En Sıcak Konular

Türkiye model değil lider olur

13 Aralık 2010 11:11 tsi
Türkiye model değil lider olur Guardian gazetesi yazarı Marco Vicenzino, Türkiye'nin liderliğini öne çıkararak Ortadoğu'nun sorunlu Arap ve Müslüman ülkelerine örnek oluşturabileceğini belirtti.

Vicenzino, Türkiye'nin nüfusu çok genç ve gerilime hazır olan Ortadoğu'yu sakinleştirebilecek güç olduğunu ifade etti.

Her ne kadar Filistin mücadelesi ağırlıklı olarak Arap devletleri tarafından öne çıkarılıyor olsa da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Filistin’in sesini en çok duyuran lider konumunda. Türkiye, bu diplomatik söylevleri kullanarak Arjantin ve Brezilya’nın Filistin devletini tanımasını sağladı. Diğer Latin Amerika ülkelerinin de Filistin devletini tanıması beklenirken, Türkiye Gazze ablukasının kaldırılması için uluslararası desteği güçlendirmeye devam ediyor.

Ancak Türk toplumundaki Filistin desteği bir bütünlük oluşturmuyor. Laik Türkler İslami eğilimli sivil toplum örgütlerinin devlet desteğiyle Filistin mücadelesini yurt içinde ve dışında kendilerini güçlendirmek için kullandıklarını öne sürüyor.

Arapların talihsizliklerini Batı’nın sömürgeciliği ve neredeyse dört asır süren Osmanlı egemenliğine bağlamak bilinen bir şey. Ancak Batı’ya karşı tavırları değişmeyen Arapların son yıllarda Türkiye’ye yönelik bakış açısı önemli ölçüde değişti. Araplar, Türkiye’ye gittikçe “bizim ulaşmamız gereken nokta” olarak bakıyor.

Nüfusu Sünni ağırlıklı olmasına rağmen, Türkiye bu şekilde Arap ve Müslüman ülkelerdeki Sünni-Şii ayrımının üstüne çıkarak onu değerli bir politik ve diplomatik sermayeye dönüştürmeyi başardı.

Arap dünyasında ise tersi bir durum hakim. Irak’ta atılan adımlar daha da yavaşlarken, şeffaf seçimlere rağmen Filistin’deki iç savaş ümitleri tüketiyor. Yıllar süren sıkıyönetimin ardından Mısır’ın geleceği belirsizlik içinde. Suriye ise yeni nesil için gelecek vaat edemiyor. Ürdün’deki gelişmelerin sınır ötesine çıkması çok zor iken, Lübnan, her an patlamaya hazır bomba gibi. Yeraltı kaynakları güçlü olan Libya ise istikrarı belirsiz ve yaşlanmakta olan bir liderin yönetimi altında.

Batı’nın politik çevrelerinde sürekli akıllara gelen soru, Türkiye’nin Arap ülkelerine model oluşturup oluşturmayacağı. Türkiye önemli derslerin alınmasını sağlayacak ve Arap dünyasına ilham verecek olsa da, bir model olamaz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’ni ortaya çıkaran kendine özgü dinamikler ve tarihi bağlam tekrarlanamaz. İç politik kavgalar, Kürt sorunu ve yapılması gereken geniş çaplı reformlar, daha uzun bir yolda tamamlanması gerekenleri gösteriyor.

Nüfusunun büyük kısmı 30 yaş altı olan Ortadoğu’da demografik bir saatli bomba mevcut. Bu Türkiye’nin liderliğinin öneminin altını çiziyor. Türkiye özel sektörü teşvik etmeli ve Ortadoğu’nun potansiyelini ortaya çıkarmalı. Fırsatlar oluşturarak, Türkiye bölgesel baskıları azaltabilir ve hassas bir zemin oluşturabilir.

Bu yazı "Can Turkey show Arab states the way to a brighter future?" başlıklı makaleden Hürriyet tarafından derlenmiştir.



Bu haber 792 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,046 µs