başındaki general, amiral ve subaylar Silivri'ye minibüslerle topluca geldi.

ÖNLEMLER

Sanıklar geniş güvenlik önlemleri altında salona girdi.

Duruşmadan notlar...

Genelkurmay: Bir numaralı görev duruşmaya katılmak

Balyoz sanığı muvazzaf sanıklarla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın bir emir yayınlayarak, sanıkların duruşmaya katılmasını istediği, "öncelikli göreviniz" talimatı verdiği kaydedildi. İzmit'den Şırnak'a, Kastamonu'dan İskenderun'a çeşitli yerlerde görev yapan sanıkların, duruşmalara katılabilmeleri için izin konusunda bir sınırlama yapılmadığı, duruşmalar boyunca izinli sayılacakları kaydedildi. Muvazzaf sanıkların duruşmalara eksiksiz katılabilmeleri için gün sınırlaması yapılmadığı belirtildi. Görevli subaylara, bildirdikleri mazerete göre belirli günler aralığında izin veriliyor. İzinsiz ya da izin günü dolmasına rağmen 6 günden fazla birliğine katılmayan askerler firari sayılırken, sanıklardan eski Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile Mustafa Kemal Tutkun, Murat Üstündağ, Tümuçin Erarslan, Ali Demir, Kahraman Dikmen, Erol Ersan, Fikret Çoşkun ile başka suçtan tutuklu Albay Cemal Temizöz duruşmaya gelmedi. Sanıklardan biri Brüksel'de, biri Napoli'de NATO tesislerinde görevli, biri Avustralya'da biri de Tunus'ta askeri ataşe olarak görev yaptığını söyledi.

Yavuz hakkındaki dava yanlış bilgiler nedeniyle düştü

Kimlik tespiti sırasında iddianamede 164. sırada yer alan Recep Yavuz, kimlik bilgilerinin kendisine ait olmadığını, bu konuda daha önce dilekçe verdiğini söyledi. Bunun üzerine Başkan Ömer Diken, Yavuz'un nüfus cüzdanı ve kimlik bilgilerin aldı. Yavuz, kendisinin Sabiha Gökçen Havalimanı'nda görevli astsubay olduğunu söyledi. Başkan Diken, iddianamede Yavuz'a ilişkin bölümü inceledi. Diken "İddianamede yanlış bilgiler yer aldığını göre hakkınızda açılmış bir dava da olmuyor, ama gelmişsiniz" dedi. Bu sırada sanık 47. sıradaki Recep Yıldız, kendi kimlik bilgilerinin Recep Yavuz'a yazıldığını söyledi. Başkan Diken, Recep Yavuz'a hitaben "Bu durumda sizi hakkınızda açılmış bir kamu davası yok. Bu durum savcılığına bildirilecek" dedi. Bu sözleri salondaki izleyicilerin alkışlaması üzerine Diken, "İnsan unsurunun olduğu yerde böyle yanlışlar olur" dedi. Kimlik bilgilerinin karışıklığı nedeniyle Recep Yavuz hakkında dava açılmamış sayıldığı için sanık sayısı 195'e düştü. Mahkeme heyetinin bu durumu Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na bildirmesinden sonra Recep Yavuz hakkında yeniden ek iddianame düzenlenecek.

Dilipak müdahil olmak istedi, dışarıda eylem vardı

Darbe planlarında, oluşturulacak özel bir timle suikasta maruz kalması planlanan 19 gazeteciden biri olduğu ileri sürülen gazeteci- yazar Abdurrahman Dilipak, tutuksuz sanıkların kimlik tespiti sırasında davaya müdahil olma talebinde bulundu. Mahkeme hâkimi Ömer Diken, Dilipak'ın müdahillerin oturacakları yere oturmasını istedi. Bazı avukatların itiraz etmesi üzerine Diken, "Daha müdahil olup olmamasına karar vermedik. Kararı verirken itirazlarınız dinlenecek. Dilipak, şimdilik orada oturacak" dedi. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusu önünde toplanan "Yargıda Reform Grubu'' üyesi bir grup avukat, "Yargı Balyoza El Koydu'' ve "Ordu yargıyı yordu'' yazılı pankart ve dövizler açtı.

ASKERLERE DESTEK VERDİLER

Bursa İnegöl'den gelen 10 kişilik bir grup ise yargılanan askerlere destek verdi. Ellerinde taşıdıkları, "Aydınların yeri Silivri zindanları değil", "Korkutmak korkakların işidir" ve "Yaşasın cumhuriyet yaşasın hukuk" dövizleriyle seslerini duyurmaya çalışan grup daha sonra sessizce dağıldı.

sabah



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,522 µs