En Sıcak Konular

İran'da camiye saldırı ile ilgili 9 kişi yakalandı

16 Aralık 2010 21:18 tsi
İran'da Kerbela şehitlerinin yas törenlerine katılan halkı hedef alan dünkü saldırıyla ilgili 9 kişinin yakalandığı bildirildi.

Devlet televizyonu, İstihbarat Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, ''Sistan-Belucistan eyaletinde 8 teröristin yakalandığını'' duyurdu.

İçişleri Bakanlığı da, saldırının planlayıcılarından bir kişinin dün ülkeyi terk etmek isterken yakalandığını açıklamıştı.

Sistan-Belucistan eyaletine bağlı Çabahar kentindeki İmam Hüseyin Camii ve etrafında dün düzenlenen Kerbela şehitlerini anma törenlerine katılan halka yönelik intihar saldırısında 35 kişi hayatını kaybetmiş, ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğu belirtilmişti.

Saldırıda, 14'ü ağır 95 kişinin yaralandığı de kaydedilirken, intihar saldırısını planlayan diğer bir kişi de polisle çatışmada ölü ele geçirilmişti.

Saldırıyı, terör örgütü Cundullah'ın üslendiği açıklanırken, Tahran yönetimi de, Batılı kimi istihbarat birimleri ve bazı komşu ülkeleri Cundullah'a destek vermekle suçlamıştı.

-CUNDULLAH'IN SALDIRILARI-

Zahidan'daki Merkez Camisi'ne 15 Temmuz 2010'da düzenlenen iki ayrı intihar saldırısında da 28 kişi hayatını kaybetti, 306 kişi yaralandı. Saldırıyı, ''terör örgütü Cundullah'ın üslendiği'' bildirildi.

Cundullah'ın, 18 Ekim 2009'da Sistan-Belucistan eyaletinde Devrim Muhafızlarını hedef alan saldırısında ise, aralarında üst düzey komutan ile aşiret liderlerinin de bulunduğu 42 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 50 kişi yaralandı.

Örgüt, ayrıca 2005 yılında 9, 2007'de 11, 2008'de 16 güvenlik görevlisinin öldürülmesi, 25 Mart 2008 tarihinde Bam-Kerman otoyolunun kapatılarak 22 sivilin öldürülmesi ile 28 Mayıs 2009'da 25 kişinin ölümü ve 119 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan cami bombalanması eylemlerini üstlendi.

Pakistan'ın İran'ın sınırına yakın bölgede üstlendiği ve zaman zaman sınırı geçerek eylem düzenlediği ileri sürülen Cundullah'ın El Kaide ile bağlantılı olduğu, bu örgütten silah ve para yardımı aldığı da öne sürülüyor.

Örgüt lideri, Abdülmelik Rigi, İran İstihbarat Bakanlığı ve emniyet birimlerince düzenlenen özel operasyonda yakalanarak 23 Şubatta İran'a getirilmiş ve 20 Haziran'da idam edilmişti.



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,503 µs