En Sıcak Konular

TİSK: Üretim azaldı istihdam arttı

15 Aralık 2010 14:17 tsi
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), sanayide üretim ve verimlilik artışı hız kaybederken, istihdamın yükseldiğini bildirdi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), sanayide üretim ve verimlilik artışı hız kaybederken, istihdamın yükseldiğini bildirdi.

TİSK'den yapılan yazılı açıklamada, TÜİK'in İmalat Sanayiinin temel göstergelerine esas oluşturan 2010 3. çeyrek verilerini açıkladığı belirtilerek, 2005=100 bazlı verilere göre, 2010'un 3. çeyreğinde imalat sanayinde yıllık (bir önceki yılın aynı dönemine göre) artış oranının üretimde yüzde 10,2, istihdamda yüzde 6, verimlilikte de yüzde 4 olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, 2010 yılının 2. ve 3. çeyreklerinde üretim ve verimlilik artış hızlarının giderek azaldığı istihdamın artış hızının ise tam tersine giderek yükseldiği belirtilerek şöyle denildi:

"3. çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre üretim yüzde 3,4, verimlilik yüzde 5,7 azalırken, istihdam yüzde 2,4 artarak, ekonomik krizin başlangıcından altı çeyrek dönem sonra ilk kez 2005 yılının üzerinde bir istihdam düzeyine ulaşıldığını ortaya koydu.

Sanayide istihdamın seyri olumlu değerlendiriliyor. Buna karşılık veriler, üretimin ve milli gelirin 2011'de ülkemiz ihtiyacına yetmeyecek ılımlı artışlarla yetinilebileceği ve istihdamın da bundan olumsuz yönde etkilenmeye başlayacağı tahminini doğruluyor."

İŞSİZLİKTE DÜŞÜŞ SINIRLI

İşsizlik, Eylül döneminde, geçen aya göre sınırlı da olsa düşüş gösterirken, işsiz sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 azalış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos, Eylül, Ekim 2010 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını açıkladı. 2010 yılından itibaren temel işgücü göstergelerini, mevsim etkilerinden arındırarak yayımlamaya başlayan TÜİK, Şubat 2010 döneminden başlamak üzere, ilgili döneme ait mevsim etkilerinden arındırılmış temel işgücü göstergelerine de bu haber bülteninde yer verdi.

Buna göre Türkiye genelinde işsiz sayısı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 462 bin kişi azalarak 2 milyon 934 bin kişiye düştü. İşsiz sayısında geçen aya göre 37 bin kişilik azalış yaşandı. Eylül ayında işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 2.1 puanlık azalış ile yüzde 11.3 seviyesinde gerçekleşti. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 2.3 puanlık azalışla yüzde 13.9’a, kırsal yerlerde ise 1.5 puanlık azalışla yüzde 6.3 oldu. Eylül ayında tarım dışı işsizlik oranı 2.6 puan gerileyerek yüzde 16.9’dan yüzde 14.3’e indi.

Eylül döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 4 bin kişilik azalış, işsiz sayısında ise 30 bin kişilik azalış yaşandı. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık azalış ile yüzde 48.4, istihdam oranı 0.1 puanlık azalış ile yüzde 42.7, işsizlik oranı ise 0.1 puanlık azalış ile yüzde 11.8




Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,207 µs