En Sıcak Konular

Vergiler 2004'ten bu yana yüzde 50 arttı

16 Aralık 2010 11:08 tsi
Maliye, akaryakıt fiyatlarından alınan verilerde 2004'ten bu yana 10 puanlık düşüş yaşandığını açıklamalarına karşın istatistikler tersi sonuçlar veriyor. Verilere göre, son 5 yılda 1 litre benzin için ödenen vergi miktarında yüzde 50'lik artış yaşandı.

Akaryakıt fiyatlarındaki hızlı yükseliş enerji piyasasında hareketli günler yaşanmasına sebep oldu. Bir litre benzinin 4 liraya kadar fırlaması üzerine, Ankara'da enerji yönetimi devreye girdi.

Zaman gazetesinin haberine göre, akaryakıt fiyatlarındaki hızlı yükseliş enerji piyasasında hareketli günler yaşanmasına sebep oldu. Bir litre benzinin 4 liraya kadar fırlaması üzerine, Ankara'da enerji yönetimi devreye girdi. Yoğun bir toplantı trafiğinin ardından önceki gece Tüpraş 3-5 kuruşluk indirime gittiğini açıkladı. İndirimi yetersiz bulan tüketici dernekleri ise akaryakıttaki vergi yükünün düşürülmesini istiyor.

Maliye yetkilileri, akaryakıt fiyatlarını devletin son kez belirlediği 31 Aralık 2004'ten bu yana vergi oranlarında yaklaşık 10 puanlık bir düşüş yaşandığını açıklasa da, 1 litre benzinden alınan vergi rakamındaki yükseliş dikkat çekiyor. Buna göre son beş yılda 1 litre benzin için ödenen verginin miktarı 1,71 liradan 2,45 liraya yükseldi.

FİYATLAR NASIL BELİRLENİYOR?

Akaryakıt fiyatları 31 Aralık 2004'e kadar kamu eliyle belirleniyordu. 1 Ocak 2005'ten itibaren fiyatlar tamamen serbest bırakıldı. Bu tarihten sonra benzin fiyatlarında rekabet beklenirken, tam aksine fiyatlarda sürekli yükseliş gözlendi. Bu zamların akaryakıt şirketlerinin kâr paylarını artırması üzerine yaşandığını ortaya çıkarması üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) devreye girdi. Üst Kurul, şirketleri uyardıktan sonra Temmuz 2009'da 'tavan fiyat' uygulaması başlattı. Bu girişim fiyatlarda 20 kuruşluk bir indirim sağladı. Ancak Maliye, tavan fiyatın bitmesiyle birlikte akaryakıt ürünlerine 20 kuruşluk vergi artışına gitti ve ucuzluk dönemi sona erdi. Maliye'nin aynı yıl sonu tekrar vergi artışına gitmesi üzerine 1 litre benzinin yaklaşık yüzde 70'i vergi oldu.

SON FİYAT 2.29'DU

Devletin akaryakıt fiyatlarını son kez belirlediği 31 Aralık 2004'te 1 litre benzin 2,29 liradan satılıyordu. Bu rakamın 1,71 lirası vergi olarak alınıyordu. Aynı dönemde verginin litredeki payı yüzde 74 seviyesindeydi. 1 Ocak 2005'ten itibaren akaryakıt fiyatlarını özel şirketler belirlemeye başladı. Bu tarihten 5 yıl sonra 10 Aralık 2010'da 1 litre benzin, istasyonlarda 3,84 liradan satılmaya başlandı. Verginin payı yüzde 64,5'e düşerken, alınan verginin miktarı litrede 2,45 liraya çıktı. Akaryakıt fiyatlarının tespitinin devletten özel şirketlere geçtiği 5 yıllık dönemde alınan vergi oranlarında gerileme olurken, bir litrede ödenen vergi tutarında benzinde 0,77 lira, kırsal motorinde 0,62 lira ve LPG'de (otogaz) ise 0,46 lira artış oldu. Diğer taraftan Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Ankara'da yapılan zirve sonunda EPDK, Tüpraş ve 48 akaryakıt firmasını acil koduyla davet etmişti. Çağrılmayan bayiler "Biz olmadan karar alamazsınız" diye tepki gösterince son dakikada EPDK zirveyi iptal etti. EPDK'nın dün yapılması beklenen zirveyi önümüzdeki günlerde gerçekleştirmesi bekleniyor.

BAKAN ŞİMŞEK TERSİNİ SÖYLEDİ

Konuyla ilgili olarak sosyal paylaşım sitesi Twitter'da soruları cevaplandıran Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK ise akaryakıt dağıtım şirketlerinin kârının, Avrupa ülkelerindeki ortalamaya oranla daha yüksek olduğunu söyledi. Akaryakıttaki fiyat artışlarının uluslararası petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki değişimlerden kaynaklandığını kaydeden Şimşek, "Ak Parti hükümetleri döneminde akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü artmamıştır, bilakis azalmıştır. Türkiye'de rafineri çıkış fiyatı komşu piyasalara göre daha yüksek. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin kârı (yüzde 9-9,5 arası); Avrupa ülkelerindeki ortalamaya oranla (yüzde 6 civarında) daha yüksek" dedi.

YARGI KARARI VAR

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz, derneğin başvurusu üzerine, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'nun, hükümetin 4 Temmuz 2009 günü Bakanlar Kurulu kararıyla akaryakıt türevlerine yapılan ÖTV zammının yürütmesinin durdurulması kararını verdiğini kaydetti. Yılmaz, "Hükümetin ilk önce bu yargı kararını uygulayarak tüketici beklentisine cevap vermesi gerekir. Akaryakıtta beklenen indirim, bu kararla 25 kuruşluk indirimi öngörmektedir" dedi.

 



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,422 µs