En Sıcak Konular

Rusya'dan Türkiye'ye nükleer tarih

13 Aralık 2010 09:50 tsi
Rusya'dan Türkiye'ye nükleer tarih 

Rusya'nın Mersin Akkuyu'ya inşa edeceği 20 milyar dolar değerindeki nükleer santralde inşaat aşamasına gelindi.

Türkiye'nin yarım yüzyıllık hayalin nükleer santral inşaatı 2013'de başlayacak.

Rusya'nın Mersin Akkuyu'ya inşa edeceği 20 milyar dolar değerindeki nükleer santralde inşaat aşamasına gelindi.

İki ülke parlamentolarından onaylanan santralin proje uygulama şirketlerinin Türkiye'de kayıtlarının yapılması için Rus heyet 15 Aralık'ta İstanbul'da olacak. Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko ile Çırağan Saray'da düzenlenecek toplantılara katılacak Rus heyet, nükleer santralin inşaat ve üretim aşamasını masaya yatıracak. Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in de Rusya heyetinde yer alması bekleniyor. 12-15 Aralık arasında yapılacak çalışmalara Türkiye'den de santral inşaatında yer almak isteyen şirketler yer alacak.

Ria Novosti Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Rusya Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, nükleer santral inşaatının 2013'de başlayacağını ve ilk ünitenin de 2018'de aktif hale geleceğini söyledi. Birer yıl ara ile diğer üç ünitenin de çalışmaya başlayacağını kaydeden İvanovski, "Son reaktör 2021'de faaliyete geçirmiş olacak. Nükleer santralin 60 yıllık bir ömrü olacak. Mersin Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santral Rusya-Türkiye ilişkilerinin stratejik alanını oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın 20 milyar dolar yatırım yapacağı nükleer santralin proje uygulamasını Atomstroyexport, elektrik satış işlemlerini ise elektrik ihraç-ithalat şirketi Inter RAO UES gerçekleştirecek. Rusya hükümetinin onayladığı karara göre Rosenergoatom, Atomenergoremont ve Atomtekenergo şirketleri de koordinasyon, gelişim, operasyon ve yönetim işlerini yürütecek. Projenin yürütülmesi ile ilgili Türkiye'de kurulacak şirketin tescil işlemlerinin de önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor.

15 YIL ELEKTRİK ALIM GARANTİSİ

Inter RAO UES'in dışındaki şirketler devlet şirketi Rosatom'un bir parçası olarak çalışıyor. Inter RAO UES'un Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan (EPDK) elektrik üretim lisansı almasından sonraki 30 gün içinde, 4 ünite için sabit miktarlı elektriğin alınması amacıyla Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) ile elektrik satın alma anlaşması imzalaması gerekiyor. Anlaşmaya göre, TETAŞ proje şirketinden santralde üretilmesi planlanan elektriğin ünite 1, ünite 2 için yüzde 70'ine ve ünite 3, ünite 4 için yüzde 30'una karşılık gelen sabit miktarlarını, her bir güç ünitesinin ticari işletmeye alınma tarihinden itibaren 15 yıl boyunca KDV hariç 12,35 ABD senti/kWh fiyattan satın almayı garanti edecek.

cihan



Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,870 µs