En Sıcak Konular

131,5 milyar TL Türkiye'ye kaldı

14 Aralık 2010 08:05 tsi
131,5 milyar TL Türkiye'ye kaldı 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu tasarısı dün TBMM Genel Kurulu'na sunuldu.

13 gün sürecek olan bütçe maratonunun açış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçeyi 'seçim değil, istikrar bütçesi' olarak nitelendirerek, faiz yükünü azaltmaya devam ettiklerini söyledi.
 
8 yıl önce toplanan her 100 liralık verginin 86 lirasının faize gittiğine işaret eden Şimşek, "2002 yılında yüzde 14,8 olan faiz giderlerinin millî gelire oranı aynı kalsaydı 2011 bütçesindeki faiz giderleri 179,3 milyar lirayı bulacaktı. Ancak 2011 bütçesinde iç ve dış borç faiz giderlerine ayrılan ödenek 47,5 milyar lira olacak." dedi. Şimşek, faizden tasarruf edilen bu kaynağı ise sağlığa, eğitime, Ar-Ge'ye ve yatırımlara harcadıklarını ifade etti. Kamu görevlileri ve emeklileri gözeten bir bütçe hazırladıklarını dile getiren Maliye Bakanı, memur maaşlarında ocak ve temmuz aylarında yüzde 4'er oranında artış sağlanacağını bildirdi. Şimşek, basına yansıyan 'Emekli maaşları yüksek' ifadesini de yalanladı ve, "Onlar, daha fazlasını hak ediyor." diye konuştu.

Küresel krize rağmen sağlanan istikrar bütçenin faiz yükünü azalttı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sekiz yıl önce yüzde 14,8 olan faiz giderlerinin GSYH'ye oranının bu yıl sonunda yüzde 4,5'e düşeceğinin öngörüldüğünü açıkladı. 2002'de toplanan her yüz liralık verginin 86 lirasının faize gittiğine işaret eden Şimşek, "2010 sonunda yüz liralık verginin 24 lirası faize gidecek. Mali plan dönemi sonunda bu tutar 18 liraya kadar düşecek. Faizden tasarruf etmiş olduğumuz bu kaynağı sağlığa, eğitime, Ar-Ge'ye ve yatırıma harcıyoruz." dedi. 2002'de yüzde 14,8 olan faiz giderlerinin milli gelire oranı aynı kalsaydı 2011'de bütçedeki faiz giderleri 179,3 milyar lira olacaktı. 2011 bütçesinde borç faizi giderlerine ayrılan ödenek ise 47,5 milyar lira. Böylece faiz 131,8 milyar lira azalmış oldu.

Bakan Şimşek, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nı dün TBMM Genel Kurulu'na sundu. Bütçeyi 'seçim değil, istikrar bütçesi' olarak nitelendiren Şimşek, seçim ekonomisi uygulanmadığını söyledi. 2011 yılı bütçesinin reel kesimi destekleyen bir bütçe olduğunu vurgulayan Bakan, 2010 sonu itibarıyla esnafa kullandırılan düşük faizli kredi için sağladıkları 150 milyon lira faiz sübvansiyonunu, 2011'de yüzde 118 artırarak 327 milyon liraya çıkardıklarını söyledi. Esnafa 2002'de Halk Bankası aracılığıyla 153 milyon lira kredi kullandırılırken, bu tutarın eylül itibarıyla 3,3 milyar liraya yükseldiğini ifade etti.

Bütçenin memur ve emeklileri gözettiğini dile getiren Şimşek, memur maaşlarında ocak ve temmuzda yüzde 4'er artış sağlanacağını bildirdi. Artış sonrasında Aralık 2010'da aile yardımı ödeneği dahil en düşük memurun bin 300 lira olan net maaşı Ocak 2011'ye bin 454 liraya, Temmuz'da ise bin 532 liraya yükselecek. Ortalama memur maaşı ise yılbaşında bin 717 lirayı bulacak.

"Keşke imkân olsa da emeklilerin maaşını artırsak." diyen Şimşek, emeklilerin daha fazlasını hak ettiğini söyledi. Emekli maaşlarının yüksek olduğuna dair bir açıklama yapmadığını kaydeden Şimşek, gazetelere yansıdığı şekliyle İspanyol gazetecilere, emekli maaşlarının tutarına ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunmadığını bildirdi.


RAKAMLARLA 2011 BÜTÇESİ *

Bütçe giderleri 312,6

Faiz hariç giderler 265

Bütçe gelirleri 279

Vergi gelirleri 232,2

Bütçe açığı 33,2

Faiz dışı fazla 14

* Milyar TL

bugün
 



Bu haber 1,208 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs