En Sıcak Konular

İsrail, ödül töreni düzenlediği itfaiyecileri almadı

14 Aralık 2010 17:07 tsi
İsrail, Karmel dağlarındaki yangını söndürme çalışmalarında yardıma koşan Filistinli itfaiyecilerin bir bölümüne, "kendileri için yapılacak bir törene" katılmak üzere İsrail'e geçiş izni vermedi.

Bunun üzerine törenin iptal edildiği bildirildi. Haaretz gazatesinin internet sitesinde yer alan habere göre, Filistinli itfaiyeciler, Filistin İtfaiye Servisleri Komutanı Ahmed Rizk başta olmak üzere, Batı Şeria'daki Cenin kentinden, Karmel dağlarındaki yangının başladığı belirtilen Dürzi köyü İsafiyya'da, onurlarına düzenlenen törene katılmak amacıyla İsrail'e geçmek için askeri kontrol noktasına geldi. Yardıma giden itfaiyecilerin 21'inden sadece 7'sine İsrail'e geçiş izni verildi. İsrailli askeri yetkililerin, Rizk ve diğer 3 kişi için "güvenlik gerekçesiyle" izin vermedikleri öne sürülüyor.

Ahmed Rizk, geçen haftaki yangın felaketi sırasında tüm itfaiyecilerin İsrail'e girdiğini hatırlattı ve "Bunun hiçbir mantıklı nedeni yok. Buna neyin yol açtığını da bilmiyorum" diye konuştu.

Törene katılmak üzere İsafiyya'ya gelen İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi de olayı şiddetle kınadı, bunun bir "aptallık ve işgal rejiminin kibirli tavrının örneklerinden biri daha" olduğunu ifade etti.

Tibi, Filistinli itfaiyecilerin yardımının ardından, "tam bir utanç vesilesi" olarak tanımladığı İsrail'in tutumunun "resmin gerçeğini" yansıttığını belirtti.

Filistin yönetiminin resmi haber ajansı WAFA, Filistin sivil savunma görevlilerinden 21'inin yangını söndürmede görev aldıklarını bildirmişti.

Öte yandan Filistin yönetimi yetkilileri, itfaiyecileri Karmel dağlarındaki yangına yardım için "insani bir sorumluluk" duyarak gönderdiklerini belirtip, "hayatlarını riske atan bu insanların şimdi neden İsrail'e sokulmadıklarını anlamadıklarını" bildirdi. Filistin yönetiminden yapılan açıklamada, "Aynı itfaiyecilerin izin alıp yardıma giderken, şimdi konuyla ilgili bir tören için niçin geri çevrildiklerinin belli olmadığı" belirtildi. Açıklamada, "Biz işgale rağmen bunu (yardımı) yaptık. Çünkü bu bizim insanlık görevimizdi. Anladık ki, yardımdan sonra da işgal hala burada duruyor" denildi.

Karmel dağlarındaki yangının başlamasından kısa bir süre sonra Filistin yönetimi Başbakanı Selam Feyyad, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i arayarak yardım önerisinde bulunmuş ve daha sonra Filistinli itfaiyeciler yangın söndürme çalışmalarına katılmışlardı.

Peres ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yangının söndürülmesi sonrasında da Filistin yönetimi Devlet başkanı Mahmud Abbas ve Feyyad'ı arayarak, bu yardımlaşmadan dolayı şükran ve teşekkürlerini iletmişlerdi.

İSRAİL ORDUSU: BÜROKRATİK BİR HATA

İsrail'in Karmel dağlarında çıkan yangını söndürme çalışmalarına katılan Filistinli itfaiyecilere geçiş izni vermemesinin "bürokratik bir hata"dan kaynaklandığı bildirildi.

Haaretz'in internet sitesinde yer alan habere göre İsrail ordusu, girişlere izin verilmemesinin tamamen bürokratik bir hatadan kaynaklandığını, Filistinli itfaiyecilerin isimlerinin bulunduğu listede itfaiyecilerin kimlik numaralarının yer almadığını belirtti.

Açıklamada, törene katılacak itfaiyecilere gerekli iznin çıkarılması için çalışıldığı kaydedildi.

Filistin İtfaiye Servisi Komutanı Ahmet Rizk ile beraberindeki 10 Filistinli itfaiyeci, bugün Karmel dağlarında yangının ilk başladığı yer olan Dürzi köyü İsafiyya'da, kendilerine onurlandırmak amacıyla düzenlenen törene katılacaklardı. Batı Şeria'daki Cenin'den İsrail'e geçmek üzere askeri kontrol noktasına gelen itfaiyecilerden Komutan Rizk dahil 4'üne geçiş izni verilmemiş, tören de iptal edilmişti.



Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,277 µs