En Sıcak Konular

'İsrail lobili Senato' tövbe eder mi?

16 Aralık 2010 10:25 tsi
'İsrail lobili Senato' tövbe eder mi? ABD’nin Ankara Büyükelçisi olmasına izin verilmeyen Ricciardone, Mısır lideri için ‘Firavun’ demiş. Oysa Yahudi lobili Cumhuriyetçiler ‘yandaş elçi olur’ demişlerdi. Şimdi Türkiye’nin lehine olur mu?

ABD’nin Ankara’yı hayli zamandır büyükelçisiz bırakmasının suçu artık ne kadar Senato’ya atılmalı, tartışılır. Keza, bu meselenin İsrail-Türkiye ilişkilerindeki gerginlikle alakası nedir, ona da bakılmalı.

Fakat, Beyaz Saray’ın Ankara Büyükelçisi olarak teklif ettiği Francis Joseph Ricciardone Ricciardone’nin ABD Senatosu-çoğunlukla da Cumhuriyetçiler ve Yahudi lobisinin etkisini daha çok hissedenler-tarafından durdurulması merak uyandırmıştı.

Bu merakı gidermek için ileri sürelen mazaret ise, “yandaş elçi” itirazlarıydı. Senato’nun kimi unsurlarına göre Ricciardone, görev yaptığı ülkenin şartlarına kendisini fazla kaptırıyor, ülkeyi yöneten hükümetin rotasında elçilik de yapabiliyordu.

Elçilik görevinin durdurulmasından daha garipsenecek bu mazeret için örnek olarak da Mısır görevi gösteriliyordu. Ricciardone, Mübarek’in aurasına kendini fazla kaptırmıştı! İddia buydu.

Ancak Wikileaks’in bu konudaki yeni belgeleri farklı bakış açısı getiriyor. Ricciardone’nin Kahire büyükelçiliği kriptolarına göre, örneğin Ricciardone, Mısır Devlet Başkanı Mübarek için “Firavun”, yerine geçmesi beklenen oğlu Cemal’i yetersiz” ifadeleri kullanıyor ve böylesi bir durumda “darbe” olacağını savunuyor. Kriptolar içinde dahası da var.

Fakat bu belgeler Ricciardone’nun bulunduğu bölgeye o kadar da uyum sağlamadığını gösteriyor ve Senato’nun tezlerini çürütüp, arkasında farklı bir gerekçe arayanları yüreklendiriyor.

Peki Türkiye için bu yeni durum ne anlama geliyor. Pek fazla bir şey değil. Ankara hala elçinin atanmasını bekliyor ve Ricciardone üzerinde herhangi bir ön yargı da bulunmuyor.

Tecrübeli diplomatın daha önce Türkiye’de görev yapmış olması ve iyi derecede Türkçe biliyor olması bir avantaj sayılır mı bilinmez ama aynı meziyetler onu Türkiye’ye göndermek istemeyenleri rahatsız edebilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,092 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,138 µs