En Sıcak Konular

BM Güvenlik Konseyi, Irak’a yaptırımları kaldırdı

15 Aralık 2010 21:48 tsi
Amerika Birleşik Devletleri’nin çağrısı ile toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Irak konusunu ele aldı.

Konsey, Irak konusunda önemli bir karar aldı. Konsey, Irak ile ilgili önemli karar tasarılarını oylayarak kabul etti. Kabul edilen karar tasarılarında Konsey, Irak'ın sivil amaçlı nükleer program geliştirmesine yeşil ışık yaktı. Konsey Irak'a uygulanan 19 yıllık yaptırımları kaldırarak, ülkenin sivil nükleer program geliştirmesi üzerindeki yaptırımları kaldırdı.

Güvenlik Konseyi’ne ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden başkanlık ederken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’da bir konuşma yaptı. Davutoğlu konuşmasına geçtiğimiz günlerde kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Amerikalı deneyimli diplomat Richard Holbrooke’un ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirmekle başladı. Davutoğlu, daha sonra Irak’ta yaşanılan değişikliğe vurguda bulunmadan önce, ‘‘Tarih bize hep değişimlerin zor ve sıkıntılı olduğunu göstermiştir’’ diye konuştu.

Irak’ın çok hassas bir dönemden geçtiğine işaret eden Bakan Davutoğlu, bu durumun doğru karar verebilme adına Iraklı liderlere de imkan tanıdığına işaret etti. Iraklı liderlerin geçmişte yaşadıkları kavgaları ve anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp ülkenin geleceğini birlikte inşa etmelerini tavsiye eden Bakan, Türkiye olarak Irak toplumunun bir bütün olarak ülkelerinin geleceği adına birlikte çalışmalarından büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Irak halkının barış içinde ve demokratik bir şekilde ülkelerinin kaderini birlikte çizmelerini arzu ettiklerini kaydeden Bakan Davutoğlu, ‘‘Bu Irak’ın ve bölgenin geleceği’’ diye ifade etti. Erbil ve Bağdat’ı 7 Kasım tarihlerinde ziyaret ettiğine işaret eden Bakan, Irak’taki farklı grup ve partiler arasındaki anlaşmazlıkların çözüme bağlanması için çaba gösterdiğine işaret etti. Güvenlik Konseyi’nde toplantıya katılan ülkeler içinde yalnızca Türkiye’nin Irak’a komşu olduğunu hatırlatan Bakan, 7 Mart’a yapılan seçimlerin ardından hala ülkede hükümet kurulamamış olmasının ise terör tehlikesini arttırdığına işaret etti.

BM’de diplomatik kaynaklar Güvenlik Konseyi’nin Amerika tarafından üst düzey katılımla toplantıya çağırmasının amacının Irak’ta İran’ın etkisinin önüne geçmek ve bu ülkenin Irak’ın iç işlerine müdahalesini engellemek olduğu öğrenildi.

   
IRAK’A YAPTIRIMLAR KALKTI
   
Toplantının başında Joe Biden, iki gün önce hayatını kaybeden ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke'ın ''çok büyük bir barış savaşçısı'' olduğunu belirtti. Biden'in daveti üzerine gerçekleştirilen Güvenlik Konseyi toplantısı oturuma başlamadan önce Holbrooke’un anısına bir dakikalık saygı duruşundu bulundular.

Irak’ta geçtiğimiz Mart ayında yapılan seçimler sonunda bir türlü kurulamayan hükümetin tesisi için toplanan Konsey, Irak konusunda önemli bir karar aldı. Konsey, Irak ile ilgili önemli karar tasarılarını oylayarak kabul etti. Kabul edilen karar tasarılarında Konsey, Irak'ın sivil amaçlı nükleer program geliştirmesine yeşil ışık yaktı. Konsey Irak'a uygulanan 19 yıllık yaptırımları kaldırarak, ülkenin sivil nükleer program geliştirmesi üzerindeki yaptırımları kaldırdı.

Konsey kabul ettiği diğer karar tasarılarında ise ''gıda karşılığı petrol programını'' tümden kaldırdı, aynı zamanda Irak hükümetine kendi petrol ve doğal gaz gelirleri üzerindeki kontrol yetkisini de 30 Haziran 2011 itibariyle geri vermeye karar verdi.

Bu arada toplantı öncesinde Joe Biden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile el sıkışarak bir süre sohbet etti. 

cihan



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    299,393 µs