En Sıcak Konular

Yunanistan'dan NATO hamlesi

14 Aralık 2010 11:17 tsi
Yunanistan'dan NATO hamlesi Yunanistan Başbakanı Papandreu, İsrail'in stratejik dünya görüşü kapsamında Yunan ordusunun, NATO'daki nüfuzu açısından Türk ordusunun yerini almasına yönelik düşüncelerini ifade etmiş...

Yunanistan ile İsrail arasındaki silah ticareti Türk ordusunun bölgesel üstünlüğünü hedefliyor.
İsrail savunma yetkilileri, milyarlarca dolarlık en son teknoloji silah satışı için Yunanistan ile görüşüyor.

İki ülke arasındaki görüşmeler, bölgedeki yeni bir jeopolitik düzenin oluştuğu dönemde yapılıyor. İsrail, eski stratejik müttefiki Türkiye’yle bağlarını koparıp onun rakibine yönelirken, İran ile Türkiye’nin yakınlaşması devam ediyor.

İsrail’in Jerusalem Post gazetesi, hafta sonunda üst düzey Savunma Bakanlığı yetkililerinin Atina’da temaslarda bulunarak “Akdeniz’de yeni bir askeri ortaklık” üzerinde görüşmeler yaptıklarını duyurdu. Gazete, görüşmelerde Yunanistan’ın kullandığı Lockheed Martin üretimi F-16 savaş uçakları için geliştirilen “silah sistemlerinin” ele alınmış olabileceğini belirtti.

Aralık ayında İsrail’de temaslarda bulunan Yunanlı bir yetkili ise insansız hava araçlarının alınması konusunda görüşmeler yaptı. İsrail devletine ait Israel Aerospace Industries şirketinin, Yunan F-16’larını modernize etme ve insansız hava araçlarının tedarikinde öne çıkacağı düşünülüyor.

HEDEF TÜRKİYE'NİN NATO'DAKİ ROLÜ

İsrail savunma sanayisi, ilişkilerin iyi olduğu dönemde Türkiye’yle yıllık 2.5 milyar dolar civarında ticaret yapıyordu. Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’ın aynı boyutta ticaret yapması beklenmiyor. Ancak İsrail ile kurulan ticari ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veren Başbakan Yorgo Papandreu, ordusunu modernize etme konusunda kararlı. Papandreu, Yunan ordusunun NATO’nun Balkanlar ile doğu Akdeniz’deki gücü haline gelmesini ve Türk ordusunun yerini almasını istiyor.

Yunanistan ile İsrail arasındaki silah ticareti görüşmelerinin, Papandreu’nun Temmuz ayında İsrail’e düzenlediği ziyaretten beri sürdüğü düşünülüyor. Bir ay sonra, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Atina’yı ziyaret eden ilk İsrail lideri olmuştu. Birkaç hafta sonra, iki lider Rusya’da kapalı kapılar ardında bir görüşme daha düzenledi. Bu görüşmede Papandreu, İsrail’in stratejik dünya görüşü kapsamında Yunan ordusunun, NATO'daki nüfuzu açısından Türk ordusunun yerini almasına yönelik düşüncelerini belirtti.

İsrailli kaynaklar, Yunanistan ile ilişkilerin 2008’den beri oldukça iyi olduğunu ifade etti. O yıl, Papandreu 100 İsrail F-15I ve F-16I savaş uçağının uzun menzilli uçuş ve havada yakıt ikmali yapma eğitimi için hava sahasını açmıştı. Atina ayrıca, İsrail'e sahip olduğu S-300 hava savunma sistemlerinin yer aldığı bir tatbikat düzenlemesine izin verdi. İsrail o dönem, Rusya’nın aynı savunma sistemini İran’a vereceğinden endişeleniyordu. Atina, bu savunma sistemlerini 2000 yılında Rusya'dan temin etmişti.

UPI (Hürriyet)



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,132 µs