En Sıcak Konular

AB Euro'yu kurtarmaya çalışıyor

16 Aralık 2010 13:19 tsi
Euro, Avrupa'da ardarda gelen krizlerle sallanırken, AB liderleri Brüksel'de çözümü tartışıyor.

AB liderleri, Brüksel'de düzenlenecek ve iki gün sürecek zirvede bir araya geliyor. Zirvenin en önemli gündem maddelerinden biri de Euro Bölgesi'nde yaşanan mali kriz olacak.
 
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, zirve öncesi, liderlere çağrıda bulunarak, ortak para birimi Euro'nun istikrara kavuşturulmasıyla ilgili tartışmalarda ölçüyü kaçırmamalarını istedi. Avrupa Parlamentosu genel kurulundaki konuşmasında, krizin tekerrürünü önleyecek kapsamlı ve kalıcı çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Barroso, Euro tahvili çıkarılmasının, ilerde ele alınabilecek ilginç bir öneri olduğunu belirtti.

DW'nin haberine göre,  Almanya Başbakanı Angela Merkel'in tavrı liderler zirvesinde belirleyici olacak. Merkel, zirve öncesi yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerini daha yakın işbirliğine çağırdı, ancak mali krizle başa çıkabilmek için ortak euro tahvili çıkarılması önerisini reddetti. Almanya Başbakanı, euroyu istikrarlı hale getirebilmek için milletvekillerine dokuz maddelik bir plan sundu ve zor durumdaki ülkeleri kurtarabilmek için gerekli kalıcı bir kurtarma mekanizmasının, özel kreditörlerin katılımını da dâhil etmesi gerektiğini söyledi.

ORTAK EKONOMİ YÖNETİMİ TARTIŞMALARI

Öte yandan, Merkel'in tavrı, sadece AB üyesi bir çok ülkede değil, Alman parlamentosunda da büyük eleştirilere maruz kaldı. Muhalefet liderleri, Merkel'i euro bölgesinin yaşadığı borç krizine karşı kararsız kalmakla suçladı.

Financial Times'ın haberine göre, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller, Merkel'i AB üyeleri karşısında Almanya'nın itibarını zedelediğini belirtti.

Sosyal Demokratların parlamento lideri ve eski başbakan yardımcısı Frank-Walter Steinmeier, Almanya'nın 440 milyar euuroluk euro istikrar fonunu desteklemek veya euro bölgesi ortak tahvilleri konusunda çekinser kaldığını, ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gücünü kaybetme riski bulunduğunu belirtti.

Brüksel'deki zirvenin gündeminde, Merkel'in üzerinde ısrar ettiği, sürekli kılınacak kriz mekanizmasının oluşturulması önerisi bulunacak.

EurActiv'e bilgi veren kaynaklar, ülkelerin bir mekanizma üzerinde anlaşması durumunda, yürürlüğe sokmak için referandum yapması gerekmediğini ancak yine de AB üyesi 27 ülkenin de kararları kendi meclislerinden geçirmesi gerektiğini hatırlatıyor. Kararların ülke bazında yasalaşmasının 2012 yılının sonlarına denk gelmesi beklenirken mekanizmanın 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Liderler tarafından tartışılacak ikinci konunun çözümü ise biraz daha zor olabilir. Liderler bu mekanizmanın hangi şartlarda devreye gireceği, finansmanının nasıl sağlanacağı, finansal pazarın buradaki rolünün ne olacağı gibi konularda karar vermek durumunda. Bu konularda anlaşmanın Nisan'a kadar gerçekleşmesi beklenmiyor.

"AB ÇÖZÜLÜYOR"

Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Merkel'e AB liderlerler zirvesinde „daha fazla Avrupa mesajı vermeye" davet ederken, Polonya Başbakanı Donald Tusk ise Euro krizinin AB'de çözülmeyi tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Tusk, AB'de Euro bölgesine dahil üyelerle bu bölgeye dahil olmayan üye ülkeler arasındaki ayrımın giderek keskinleştiğini kaydetti.

Yunanistan'ı, ardından da İrlanda'yı kurtarma paketlerinde belirleyici rolü üstenen Almanya, daha doğrusu Başbakan Angela Merkel, her geçen gün AB'ye mesafe koyan, Euro'yu ise neredeyse sonu gelmiş bir süreç olarak tanımlayan tavırlarıyla dikkati çekiyor.

Öte yandan, Almanya'da sosyal harcamalarda sert kısıntılara gidilen bir dönemde, Yunanistan'a ve İrlanda'ya milyarlarca Euro destek verilmesi ise, halk arasında da AB karşıtlarının oranını sürekli artırıyor. Merkel'in AB ve Euro konularında izlediği ve son olarak AB kurtarma paketinin miktarının 1,5 trilyon Euro'ya yükseltilmesinin Alman başbakanının itirazı doğrultusunda reddedilmesinin, iç politikaya dönük bir hamle olduğu da belirtiliyor.

İSPANYA ENDİŞESİ

Tüm bu tartışmalar yaşanırken ve AB üyesi ülkeler çözüm arayışını sürdürürken, Euro bölgesindeki kriz de devam ediyor.

Uluslararası kredi derecelendirme Kuruluşu Moodys'in İspanya'nın artan borçlarına dair kaygılarını dile getirmesinden sonra, Euro dolara karşı değer kaybetti.

İspanya, İrlanda'nın 113 milyar dolarlık yardım paketi almak zorunda kalmasından beri mali piyasaları endişelendiriyor.

İspanya hükümeti ise iki ekonominin birbirine benzemediğini ve ülkenin Avrupa Birliğini'nin kurtarma paketine ihtiyaç duymayacağında ısrarlı...

dunyabulteni



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,852 µs