En Sıcak Konular

Fahiş kâra ayar geliyor

15 Aralık 2010 08:41 tsi
Son zam ile litre fiyatı 4 lirayı geçen benzin, EPDK'yı da herakete geçirdi.

Dağıtım bayileri ve Tüpraş'ı acil toplantıya çağıran kurum, fiyatlandırma ve kâr metodolojisini görüşecek.

Litre fiyatı 4 lirayı geçince benzin, yeniden vatandaşın bir numaralı gündem maddesi oldu. Bir akaryakıt firmasının, bayi kârı olan yüzde 7'yi pompa fiyatlarına indirim olarak yansıtması ise, bayilerdeki kâr tartışmalarını alevlendirdi. Zamma gelen tepkiler ve kâr marjları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve ilgili bakanları da harekete geçirdi. EPDK, dağıtım bayileri ve Tüpraş'ı acil toplantıya çağırdı. EPDK'da yapılacak toplantıda, akaryakıtta dağıtıcı şirketi ve bayi kârı ile Tüpraş'ın fiyatlandırma metodolojisinin görüşülmesi bekleniyor. Öte yandan, benzinde litre fiyatının 4 lirayı aşması üzerine dün, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında, Hazine'de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Enerji Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve DPT'nin üst düzey bürokratlarının katıldığı bir toplantı yapıldı. Aynı konuda önceki gün de Enerji Bakanı Taner Yıldız başkanlığında, EPDK ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü üst düzey yöneticileri bir araya gelmişti.

3 milyar dolar lüks araca

Bu arada yeni yürürlüğe giren yasayla birlikte binlerce akaryakıt bayisi el değiştirdi. El değiştirmeyle oluşan hava parasının 3 milyar doları bulduğu söyleniyor. Uzmanlar, hava parasının bu noktalara ulaşmasını benzindeki kâr payının yüksek olmasına bağlıyor. Piyasaya çıkan 3 milyar dolarlık hava parasının daha çok otomobil sektörüne kaydığı, çok sayıda akaryakıt istasyonu sahibinin lüks otomobiller için kuyruğa girdiği belirtiliyor.

Fiyat panolarına bakarak benzin alınacak

Benzinde fiyat tartışmasını başlatan şirket olarak bilinen Full, bu konuda geri adım atmayacağını ve yüzde 7'lik indirimi devam ettireceğini açıkladı. Şirketin Genel Müdürü Timuçin Yalı, son tartışmalara ilişkin şu noktaların altını çizdi:

*Tüketici, Türkiye'de her yerde benzin fiyatlarının aynı olduğunu düşünüyor. Bu yüzden kimse fiyat panolarına bakmıyor. Bugün Kanada ve Amerika gibi ülkelerde bile insanlar 1 centi takip ediyorlar. Türkiyede böyle bir rekabet ortamı oluşmamıştı.
*Şimdi biz yüzde 7'lik indirimle rekabet ortamını oluşturduk. Artık insanlar benzin panolarındaki fiyatlara bakarak istasyonlara girecek.
*Bu indirim, ayda ortalama 500 lirasını akaryakıta harcayan tüketiciye yılda en az 400 lira kazandıracak.
*Bu indirimi akaryakıt istasyonlarını sahip olduğumuz için yapabildik. Çünkü istasyon da dağıtım şirketi de yüzde 7 kâr ediyor. Biz bu yüzde 7'yi, istasyon bizim olduğu için tüketiciye indirim olarak yansıtıyoruz. Yansıtmaya da devam edeceğiz.
*Gelişmiş ülkelerde de sistem böyle. Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası şirketler kendi ülkelerinde bizi gibi akaryakıt istasyonlarının sahibiler. Dolayısıyla düşük kâr marjları ile çalışıyorlar.
*İstiyoruz ki sıkı rekabet olması için bizde de kendi ülkelerindeki gibi çalışsınlar.
*Bizde eşantiyon, promosyon yok. Bu tür maliyetleri tüketiciye yansıtmayacağız.

