En Sıcak Konular

Dava 28 Aralık'a ertelendi

16 Aralık 2010 17:25 tsi
Dava 28 Aralık'a ertelendi Balyoz darbe planı davası, 28 Aralık'a ertelendi. Reddihakim talepleri de bir üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Balyoz darbe planı davasında kimlik tespitlerinin ardından bazı sanıklar ile sanık avukatları, 3 üye hakimin tarafsızlıklarından endişe duyduklarını dile getirerek reddihakim talebinde bulundu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde iddianame sırasına göre kimlik tespiti yapılmasının ardından taleplerin alınmasına geçildi. Bu sırada Tümgeneral Ahmet Yavuz'un avukatları 15 Aralık 2010 tarihinde üye hakimler Davut Bedir, Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü hakkında Yargıtay 4. Hukuk Dairesine tazminat davası açtıkları ve bu nedenle hakimlerin davaya bakarken objektif olamayacaklarını ileri sürerek reddihakim talebinde bulundu.

Adı geçen hakimler, Balyoz soruşturması devam ederken 102 subay hakkında yakalama kararı çıkartmıştı. Bu talep üzerine mahkeme başkanı Ömer Diken, heyetin yetkilerinin bittiğini ve ancak bu konuda karar verildikten sonra duruşmalara devam edilebileceğini söyledi. Yasa maddelerini açıklayan başkan Diken, avukatların bundan sonra ancak reddihakim benzeri zorunlu taleplerini alabileceklerini söyledi. Ardından bazı avukatlar söz alarak yargılamanın cezaevi sınırları içerisinde yapılmasının da yargıyı sakatladığını iddia ederek, adil yargılamaya uygun bir mahkeme salonu seçilmesi talebinde bulundu.

Sanıklardan Korkut Özaslan'ın avukatı Tolga Akalın, 2008 yılında başlayan Ergenekon sürecinden bugüne kadar usuli işlem hatasının yapıldığını ileri sürdü. Soruşturmanın ayrılarak birbirinden farklı yargılamalar yapıldığını ve bu yargılamaların da sonradan tek dosya halinde görülecek olduğunu iddia ederek bu durumu eleştirdi. Soruşturmalar devam ederken yargılamalara da karar verilemediğini belirten Akalın, "İddia konusu grubun icra faaliyeti olarak gösterilen Sinegog patlamalarına ilişkin bölüm, bu dosyadan ayrılmıştır. Ayrılan bu bölüm hakkında herhangi bir karar verilmesine kadar yargılamada durma kararı verilmesini, reddihakim taleplerinin dahi yargılamanın tekrar başlamasına kadar değerlendirilmemesini talep ediyorum." dedi.

Sanık Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, bazı delillerin kendilerine verilmeyip, gizlendiğini iddia etti. Bu konuyla ilgili birçok dilekçe verildiğini belirten Ülgen, "Biz yargıç seçmiyoruz ama savunma hakkımıza saygı duyulmasını istiyoruz." dedi.

Göreve iki gün önce atandığını ve dün yetkisini aldığını belirten Başkan Ömer Diken ise "Normal bir hakim nelere bakabilirse ben de dosyaya büyük bir gayretle baktım. Dilekçelerinizi de gördüm. Kesinlikle savunmalarınızı kısıtlamamız söz konusu değil. Duruşmaya ara vereceğiz ve bu sürede dosyayı inceleyeceğiz. Bu sırada taleplerinizi inceleyip gereğini yaparız." dedi.

Bilirkişi raporlarında ve delil klasörlerinde Genelkurmay Başkanlığı adına çok rastlandığını belirten sanık Çetin Doğan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin davanın hedefi olduğunu belirterek, "Genelkurmay Başkanlığı ile Kara Kuvvetleri'nin duruşmaya müdahil ve gözlemci olarak katılmalarını talep ediyorum." diye konuştu. Doğan ayrıca dosyası ana dosyadan ayrılan ve iddia olunan seminer planında bulunan kişilerin dosyasının neden ayrıldığının açıklanmasını istedi. Doğan, "Bu kabul edilemez." dedi.

Davanın soruşturma aşamasında 24 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini, bu kişilerle haklarında yakalama kararı verilen bazı kişiler hakkındaki dosyanın ayrıldığını iddia eden sanık Albay Dursun Çiçek, "İddianamenin mahkemeniz tarafından reddedilmesi gerekirdi. Sanıklar hakkında CMK'ya aykırı olarak yakalama kararı çıkaran heyetiniz hakimleri hakkında Redd-i Hakim talep ediyorum." dedi.

Avukat Erhan Ergun da iddianamede hükümetin yürütme organlarının hedef alındığı suçlamaları bulunduğunu hatırlatarak, "Mahkemenizin Başkanı da davanın mağduru olan yürütme organı tarafından görevden alınmış, bu konuyla ilgili olarak da yine yürütme organı tarafından açıklama yapılmıştır. Yargılamayı yapan hakimler, davanın mağduru olan yürütme organının sağladığı araçlarla mahkemeye getiriliyor." iddiasında bulundu. Avukat Ergun, mağdur olarak gösterilen yürütme organının, mahkemeyi etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu iddia etti. Avukat Erhan Ergun, duruşmanın davanın mağduru olan yürütme organının hakimiyet sınırları(alanı) dışına çekilmesini talep etti.

Aralarında Kadir Sağdıç ile Fatih Ilgar'ın da bulunduğu bazı sanıklar ile sanık avukatları da üye hakimlerin tarafsızlığından endişe duyduklarını dile getirerek reddihakim talebinde bulundular. Daha sonra mütalaasını bildiren Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, reddihakim taleplerinin karara bağlanması için dosyanın üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Taleplerin değerlendirilmesi için duruşmaya ara verildi.

(CİHAN)



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs