En Sıcak Konular

Canlı bomba metroyu hedeflemiş

13 Aralık 2010 19:53 tsi
İsveç'in başkenti Stockholm'de geçtiğimiz cumartesi günü düzenlediği saldırıda ölen canlı bomba Teymur Abdülvahap El Abdali'nin saldırı sırasında asıl hedefinin merkez metro istasyonu ile alışveriş binası olduğu, ancak bombalardan birinin erken patlama

Olayı soruşturan İsveç istihbarat birimleri ile savcı, bugün olay ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Patlama ile ilgili olarak yapılan incelemenin büyük bölümünün tamamlandığı bilgisini veren İsveç polisi, saldırganın olayı tek başına gerçekleştirmiş gibi görünse de, kendisine yardım edenlerin bulunduğunu, İsveç, İngiltere ve Ortadoğu ülkelerinde olayla ilgili sorumluların araştırıldığını ve soruşturmanın bu yönde sürdürüldüğünü bildirdi.

Olayı soruşturan savcı Tomas Lindstrand da, basın toplantısında, saldırganın hedefinde patlamanın olduğu yere çok yakın merkez metro istasyonu ve büyük bir alışveriş merkezi olan Ahlens'in bulunduğunu, ancak bombanın erken patlaması sonucunda bu hedefine ulaşamadığını söyledi.

Saldırı planının başarılı olduğunu, ancak saldırganın asıl amacına ulaşamadığını belirten İsveç istihbarat yetkilileri, saldırganın sırt çantası ve belindeki kemere bağlanmış tahrip gücü çok yüksek çok sayıda bomba bulunduğuna dikkati çekti.

İstihbarat birimi SAPO'dan Anders Thornberg, ülkede yaşayan Müslümanlara karşı olumsuz herhangi bir tepkiyi önlemek amacıyla, Müslüman toplum kuruluşları ile bir araya gelmeye başladıklarını açıkladı.

Bu arada, Stockholm'de göçmenlerin yaşadığı bölgelerden Rinkeby'de bulunan İslam Kültür Derneği'ni ziyaret eden SAPO ve İsveç Emniyet Müdürlüğü'nden görevliler, dernek başkanı Cafer Kılıç ve dernek üyeleri ile bir araya gelerek, bundan sonra dayanışma ve işbirliği içinde olmak istedikleri mesajını verdiler.

Emniyet güçlerinin kendilerine çok yakın davrandıklarını ve olayı kınayacak yönde bir miting düzenlemek isterlerse izin alınması konusunda kendilerine yardım edeceklerini bildirdiklerini söyleyen Cafer Kılıç, ''Üyelerimiz arasında saldırıdan sonra bir tedirginlik ve rahatsızlık var. Bizler de dernekler ve federasyon olarak bir araya gelip, olayı kınadığımızı bildiren bir miting düzenlemeyi planlıyoruz'' diye konuştu.

İsveç İslam Federasyonu Başkanı Tahir Akan da, saldırı olayını kınadıklarını açıklayarak, ''Saldırı olayı İsveç'te yaşayan Müslümanları tabii ki olumsuz yönde etkiliyor. Bu yönde bir tedirginlik de var. Bizler de güvenlik güçleri ile bir araya gelip, bu olumsuzlukları nasıl giderebiliriz, bu yönde görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz'' dedi.

Öte yandan, saldırıdan hemen sonra bir basın bildirisi hazırlayan İsveçli aşırı milliyetçi gruplar da, ''İsveç'te çok kültürlülüğü ve terörü protesto etmek'' amacıyla önümüzdeki pazar günü miting düzenleyeceklerini duyurdu.



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,189 µs