En Sıcak Konular

Balyoz'daki BÇG bombası

15 Aralık 2010 08:19 tsi
Balyoz'daki BÇG bombası

28 Şubat döneminin şeriat karşıtı istihbarat yapılanması Batı Çalışma Grubu'nun Balyoz Darbe Planı ile 2003'te AK Parti'ye karşı gizli emirle diriltildiği ortaya çıktı.

SABAH, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yarın ilk duruşması yapılacak Balyoz Darbe Planı Davası'nı etkileyecek önemli bir ayrıntıya ulaştı. Genelkurmay gözlemcisinin "Milli mutabakat hükümeti tartışıldı" ve Org. Çetin Doğan'ın seminer öncesinde "rutin dışına çıkılsın" emrinden sonra ortaya çıkan yeni bir belgeye göre, istihbarat çalışması için Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) tekrar kurulması kararı alındı. 28 Şubat sürecinde kurulan BÇG'nin önemli isimlerinden 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, BÇG'nin yeniden aktif hale getirilmesini 5-7 Mart 2003 tarihindeki dava konusu olan plan semineri gündemine aldı.

ÖZKÖK HABERSİZ
BÇG'nin yeniden yapılanma kararı için dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün bilgisi dışında emir yayınlandı. Çetin Doğan'ın BÇG'nin yeniden yapılanması önerisi, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına tarafından da kabul edildi ve uygulamaya konuldu. Seminerden hemen sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Deniz Kutluk tarafından hazırlanan istihbarat raporunda, tüm bilgi toplama çalışmalarının BÇG tarafından yapılacağı belirtildi. 13 Mart 2003 tarihli Tuğamiral Kutluk imzalı belgede "İlgi (a) ile tesis edilen "Batı Çalışma Grubu" rapor sisteminin, aynı esaslarla yeniden aktive edileceği ve irticai faaliyetlere ilişkin raporların doğrudan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na intikal ettirilmesi ilgi (b) ve (c) ile bildirilmiştir" denildi. 1997'de dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya'nın emri ile kurulan BÇG'nin 2003'te güncellenmesinden sonra yaptığı ilk iş Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgesi'nde istihbarat çalışması oldu. Bu arada yarın başlayacak dava öncesinde Genelkurmay askeri savcısı Balyoz davası delilleri arasına giren ve devletin çok gizli bilgileri ile bazı komutanların özel hayatlarına ilişkin görüntülerin yer aldığı 51 nolu DVD'deki bilgilerle ilgili "gizli"lik uyarısı yaptı. Askeri Savcı Hâkim Albay Yavuz Şentürk imzasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen yazıda, 51 nolu DVD içinde "gizli" ve "gizli gizli" içerikli belgeler olduğu belirtildi. Askeri Savcılığın Genelkurmay Başkanlığı bilirkişi heyetine yaptırdığı inceleme de gizli nitelikte belgelerin gizlilik derecelerinin kalkmadığı uyarısı yapıldı.

20 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
"BALYOZ Darbe Planı'' iddialarına ilişkin dava yarın başlayacak. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 196 şüphelinin 15 ile 20'şer yıl arasında hapisleri isteniyor.

Rüşvet iddiasıyla gelen karar

Balyoz davasının görüldüğü 10 Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt'un da aralarında bulunduğu hakimler hakkında, Adalet Bakanlığı müfettişlerince yürütülen soruşturmayı 'Sabah Özel İstihbarat Servisi' 16 Ağustos 2010 tarihinde "Kadın İtirafçı Yargıyı Sarstı" başlıklı haberiyle duyurmuştu. İstanbul'da Beşiktaş'taki Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinin de aralarında bulunduğu 50'ye yakın hakim hakkında, rüşvet iddialarıyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nca soruşturma başlatıldığı belirtilmişti. Çok gizli olarak yürütülen soruşturmada bazı şüphelilerin 500 bin ile 1 milyon euro rüşvet karşılığı tahliye edildiği iddiaları araştırılıyordu.

sabah



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,017 µs