iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

O Senegal'deydi...Ama Davutoğlu biliyordu?

14 Aralık 2010 11:21 tsi
O Senegal'deydi...Ama Davutoğlu biliyordu? Ankara yanlış anlar mı? iyibilgi Ankara

İran iç politika dinamiklerine ilişkin geçtiğimiz yıl içinde ne kadar çok haber üretilmiş olursa olsun, Manuçer Muttaki’nin, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından dün görevden alınması kadar ülke içi çekişmelerin ritmine ilişkin bilgi veren pek az gelişme bulunur.

Bu görevden almanın “sürpriz” bir açıklamayla duyurulduğu söylendi ve Muttaki’nin koltuğunu yitirdiği sırada Senegal’de bir ziyarette bulunması sürpriz söylemini de doğrular gözükmekteydi.

Tabii bu durum, yani bölgenin en önemli ve devlet geleneğine sahip olduğu kabul edilmiş bir ülkenin dışişleri bakanını yurt dışı görev sırasında alması elbette manider ve kendi başına mesaj taşıyor zaten.

Şirketin adam çıkarıyormuşcasına, “bugüne kadar yaptığımız hizmetlere teşekkür ederiz” mealinde bir “tebligatla” görevden alınan Muttaki kadar, göreve gelen (İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı) Ali Ekber Salihi ismi de bir anlam taşıyor.

Konuyu duyuran basın organlarına bakılırsa, yakın zamanda Muttaki’nin, “İran’ın barışçı bir nükleer enerji programına hakkı olduğuna” ilişkin sözlerinin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından “ileriye doğru atılmış bir adım” olarak nitelemesi rahatsızlık yaratmış.

Fakat zaten Muttaki’nin bu ve benzer görüşleri olduğu biliniyordu ve en azından sürpriz sayılmamaları gerekiyor. O halde bakılması gereken İran’in kendi iç politika labirentlerindeki bir değişiklik olmalı! 5 yıllık bir Dışişleri Bakanı’nı geniş bir kabine değişikliği dışında görevden almak her zaman tartışmalara neden olacaktır.

Muttaki ve Ahmedinejad İran Parlamentosu içindeki muhafazakar yapının farklı kollarını temsil ediyorlardı. Farklı kelimesinin yerine rekabet eden de rahatlıkla denebilir.

Muttaki, Parlamontoda Ahmedinejad’ın keskin muhafazakar politikalarını eleştiren Ali Larijani’nin söylemeni daha çok benimsiyordu. Peki bugüne kadar Ahmedinejad, Muttaki’yi neden görevden almadı?

Bu da çok bilinmeyen bir durum değil. İran’ın dini lideri Ayetullah Hameney’in Muttaki’nin arkasında durduğu da gayet iyi biliniyordu. Peki ama şimdi durmuyor mu?

Zaten başta dillendirdiğimiz “ülke içi hakkında net bilgi veren gelişme”den kastettiğimiz bu. Vermiyor, veremiyor veya mutabık. Hangisi sorusu önemli olmakla birlikte, “mutabık ve vermiyor” baştan elenebilir.

“Veremiyor” ise direnmesi halinde siyasi zarar göreceği tahmini yapılabilir ki, işte İran da tahtıravallinin dengesinin bozulduğu yer de burası olsa gerek.

Türkiye için bunun anlamı ne? Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gazetecilerin “önceden biliyor muydunuz” sorusuna gülerek “diplomaside herşey söylenmez” yanıtını vermesi imâ yollu bir kabul anlamına geliyor.

Bu iddia doğru ise İran Dışişleri Bakanı kendisinin görevden alınacağını bilmezken, Türk Dışişleri Bakanı biliyordu cümlesi kurulabilir ki, sürpriz de bu olsa gerek.

Ancak Muttaki’nin Türkiye’de görev yapmış olması, Dışişleri Bakanlığı süresi içinde Ankara ile hep sıcak ilişkiler kurması, Türkçe konuşması, görevden almanın tam da nükleer malzeme krizinin konuşulduğu ve Türkiye’nin başat rol oynadığı bir süreçte gelişmesi, “olası yanlış anlamaları” engellemek için Ankara’nın ayrıca haberdar edilmesine sebebiyet vermiş olabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,563 µs