iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

AB 'şaka' olabilir mi?

14 Aralık 2010 12:53 tsi
AB 'şaka' olabilir mi?
Diyeceklermiş ki: 'Dış politikanızın faydalarından yararlanalım. Ama fasıl yine açılmaz'... AB'nin yaşlanan nüfusu için Türk hekimleri birşey yapmalı! iyibilgi Ankara

Bugün AB Dışişleri Bakanları bir araya geliyor. Konu da aday ülkelerin durumu. İlk gelen bilgiler Türkiye’ye uyarılar olacağı yönünde.

Bu türden cümleler Ankara için yeni değil. Çok fazla etkilendiğini söylemek de zor. Fakat bu sefer-ya da her zaman olduğu gibi-AB’nin talepleri “sadeleştirildiğinde”, Ankara yine ters davranabilir!

Şöyle ki: Eğer bugün şimdiden sızan uyarılar gerçek çıkarsa iki ana tema görünecek.

1. Denecek ki; Türkiye bölgesel bir oyuncu olarak kendi geniş bölgesinde, Orta Doğu, Batı Balkanlar, Afganistan, Pakistan ve Güney Kafkasların güvenliği konusunda daha aktif hale geldi. Türkiye dış politikasını AB ile koordinasyon içinde geliştirmeye devam etmeli.

2. Denecek ki; Türkiye’nin hâlâ Ortaklık Anlaşması’nın Katma Protokolü’nü tam ve ayrım gözetmeden uygulama yükümlülüğünü yerine getirmemiş olmasından derin üzüntü duyuyoruz. Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti ile ikili ilişkilerini normalleştirme yolunda herhangi bir ilerleme kaydetmedi. 22 Aralık’ta açılması hedeflenen Rekabet faslı, Türkiye’nin açılış kriterlerini yerine getirmemesi nedeni ile açılamayacak.

Dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı da şu. Sadeleştirdiğimiz bu beklenti ve uyarılar basın eliyle öyle formüle edilir ki, yarın gazetelerde “AB, dış politakada Türkiye’yi ihtiyacımız var dedi” türünden manşetler veya “Açılış şartlarını yerine getirdiğimiz an Rekabet fazlı tamam” gibi başlıklar görebilirsiniz.

Aslında söylenen şu: Dış politikada senin bileğinin hakkıyla aldığın kazanımları bizimle paylaş. Ama fasıl başka fasıllara.

O kadar da değil diyenler de olabilir. O zaman bugün Sabah Gazetesi’ndeki ilgili haberden bir alıntı da yapalım: “Komşularla iyi ilişkiler ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümü için Türkiye taahhüt altına girmeli, gerekirse Uluslararası Adalet Divanı’na gidilmeli. Türkiye’ye iyi komşuluk ilişkilerini ve sorunların barışçıl çözümüne zarar verecek her türlü tehdit ve eylemlerden kaçınması uyarısında da bulunuyor. AB üyesi ülkelerin BM deniz hukuku konvansiyonu ve uluslar arası hukuk çerçevesinde ikili anlaşmalar yapabileceği hatırlatılıyor.”

Soruyu tekrarlayalım: AB bir şaka olabilir mi?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,325 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,559 µs