En Sıcak Konular

Ankara'da ajan büyükelçi

16 Aralık 2010 09:15 tsi
Ankara'da ajan büyükelçi  

Bulgaristan’da komünizm rejimi döneminde ajanlık yapan bürokratlar deşifre edildi. Üst düzey görevlerdeki 191 diplomatın isimlerinin yer aldığı listede Sofya’nın Ankara Büyükelçisi Tuleçki’nin adı da bulunuyor.

Bulgaristan’da, 1989 yılında çöken komünizm rejiminin kurduğu siyasi polis (DS) için ajanlık yapan bürokratları araştıran komisyon, “komünist ajan diplomatların” listesini yayımladı.

Parlamento kararıyla kurulan komisyonun geçmişini araştırdığı 462 diplomattan 191’inin, komünizm döneminde ajanlık yaptığı ortaya çıktı. Komisyonun resmi internet sitesinde yayımlanan ve içinde Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Krasimir Tuleçki’nin de isminin bulunduğu “komünist ajanlar” listesinde, Andrey Karaslavov (Yunanistan), Atanas Mladenov (İtalya), Valentin Radomirski (Romanya), Georgi Peyçinov (Çin), Zlatin Trıpkov (Hollanda), İvan Gaytanciev (Mısır),  İvan Hristov (İspanya), İvo Petrov (Almanya), İlko Şivaçev (Kuveyt), Lübomir Küçükov (İngiltere), Cenevre’de BM Daimi Temsilcisi Ganço Ganev gibi çok önemli ülkelerde görev yapan Büyükelçiler yer aldı.

DIŞİŞLERİ BAKANI: ŞOKTAYIM!

Yaklaşık 40 büyükelçi ve maslahatgüzarın ajan olduğunu öğrenen Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, ilk yorumunda, “Şoktayım. Söyleyecek söz bulamıyorum” dedi. Muhalefetteki Mavi Koalisyon’un eşbaşkanı Martin Dimitrov “Üyesi olduğumuz AB’nin 26 ülkesinin 13’ünde eski komünist ajanı olan büyükelçilerimiz var” sözüyle şaşkınlığını dile getirdi. Eski istihbarat yetkilisi Todor Boyaciev ise listenin açıklanmasını sert dille eleştirerek, “Wikileaks’de bile kimsenin kimliği açıklanmazken biz yüzlerce diplomatı riske ettik” dedi. Boyaciev, Büyükelçi Tuleçki’yi de “mükemmel” diplomat olarak niteledi.

Ajan elçiler geri çekilecek

• Listenin yol açtığı infial üzerine Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ‘ajan’ büyükelçilerin tümünün geri çekileceğini belirtti. “Ajan diplomatlarımızla vedalaşmamız gerek” diyen Borisov, “Eski komünist rejiminin bize verdiği ağır zararların büyüklüğü gözler önüne çıktı. Bir totaliter rejimin ideolojisine sahip bu kişilerin bugün diplomasimizi nasıl temsil ettiğini merak ediyorum.”Bu konuda özel bir yasa hazırlayacağız” dedi. 

star

 



Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs