En Sıcak Konular

Muş'ta göstericiler AK Parti binasını taşladı

16 Aralık 2010 19:39 tsi
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk, bugüne kadar 7 partilerinin kapatıldığını ve mantık değişmedikçe bu tehditlerin devam edeceğini söyledi.

Ahmet Türk'ün konuştuğu miting alanında bir grup miting esnasında çekim yapan polislere ve AK Parti İlçe Başkanlığı'nda bayrak sallayanlara tepki gösterdi. Göstericiler, sık sık Abdullah Öcalan ve PKK lehine slogan atarak polisi ve AK Parti binasını taşladı.

Muş'un Bulanık ilçesinde 15 Aralık 2009 tarihinde meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden Kemal Ağca ve Necmi Oral anıldı. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İlçe Başkanlığı önünde düzenlenen anma programına DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, yazar Altan Tan ile çok sayıda partili katıldı. Miting öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ahmet Türk, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in mecliste Kürtçe konuşmanın parti kapatma gerekçesi olduğu yönünde açıklamalarını değerlendirdi.

Kürt halkının dilini yasaklayan bir tehditle karşı karşıya olduklarını söyleyen Ahmet Türk, "Bugün Türkiye'de günümüz çağında halen Kürt halkının dilini yasaklayan, dilini kullandığı için tehditle karşı karşıya kalan bir sürecin içindeyiz. Bu ülkede Kürtler var, dili, kültürü, kimliği var. Bu Türkiye'nin her yerinde kullanılması gereken bir dildir. Aslında partiyi kapatma tehdidiyle karşı karşıya bırakan mantık bu konuda utanmalı ve mantık yeniden düşünmek zorunda kalmalıdır. Bu halk dilini kaybederse kimliğini kaybeder, kültürünü kaybeder. Dili, kültürü, kimliği kaybedilen, yok sayılan halk bir asimilasyon politikasıyla karşı karşıya kalmış olur. Sayın Başbakan Almanya'da Türklerin anadillerini konuşmaları için okullarda eğitim görmeleri konusunda çağrı yapıyor ve asimilasyonu dile getiriyor, bunu bir insanlık suçu olarak değerlendiriyor. Oysa burada 20 milyon insanın dilini kullanması konusundaki hassasiyeti de tehditle yanıtlıyorlar. Biz bu tehdide gelmeyeceğiz. Yaşamın her alanında dilimizi kullanmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu konudaki çabalarımızı ortaya koyacağız" dedi.

Bugüne kadar 7 partilerinin kapatıldığını hatırlatan Türk; "Türkiye'de her zaman Kürtler, Kürt halkı siyasette tehditle karşı karşıya kalmış. Yaşadığımız süreçleri göz önüne getirirsek, bugüne kadar 7 partimiz kapatılmış. Tabii ki mantık değişmediği takdirde bu tehditlerle Kürtleri susturmaya çalışacaklardır ama tehditle, baskıyla, zulümle de halkın susmadığını bugün bu meydanda görüyoruz." diye konuştu.

Ahmet Türk ve beraberindekiler daha sonra miting alanında kalabalığa seslendi. BDP İl Başkanı Nimet Sezgin, Muş Milletvekili Nuri Yaman ve Ahmet Türk, Kürtçe yaptıkları konuşmalarda geçen yıl yaşanan olaylara değindiler ve aynı oyunlara gelinmemesi konusunda uyarılarda bulundular. Miting esnasında çekim yapan polislere ve AK Parti İlçe Başkanlığı'nda bayrak sallayanlara tepki gösteren yüzü kapalı göstericiler, sık sık Abdullah Öcalan ve PKK lehine slogan atarak polisi ve parti binasını taşladı. Kısa süreli arbedenin yaşandığı meydanda başta Ahmet Türk ve partililer Türkçe ve Kürtçe sağduyu çağrısında bulundular. Polisin müdahale etmediği göstericiler miting sonunda Ak Parti binasını taş ve maytap yağmuruna tuttular. Parti binasının bulunduğu esnaflar da hemen kepenk kapattı.

Ahmet Türk ve beraberindekiler Belediye Başkanlığı'nı ziyaret ederken, ilçedeki gerginlik devam ediyor.

Öte yandan Bulanık'a çevre il ve ilçelerden takviye olarak gelen yaklaşık 750 polis ve 600 jandarma hazır bekletiliyor.

Polisin müdahale etmediği göstericiler miting sonunda AK Parti binasını taş ve maytap yağmuruna tuttular. Parti binasının bulunduğu esnaflar da hemen kepenk kapattı.

(CİHAN)



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,368 µs