En Sıcak Konular

İsveç, terör saldırısına temkinli yaklaştı

13 Aralık 2010 10:56 tsi
İsveç, Cumartesi gecesi başkent Stockholm'de meydana gelen başarısız bir terör saldırısı girişimi sonrası son derece temkinli.

Noel yoğunluğunun yaşandığı saatlerde şehrin iki ayrı işlek caddesinde meydana gelen patlamalarda 1 kişi hayatını kaybetti, iki kişi de hafif olarak yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
 
İsveç'te ilk defa bir intihar eylemi gerçekleştiği belirtilirken, polis düzenlediği basın toplantısında olayı terör eylemi olarak niteledi ve patlamada ölen kişinin intihar eylemcisi olduğunu duyurdu. Diğer patlamanın ise olayın gerçekleştiği yerin yakınında intihar eylemcisine ait olduğu sanılan bir otomobilin içindeki tüplerin patlaması nedeniyle olduğu belirtiliyor.

Söz konusu patlamalardan hemen önce gerek devlet haber ajansı TT, gerekse İsveç gizli servisi Säpo'ya gönderilen e-maillerde saldırının İsveç'in Afganistan'da asker bulundurması, Hz. Muhammed'e hakaret eden İsveçli karikatürist Lars Viks'e sahip çıkılması gibi nedenlerle gerçekleştirildiğinin belirtildiği fakat bir organizasyon ismi zikredilmediği bildiriliyor.

Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise olay sonrası sıcağı sıcağına yaptığı açıklamada olayın başarısız bir terör eylemi girişimi olduğunu söyledi. Saldırının şehrin kalabalık olduğu bir saatte gerçekleştirildiğine dikkat çeken Bildt, "Saldırı bir faciaya yol açabilirdi." dedi.

BAŞBAKAN REİNFELDT TEMKİNLİ KONUŞTU

Saldırıdan bir gün sonra açıklama yapan Başbakan Fredrik Reinfeldt Stockholm'de gerçekleşen patlamalarla ilgili aceleci bir sonuca varmanın yanlış olacağını söyledi. İsveç'in bütün farklılıkların birlikte yaşayabileceği açık toplum ve demokrasi modelini benimsemiş bir ülke olduğunun altını çizen Reinfeldt, "Tabii ki böyle bir ülkede bu tip olayların gerçekleşmesi istenmez ve kabul edilemez." dedi.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ ŞAŞIRTTI

İlk belirlemelere göre 1990'lı yıllarda İsveç'e gelen Iraklı göçmen bir ailenin çocuğu olduğu belirtilen 29 yaşındaki saldırganın arkadaşları, söz konusu kişinin derslerinin lisede iyi olduğunu, bira içmeyi sevdiğini ve kızlarla rahat arkadaşlık kurduğunu belirtiyor. Daha sonra üniversite eğitimi almak için İngiltere'nin Luton şehrine giden saldırganın spor akademisinden mezun olduğu ve o yıllarda evlenerek iki çocuk sahibi olduğu bildiriliyor. Daha sonra boşanarak İsveç'e gelen saldırganın bir süre çalıştığı ancak geçen yıl hiçbir gelir beyan etmediği ifade ediliyor. Son yıllarda radikal dini fikirler benimseyen ve bunu internet sitesinde de ilan eden saldırganın patlamadan kısa bir süre önce birisiyle konuşurken görüldüğü ve o kişinin kimliğinin tespit edilmeye çalışıldığı belirtiliyor.

SAVUNMA BAKANLIĞI MEMURU SALDIRIYI BİLİYOR MUYDU?

Bu arada İsveç haber ajansı TT'nin haberine göre, Savunma bakanlığında çalışan ordu mensubu bir memurun olaydan 3–4 saat önce bir akrabasını arayarak 'Sakın Drottinggatan'a gitme! Büyük bir olay olabilir' şeklide uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. Ordu sözcülerinden Erik Lagersten ise yaptığı yazılı açıklamada bu olay hakkında önceden bilgi sahibi olmadıklarını, aksi halde Säpo'yu hemen bilgilendirmiş olacaklarını belirtti.

İSLAMİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI SALDIRIYI KINADI

İsveç'teki İslami sivil toplum kuruluşları saldırıyı kınadı. İslam'ın terörü kesinlikle tasvip etmediğinin altını çizen açıklamalarda belli şahıs veya grupların yaptığı yanlışların bütün Müslümanlara teşmil edilemeyeceği de vurgulandı. İsveç İslam Topluluğu Başkanı Abd el Hakk Kielan, "Bu korkunç bir olay. Bu tip eylemler en çok Müslümanlara zarar veriyor. Bazı kötü niyetli kişiler bu tip dengesiz gençleri kullanıyor olabilir." şeklinde konuştu.Diğer taraftan Müslüman Örgütler Barış Hareketi ve Hıristiyan Barış Hareketi şehir merkezinde, Sergelstorg meydanında ortaklaşa terörü telin mitingi düzenledi. Çok sayıda organizasyonun destek verdiği mitingde Stockholm'de meydana gelen saldırı lanetlendi

TÜRK KÖKENLİ TOPLUM DA TEPKİLİ

İsveç'te Türk toplumunun önde gelen isimleri de Stockholm'deki terör saldırısını kınadı.

Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkan Vekili Mehmet Kaplan, "İsveç zor bir sınav veriyor. Ülkedeki tepkilere baktığımda İsveç'in ilk 24 saatte başarılı olduğunu söyleyebilirim. Herkes olaya temkinli yaklaşıyor, bu tip eylemlerin yaşandığı diğer ülkelerde olduğu gibi Müslümanlar hemen hedef tahtasına oturtulmadı." dedi.

İsveç İslam Federasyonu Başkanı Tahir Akan, "Saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ancak sayıları az da olsa bazı gazetelerin haberi veriş tarzı bizi derinden üzdü. Polisin olay ile ilgili ciddi bir araştırma yapmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sosyal Demokrat Parti Stockholm İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Dölek ise şu ifadeleri kullandı: "Olayın canlı şahitlerinden biriyim. Patlama 15-20 metre ilerimde oldu. Bir anda büyük bir gürültü duydum. Herkes kaçıyordu. Bir İsveçli bağıra bağıra çocuğunu arıyordu. Çok kötü bir andı. Eşim vitrine bakmak için biraz durmasaydı belki yanımızda patlayacaktı. İnsanın hayata pamuk ipliğiyle bağlı olduğunu anladım."
 
cihan



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,111 µs