En Sıcak Konular

Rusya'da ırkçı eylemler endişe yaratıyor

13 Aralık 2010 16:49 tsi
Rusya'nın başkenti Moskova'da cumartesi günü Spartak Moskova taraftarı binlerce kişinin kent merkezinde Kafkas görünümlü kişilere saldırarak polisle çatışmasının ardından, dün de 37 yaşındaki bir Kırgız'ın kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldüğ

Rus İnterfaks ajansının haberinde, 37 yaşındaki Kırgızın ırkçı nedenlerden dolayı öldürüldüğüne dair bir bağlantının bulunmadığı aktarılırken, yine de son iki günde yabancılara yönelik saldırıların sayısında artış olduğuna dikkat çekildi.

Moskova Emniyet Müdürlüğünden bir yetkili İnterfaks'a yaptığı açıklamada,"Aralarında kızların da bulunduğu gençlerden oluşan bir grup, dün önlerinden geçen Asyalı (Kırgız) birine saldırıyorlar. Çok kötü şekilde dövülen adamı, grubun içindeki bir kişi bıçaklayarak öldürüyor" dedi.

Ajans, dün gece meydana gelen bir başka olayda, kimliği belirsiz iki kadının 24 saat çalışan bir marketteki Ermeni asıllı kişiye plastik mermi atan tabancalarla saldırdığını ve kasadaki 1000 rubleyi alarak kayıplara karıştığını duyurdu.
Başkent Moskova'da bu sabah erken saatte meydana gelen bir başka olayda da kimliği belirsiz 3 kişinin Azerbaycan vatandaşı bir kişiye saldırdığı, plastik mermiyle yaralanan Azerinin hastaneye kaldırıldığı kaydedilirken, yine bu sabah "Aviyamotornaya" metrosu yakınında Kafkas görünümlü bir kişinin çok kötü şekilde dövüldüğü ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Rusya'nın Rostov-on-Don kentinde, dün akşam yaklaşık 1000 öğrenci, 22 Kasımda İnguşetyalı arkadaşıyla güreşirken hayatını kaybeden Dimitriy Siçev için düzenlenen eylemde, "Rostov-on-Don Ruslarındır" şeklinde sloganlar attı.

Göstericiler, kent merkezine doğru yürürken önlerini kesen Rostov Bölge Vali Yardımcısı Sergey Gorban ve Bölge Emniyet Müdürü Aleksiy Lapin'den, kentteki üniversitelerde Kafkasya kökenli vatandaşlar için kotaların azaltılmasını ve Rusların öldürülmemesi güvencesini istediler.

Öğrenciler yetkililerle görüşmelerinin ardından sessizce dağıldı. Spartak Moskova taraftarı olduğu belirtilen yaklaşık 5 bin kişi cumartesi günü Kremlin yakınındaki Manej Meydanında toplanmış ve buradaki bir restorandan çıkan Kafkas görünümlü 5 kişiye saldırmıştı. Müdahale eden polisle saatlerce çatışan grup, akşam saatlerinde dağıtılabilmişti.

Spartak Moskova taraftarı 28 yaşındaki Yegor Sviridov'un geçen hafta Kabardin-Balkarya Cumhuriyeti'nden bir kişi tarafından öldürülmesini protesto eden göstericiler, Kızılmeydan'da saatlerce "Rusya Ruslarındır", "Moskova-Moskovalılarındır" şeklinde sloganlar atmıştı.

Polis, çatışma sonucunda 5'i ağır 32 kişinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığını açıklamıştı. Yaralılar arasında polisler de bulunuyor.

 Medvedev'den tepki

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de bugün yaptığı açıklamada, "ülkede etnik nefretin, devletin istikrarına karşı tehdit oluşturduğunu" belirterek, çatışmaların önlenmesi için polisin her türlü yöntemi kullanması gerektiğini söyledi.
"Irk, milli ve dini aidiyet" temelinde düşmanlık yaratmaya yönelik etkinliklerin son derece tehlikeli olduğunu kaydeden Medvedev, "Bu tür faaliyetler devletin istikrarına karşı tehdit oluşturmakta. Polis bu tür etkinliklere karşı yasayla belirlenmiş tüm yetkilerini ve imkanlarını kullanmak zorundadır. Altını çizerek söylüyorum, gerekli olan tüm resmi imkanlar kullanılmalı. Sokaklarda ve halka açık yerlerde kaos olmamalı" dedi.
Medvedev, bu uyarısının sadece emniyet güçleri değil, aynı zamanda Genel Savcılık ve Soruşturma Komitesi için de geçerli olduğunu söyledi.

Rusya İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev, Kızılmeydan'daki bu olayların arkasında "ırkçı solcu" grupların bulunduğunu ileri sürmüştü.

Bu arada, futbol taraftarlarının sitelerinde 15 Aralıkta Kievski Metrosunda toplanma çağrısı yapıldı. Emniyet yetkilileri ise Spartak Moskova taraftarlarından böyle bir gösteri için izin başvurusunda bulunulmadığını kaydettiler.

Spartak Moskova taraftarlarının üyesi olduğu "Fratriya" tarafından yapılan açıklamada, Moskova'da öldürülen Sviridov'un ailesine yardım dışında hiçbir faaliyetlerinin olmadığı belirtildi.
 

"Kafkasyalılardan misilleme endişesi"

Rus internet sitelerinde Kafkas gruplarının başkentteki bu ırkçı gösteriye karşılık vermeye hazırlandığı ileri sürülürken, Kafkasya Halkları Rusya Kongresi Kafkas halklarının benzeri gösterilerden kaçınması uyarısında bulundu.
Kafkasya Halkları Rusya Kongresi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Totorkulov, konuyla ilgili açıklamasında, Kafkas halklarının misilleme amaçlı gösteriler düzenlemesini önlemeye çalıştıklarını söyledi.

Birleşik Kafkasya Gençlik Örgütü Başkanı Aykas Mikaelyan da yaptığı açıklamada, birçok Kafkas kökenlinin panik içinde olduğunu belirterek, "Örgütümüz çevredekileri sakinleştirmeye, aklıselime davet ediyor. Şu an saldırıya maruz kalanların tepkilerini göstermeye başlaması halinde nelerin olacağını bilemiyoruz" dedi.

 



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,719 µs