En Sıcak Konular

İşte Fener'in arattığı adam

15 Aralık 2010 14:20 tsi
Hem Brezilya hem de İtalya'nın kendine özgü futbol özelliklerine sahip olan Thiago Motta, teknik olmasının yanı sıra savaşcı... 28 yaşındaki oyuncu, futboluyla da tam Fenerbahçe'ye göre.

Fenerbahçe’nin gündemindeki Thiago Motta, Brezilya’da doğan ve aynı zamanda İtalyan vatandaşlığı da bulunan, günümüz futbolunun en önemli defansif orta saha oyuncuları arasında. Büyükbabası İtalyan olan Motta, her iki ülkenin de kendine özgü futbol kültürüne sahip bir isim. 28 yaşındaki oyuncu tekniği ile Sambacı olduğunu, sert futboluyla da köklerindeki Çizme ateşini gözler önüne seriyor. Barcelona’nın keşfettiği Motta, 1999’da Katalanlar’ın himayesi altına girdi ve 19 yaşında A Takım’a yükselmeyi başardı.

2001’den 2007’ye kadar Barça’da 96 maça çıkan tecrübeli futbolcu, sonrasında ise Atletico Madrid’in yolunu tuttu.

Gasperini’den ‘hayat öpücüğü’
Burada kadroya girmekte zorlanan Motta, dizinden geçirdiği sakatlığın etkisinden kurtulduktan sonra kulüple yollarını ayırdı. İngiltere Premier Ligi’nde Portsmouth’la idmanlara katıldı, ancak Ada ekibi ona yaşadığı sakatlıktan dolayı şüpheyle bakıp, sözleşme imzalamadı. Şansını İtalya’da denemek isteyen Motta’ya, Serie A ekiplerinden Genoa kapılarını açtı. Hırsıyla burada tekrar çıkışa geçti ve düzenli olarak 11’de oynamaya başladı. Genoa’da Diego Milito ile birlikte takımın kilit isimlerinden biri haline gelen Motta, savunmaya yönelik oynamasına rağmen rakip fileleri 6 kez salladı ve kendisi için bu anlamda ‘kariyer rekoru’ kırdı. Motta o dönemki teknik direktörü Gian Piero Gasperini için, “Bana futbol dünyasında ikinci bir yaşama şansı verdi” ifadesini kullanmıştı. 2008-09 sezonunun sonunda da Genoa, Avrupa Ligi’ne kalmayı başardı.

Kazancı 1.8 milyon Euro
Tabii ki onun bu performansı, sağlam ve sert oyuncuları seven İnter’in teknik direktörü Jose Mourinho’nun gözünden kaçmadı... Milito ile birlikte Milano temsilcisinin yolunu tutan deneyimli oyuncu, hayalindeki şampiyonluk hedeflerinin peşinden giderek, burada orta sahanın değişmez isimleri arasına girmeyi kısa sürede başardı. İnter’in, onun için ne kadar para ödediği net bir şekilde açıklanmazken, alınan bilgiye göre 14 milyon Euro kulübüne, kendisine de 5 yıl için senelik 3 milyon Euro (Bu paranın yüzde 43’ünü vergi olarak veriyor. Yani yaklaşık yıllık 1.2 milyon Euro’sunu) verildiği öğrenilmişti.

İki finali de kaçırmıştı
2010’u İnter’le 3 kupa birden (İtalya Kupası, İtalya Ligi ve Şampiyonlar Ligi) kazanarak tamamlayıp, tarihe geçen ekibin önemli bir parçası olan yıldız futbolcu, Şampiyonlar Ligi Finali’ni; yarı finaldeki Barcelona maçında Busquets’e yaptığı hareketten dolayı gördüğü kırmızı kartla kaçırdı. UEFA Süper Kupa Finali’nde de sakatlığı sebebiyle forma giyemeyen Motta, pozisyon olarak savunmanın hemen önünde oynuyor. Kafa topları ve top kapma yeteneği yüksek olan oyuncu, orta sahanın ortasında ve gerektiğinde solunda da görev yapabiliyor. Ayrıca uzaktan sol ayağıyla etkili şutlar atabilen Motta, Brezilya doğumlu olmasına rağmen milli takım tercihini, “İtalyan kanına sahibim. Kendimi buraya ait hissediyorum” sözleriyle de Çizme’den yana kullanacağını dile getirmişti. Motta Brezilya’nın sadece 23 Yaşaltı’nda oynadı, her iki ülkenin A takımlarına ise henüz çağrılmadı.

 

 



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,017 µs