Yüzde 10'luk kâr payı ile uğraşmak yerine yüzde 64'lük vergiye bakın

Opet Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, sadece benzin fiyatlarının tartışıldığını belirterek, "Yüzde 10'luk kâr ile uğraşmak yerine yüzde 64'lük vergiye bakın" dedi

Akaryakıt zammının gündeme bomba gibi düştüğü sırada Opet yetkilileri, çalışmaları hakkında bilgi vermek için basınla bir araya gelince, tartışma benzin fiyatlarına kaydı. Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ve Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca'nın birlikte düzenlediği toplantıda özelikle BUGÜN'de çıkan indirim haberleri gündemi belirledi. Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, bir bayinin ve dağıtım şirketinin kar marjının benzinde brüt yüzde 4,8, motorinde ise 6,1 olduğunu söyledi. Şu anda 4 liranın 38 kuruşunun, bayi artı dağıtım şirketinin kâr marjı olduğunu ifade eden Öztürk, şunları söyledi:

*Burada vergileri unutuyoruz. Devlet hiçbir zaman vergiyi indirmedi. Geçen yıl benzinde yüzde 20, motorinde yüzde 30 artırdı. Ham petrol fiyatının artması ya da azalması aynı oranda pompa fiyatına yansımaz. Yüzde 10'la uğraşmak yerine yüzde 64 vergi var, onunla uğraşın.
*Tüpraş, dağıtım şirketleri, artı bayiler topladıkları kar ve verdikleri vergilere bakın, bir bankanın kârı kadar. Sanki petrol fiyatını pompadaki fiyatları artıran dağıtım şirketleri ve bayiler.

Tavan fiyat uygulanacaksa uygulansın

*Önceden dağıtım şirketi sayısı 3-5 tane iken şimdi 50'yi geçti. Rekabet 50'yi geçen şirkette olmayacak da nerede olacak? Biz birbirimizin elimizden gelse gözünü oyacağız. Rekabetse sonuna kadar varız. Daha girecek varsa girsin. Kamu da girsin.
*Tavan fiyat uygulanacaksa uygulansın. Ticarette az da olsa para kazanmadan ticaret olmaz. Avrupa'daki gibi self servis uygulamasının başlaması halinde kâr marjları da düşebilir. Self servis sistemi Türkiye'ye gelecek. Yavaş yavaş gelecek. Götürecek ödemeden gidecek ama yakalanacak. Sistemler ona göre kurulacak.
*Petrol fiyatındaki değişiklikler fiyata yansıyor ancak petrol fiyatı toplam fiyatın yüzde 25-30'u kadar olduğundan petrol fiyatı yüzde 50 düşse de pompa fiyatına yüzde 10-12 oranında yansıyacaktır.

500 milyon dolar kaybettik

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ise petrol fiyatlarının bu yıl 75-76 dolar, önümüzdeki yıl da 85 dolar olacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Petrol fiyatlarının akaryakıt fiyatlarına bire bir yansıması var. Yasa '20 günlük stok tutacaksınız' diyor. Sadece Tüpraş'tan örnek vereyim. Kriz yılında biz sırf stok yükümlülüğünden dolayı 500 milyon dolar kaybettik" dedi.

Akaryakıt tüketiminin 2009'a oranla bu yıl yüzde 1 düştüğünü belirten Memioğlu, vergi toplama konusunda devrim yapmak yerine kolay yolun seçildiğini, ancak bu konuda vatandaşların da kendilerini sorgulaması gerektiğini söyledi.

EPDK dağıtım şirketlerini acil toplantıya çağırdı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarını görüşmek üzere dağıtım şirketleri ve TÜPRAŞ yetkilileriyle yarın bir toplantı yapacak. EPDK'da yapılacak toplantıda, akaryakıtta dağıtıcı şirketi ve bayi karı ile TÜPRAŞ'ın fiyatlandırma metodolojisinin görüşülmesi bekleniyor. Öte yandan, benzinde litre fiyatının 4 lirayı aşması üzerine dün, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında, Hazine'de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Enerji Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve DPT'nin üst düzey bürokratlarının katıldığı bir toplantı yapıldı. Aynı konuda önceki gün de Enerji Bakanı Taner Yıldız başkanlığında, EPDK ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü üst düzey yöneticileri bir araya gelmişti.

bugün



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,048 µs