En Sıcak Konular

81 Filistinli çocuk gözaltında...

13 Aralık 2010 16:23 tsi
İsrail insan hakları örgütü B'tselem, İsrail polisinin, Kasım 2009'dan Ekim 2010'a kadar Kudüs'ün Arapların oturduğu Silvan mahallesinde, çocuk yaştaki en az 81 Filistinliyi sorgulamak amacıyla gözaltına aldığını bildirdi.

B'Tselem'in yayımladığı rapora göre, sorgu için alınan çocuklardan dördü 12 yaşın altında ve bu yaşın altındaki çocukların cezai takibata uğraması yasalara göre mümkün değil. B'Tselem, 8 yaşındaki bir çocuğun, sırf taş atan bir başkasıyla isim benzerliği yüzünden geceyarısı yatağından kaldırılıp emniyete getirildiğini aktardı.

Tutuklama ve gözaltıların, Silvan'da bazı evlerin yerleşimcilerce ele geçirilmesi ve arkeolojik kazılar nedeniyle, Yahudi yerleşimciler ile Filistinliler arasında çıkan çatışmalar sonucunda meydana geldiği belirtilen B'Tselem'in raporunda, bu çatışmaların Silvanlı Samir Sarhan'ın 22 Eylülde yerleşimcilerin koruması tarafından öldürülmesinin ardından yoğunlaştığına dikkat çekildi.

Bu olaydan sonra 31 Ekime kadar 32 çocuğun gözaltına alındığı kaydedilen raporda, kendi araştırmalarına göre İsrail polisinin yasaları, özellikle de gençlerle ilgili yasayı gözardı ettiği ifade edildi.

B'TSelem'in raporuna göre, birçok kişiyi gece gözaltına alan polis, çocukları yataklarından kaldırıp, çoğunlukla olaylarla ilgili bilgi almak amacıyla Kudüs'teki Moskobiyya adı verilen emniyet müdürlüğüne götürdü.

Sorgulama sırasında "yasal olarak hakları olmasına rağmen, ailelerin çocukların yanlarında bulunmasına izin verilmediğini" de belirten B'Tselem'e göre, çocukların çoğu, geceleri evlerinden alınmaları sırasında şiddetle karşılaştıklarını anlattılar. Çocukların bir kısmının, Emniyet Müdürlüğünde beklerken şiddete maruz kaldıklarını söyledikleri ifade edildi. Bazı olaylarla ilgili olarak polisin soruşturma açtığı da belirtilen raporda, ancak bu soruşturmanın, sorumlulara karşı herhangi bir takibata geçilmeden kapatıldığı kaydedildi.

B'Tselem, İsrail polisinin Silvan'daki Filistinli çocuklara karşı tavrının, çocuklara yönelik özel koruma hakkının açıkça ihlali olduğunu dile getirdi.

 



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,055 µs