En Sıcak Konular

İsrail'den umudu kesti, Türkiye'ye yöneldi

13 Aralık 2010 16:07 tsi
İsrail'den umudu kesti, Türkiye'ye yöneldi İsrail istihbaratına yakınlığı ile bilinen intertet sitesi DEBKA'ya göre ABD önce Türkiye ile İsrail'i yeniden barıştıracak ve İran'ın uranyum değiş-tokuşunu Türk topraklarında yapmasına izin verecek.

İsrail, Batı Şeria'da yeni yerleşim birimleri inşa etme kararından vazgeçmeyince bu ülke ile Filistin arasındaki doğrudan barış görüşmeleri çıkmaza girdi. Doğrudan barış görüşmelerine başlanması için çaba harcayan ABD ise amacına ulaşamayınca taktik değiştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton geçtiğimiz Cumartesi günü konuşmacı olarak katıldığı Saban Forum'da Ortadoğu'daki barış görüşmelerinde çıkmaza girildiğini kabul etti. İsrail hükümetinin, Batı Şeria'da planladığı yeni yerleşim birimlerini inşa etmeye devam kararı vermesinin ardından Filistin tarafı bu şartlarda doğrudan görüşmelere katılmayacağını açıkladı. Clinton konuşmasında diplomatik bir dil kullanarak her iki tarafı da kırmamaya çalıştı.

Clinton, Filistinlilerin "İsrail'in güvenlik kaygılarını", İsrail'in de "Filistinlilerin meşru toprak isteklerini" görmezden gelemeyeceğinin altını çizdi. Clinton "Bir diğer tarafın gereksinimlerini reddetmek, sonuçta kendi kendini yenilgiye uğratmaktır" dedi.

Clinton'ın bu açıklamalarından yola çıkan internet sitesi DEBKA, İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinden umudu kesen ABD'nin önce Türkiye ile İsrail ilişkilerini yeniden düzeltme stratejisi izleyeceğini iddia etti. DEBKA'ya göre İsrail'in karşı çıkmasına rağmen ABD, İran'ın uranyum takasını Türkiye topraklarında yapmasına da izin verecek.

CENEVRE GÖRÜŞMESİNİ ABD TEŞVİK ETTİ

İsrail istihbarat örgütünü yakınlığı ile bilinen DEBKA Türkiye ile İsrail temsilcileri arasında Cenevre’de gerçekleştirilen “özür ve tazminat görüşmelerinin Washington’un inisiyatifiyle gerçekleştiğini öne sürdü.

Washington’un Türkiye-İsrail krizini çözmek için birinci adımı attığını iddia eden site, bu konunun çözüme kavuşturulmasından sonra Beyaz Saray’ın, Türkiye’ye 5+1 ülkeleri ile İran arasında yürütülen nükleer görüşmelerde arabulucu olma yolunu açacağını ileri sürdü.

TÜRKİYE İSRAİL-SURİYE ARASINDA YENİDEN ARABULUCU OLACAK

DEBKAa’nın iddiasına göre, İsrail ile ilişkileri düzeltip İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda arabulucu olan Türkiye’ye daha sonra İsrail ile Suriye arasında kesilen dolaylı görüşmelerde yeniden arabulucu olma yolu açılacak. Buna göre Ortadoğu barışında tek başına yol alamayacağını gören Obama yönetimi, Ankara’yı yanına almaya çalışacak.

Washington Ankara’nın diğer konularda belli bir yol almasından sonra da İsrail-Filistin görüşmelerinde devreye girmesini teşvik edecek.

Hürriyet



Bu haber 1,083 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,983 µs