En Sıcak Konular

Çanlar Berlusconi için çalıyor!

14 Aralık 2010 08:28 tsi
Çanlar Berlusconi için çalıyor!

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon için bugün yapılacak güven oylaması için geri sayım başladı.

Başbakan Berlusconi, güven oylamasıyla ilgili olarak Senato'da bugün yaptığı konuşmada, partisinden kopan parlamenterlerin oluşturdukları İstikbal ve İtalya'ya Özgürlük Grubu (İİÖ) ile muhalefetteki Merkez Hristiyan Demokratlar Birliği'ne (MHDB) zeytin dalı uzatarak, "Kriz delilik olur. Bizler mevcut koalisyonu takviyeye hazırız. Ilımlıların tümüne ittifak öneriyorum" dedi.

Berlusconi, "Hiç ihtiyacımız olmayan yegane şey, tünelin ucunun bile görünmediği bir krizdir. Aleyhimizde oy kullananlar, seçmenden aldıkları yetkiyi kötüye kullanmış olurlar. Bu hükümet, ekonomik kriz ortamının zorluklara rağmen ülkeyi gayet iyi yönetmiştir. Başta MHDB olmak üzere, Avrupa Halkçı Parti çizgisindeki tüm siyasi oluşumları koalisyona dahil etmeye hazırız" diye konuştu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini önderliğindeki İİÖ'nün hükümet aleyhine oy kullanmasının seçmenin iradesine ihanet olacağını savunan Berlusconi, söz konusu grupta yer alan parlamenterlere de şu sözlerle seslendi:

"Merkez sağdan alınan oyları, muhalefetinkilere eklemek seçmenin iradesine saygısızlık olur. Başka gruplara geçmiş olan arkadaşlarımız var. Ben sizlerin her birinin, bu hükümetin size de oy vermiş olan seçmenlerin iradesine ihanet etmediğini eninde sonunda anlayacağından eminim. Biz her türlü eleştiriye açık olmakla birlikte parçalanmaya karşıyız."

Başbakan Berlusconi, hükümete gerekli desteğin verilmesi durumunda seçim yasasında İİÖ ve MHDB'nin istediği değişiklerin birçoğunu yapmanın mümkün olabileceğini de kaydetti.

Berlusconi'nin koalisyon ortağı Kuzey Birliği Partisi'nin Genel Başkanı Senatör Bossi de hükümetin güvenoyu alacağını, ancak güvenoyunu sadece birkaç oyluk bir farkla alma durumunda sandığa gitmenin daha isabetli olacağını savundu.

Silvio Berlusconi'nin oylama arifesinde uzattığı zeytin dalına, konunun muhatapları fazla ilgi göstermedi.

MHDB'nin Senato Grup Başkanı Giampiero D'Alia, Berlusconi'nin hayal kırıklığı yarattığını savunarak, "Yapılan konuşmayı ben bir açılım değil, hükümet etmeyi becerememiş birinin kendini savunması olarak değerlendiriyorum. Boş sözlerle hiçbir yere varılamaz" dedi.

İİÖ'nün Genel Koordinatörü Adolfo Urso da Berlusconi'nin konuşmasını "hayal kırıklığı yaratan savunmacı bir yaklaşım" olarak niteleyerek, "Başbakan İtalya'nın kalkınması ve büyümesi için nelere ihtiyaç olduğunun farkında bile değil. Herhalükarda ne yapacağımızı bu akşamki toplantıda değerlendireceğiz" diye konuştu.

Finicilerden son teklif

Güven oylaması arifesinde, Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini önderliğindeki İstikbal ve İtalya'ya Özgürlük Grubu (İİÖ) akşam saatlerinde, Başbakan Berlusconi'ye son kez istifa çağrısında bulundu.

"Finiciler" olarak tanımlanan grup, bugün Senato'daki güven oylamasının ardından başbakanın istifa etmesi durumunda, yine Berlusconi tarafından kurulacak yeni bir koalisyonu destekleyebileceklerini bildirdi.

Temsilciler Meclisi'nde 35 sandalyeye sahip olan İİÖ grubu adına yapılan yazılı açıklamada, Senato'daki oylamanın ardından başbakanın istifasını sunmaması durumunda ise, Temsilciler Meclisi'ndeki güven oylamasında hükümet aleyhine oy kullanılacağı ve hükümetin düşmesinden sonra Berlusconi dışındaki bir ismin başbakanlığında yeni bir bir merkez sağ koalisyonun desteklenmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

Finiciler'in, "Berlusconi istifa etsin, aksi taktirde (Temsilciler Meclisi'ndeki) güven oylamasında onu desteklemeyiz" cümlesiyle özetledikleri son tekliflerine Başbakan Berlusconi'den henüz bir yanıt gelmedi.

Tahminlerde son durum

Berlusconi hükümeti, güven oylaması öncesinde Senato'da yeterli çoğunluğa sahip, ancak 360 sandalyeli Temsilciler Meclisinde oldukça riskli bir durumla karşı karşıya bulunuyor.

Temsilciler Meclisinde hükümete güvenoyu vermeye hazır milletvekillerinin sayısının 312-315 arasında, karşı oy vereceklerin sayısının ise 308-314 arasında değişebileceği tahmin ediliyor.

4 milletvekilinin halen kararsız durumda bulunduğu Temsilciler Meclisi, oylamaya katılmama ya da çekimser kalma ihtimalleri göz önüne alındığı her türlü sürprize açık görünüyor.

İtalya'da bugün, koalisyon ortaklarının hükümete güven oyu verilmesini istedikleri önerge ile muhalefet tarafından sunulan ve hükümetin düşürülmesini isteyen iki ayrı önergenin görüşülmesine Senato'dan sonra Temsilciler Meclisi'nde devam edilecek.

Oylama işlemi ise bugün önce Senato'da, ardından da Temsilciler Meclisinde yapılacak.

cnnturk



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,176 µs