En Sıcak Konular

Bürokraside mavi mürekkepli kalem şartı

13 Aralık 2010 12:49 tsi
Başbakanlık resmi yazışmalardaki usul ve esasları yeniden düzenleme kararı aldı. Belge tanımı yapılan taslakta 'Islak imza'ya yeni kriterler getiriliyor. Buna göre mavi mürekkepli kalem şart!

Başbakanlık, resmi yazışmalardaki usulleri yeniden belirliyor. Türkiye, WikiLeaks adlı sitede yayımlanan ABD belgeleriyle 'ıslak imza' tartışmalarına odaklanmışken, Başbakanlık resmi yazışmalardaki usul ve esasları yeniden düzenleme kararı aldı. Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı, 'Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Değişiklik Taslağı' hazırladı. Temmuz 2011'den itibaren resmileşmesi öngörülen taslakta, hem 'ıslak imza', hem de 'belgelerin gizlilik ve güvenliği' konusunda önemli detaylar dikkat çekiyor. Başbakanlık ve bağlı kuruluşlarda kullanılacak yeni yazışma sistemi, devletin diğer kademelerine de örnek teşkil edecek. İşte gelecek bazı değişiklikler:

'ISLAK İMZA' KAVRAMI GELİYOR

- Eski düzenlemede belirtilmeyen 'ıslak imza' kavramı yeni taslakta yerini aldı. 'Belge' tanımı şöyle: 'Herhangi bir bireysel işlemin veya kurumsal fonksiyonun yerine getirilmesi için alınmış ya da üretilmiş; içerik, ilişki ve formatıyla ait olduğu fonksiyon için delil teşkil eden ıslak imzayla ya da güvenli elektronik imzayla imzalanmış her türlü kayıtlı bilgi.'

MAVİ MÜREKKEPLİ KALEM

'İrticayla Mücadele Eylem Planı'yla gündeme gelen ve Albay Dursun Çiçek'e ait olup olmadığı uzun süre tartışılan 'ıslak imza'ya, yönetmelik taslağıyla yeni kriterler de geldi. Taslak yönetmeliğe, 'Islak imzalı belgelerde, imzanın kaybolmayacak şekilde kağıda işlenmesini sağlayan mavi renk mürekkepli kalemler kullanılır' ifadesi eklendi. Elektronik ortamda yapılacak yazışmalarda, imza yetkisine sahip kişi belgeyi, güvenli elektronik imzasıyla imzalayacak.

ŞERHLER AÇIKÇA BELİRTİLECEK

- Belgeleri onaylayan veya karşı çıkanlar da artık net olarak görülebilecek. Yeni taslağa, 'En az üç kişinin birlikte imzalaması gereken belgelerde azınlıkta kalan kişi veya kişilerin şerh yazmaları zorunludur' fıkrası eklendi.

HUKUKİ BELGEDE PARAF ŞART DEĞİL

- Albay Dursun Çiçek'le ilgili davada tartışılan 'hukukilik' durumu da yeni yönetmelikle yeniden formüle ediliyor. Taslakta, 'Görüş Belgesi ya da şerh notu yazılan durumlarda belgede ilgili kişi ya da kişilerin paraflarının bulunmaması belgenin hukuki nitelik kazanmasına engel değildir' deniliyor.

KIRMIZI MÜHÜR

Aslına uygun belgelere 'aslı gibidir' ibaresiyle birlikte, kırmızı ya da mavi mühür basılması da yeni yönetmelikle devreye sokulacak. Elektronik belge ise alınan nüshaya bunların yanı sıra erişim adresi de eklenecek.

WIKILEAKS'İ HATIRLATAN TANIM

- Taslağın 'gizlilik dereceli belgeler' bölümünde, önceki düzenlemeden farklı olarak 'gizli, hizmete özel, kişiye özel' belgelerin tanımı da yapıldı. WikiLeaks adlı sitede ABD gizli belgelerinin yayınlandığı bir döneme rastlaması bakımından dikkat çeken tanımlarda, gizlilik derecelerinin görev alanı ve hizmet özelliğine göre idarelerce belirleneceği vurgulanıyor.

Vatandaş arz yerine rica edecek

- Taslakla, vatandaşın devletten zorunlu 'arz' dönemi de kapanacak. Değişiklikle, 'Vatandaşlar tarafından yazılan belgelerde 'Arz ederim' veya 'Rica ederim' gibi ibarelerin yokluğu ya da yanlış kullanımı belgenin işleme alınmasına engel değildir' ibaresi getiriliyor.

- Belgelerde kuruluş adlarının başında yer alan 'Türkiye Cumhuriyeti'nin kısaltılması olan 'T.C.' ibaresiyle ilgili de bir değişiklik dikkat çekiyor. Taslakta, 'İlgili veya ilişkili kuruluşlar 'T.C.' kısaltmasını kullanmayabilir' deniliyor.

akşam



Bu haber 1,040 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,444 µs