En Sıcak Konular

Bölgede '2 dil'e geçiyoruz

16 Aralık 2010 10:35 tsi
Bölgede '2 dil'e geçiyoruz BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: "Bundan sonra esnaf alışveriş dili olarak ana dilini kullanacak. "

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında İHD Diyarbakır Şubesi’ni ziyaret etti.

Demirtaş, ana dil meselesinin uzun süredir Türkiye’nin gündeminde olduğunu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Meclis’te yaptığı konuşmada Kürtçe bir cümle de kullandığını belirterek, şöyle dedi:

Arınç samimiyse özür dilesin

“Ne iyi de etti. Meclis’te bakanların da Kürtçe konuşabileceği ve kıyametin kopmayacağını göstermesi açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Fakat konuşmasının tamamı çelişkilerle doludur. Sayın bakanın kendisi Emine Ayna’nın Kürtçe bilmemesi üzerinden politika yapmaya çalışıyor. Bu Sayın Ayna’nın değil kendisinin ve kendisinin temsil ettiği zihniyetin utancıdır. Sayın Bülent Arınç samimiyse, asimilasyona karşı da gerçekten duyarlı bir duruş ortaya koymak istiyorsa, 80 yıllık asimilasyon politikaları nedeniyle özür dilemeye davet ediyoruz.

Yaptıklarımızın hepsi meşrudur

Bundan sonra esnaf alışveriş dili olarak ana dilini kullanacak. Ticari markalar ana dilde olmalı, mönülere kadar iki dilli olmalıdır. Artık devletin yasal ve anayasal düzenleme yapmasını beklemeyeceğiz. Çünkü yaptıklarımızın hepsi meşrudur, haktır, hukuka da uygundur. Bu bölgede iki dilli hayat olacaktır. Sayın Arınç, eğer samimiyse bu kampanyaya destek vermeli ve ‘Ben de Kürtçe kursuna gideceğim’ diye ilan etmelidir.”

Şahin: Parti kapatma sebebi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, Meclis’te Kürtçe konuşulmasıyla ilgili olarak, “Kanunlar, Anayasa belli. Meclis’te Türkçe konuşulur. Kitapta ve tiyatroda Kürtçe olur”dedi. TBMM Başkanı Şahin de, “Almanya’da 6-7 Türk milletvekili var. Hiçbiri Alman parlamentosunda Türkçe konuşamaz. Herkesi akıl ve sağduyuya davet ediyorum. Bu konu tamamen siyasi olarak gündeme getiriliyor. 550 milletvekilini yeminine sadık kalmaya davet ediyorum. Yürürlükteki mevzuat parti kapatma nedenidir.” diye konuştu.

Hürriyet



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,476 µs