En Sıcak Konular

Bin 590 köy yolu kapandı

13 Aralık 2010 08:42 tsi
Yoğun kar yağışı, Türkiye genelinde bin 590 köy yolunun kapanmasına sebep oldu. Bir çok yerde çalışmalar sonucu açılan yollar tipi yüzünden yeniden kapandı. Düzce, Muş ve Hakkari'de mahsur kalan onlarca kişi donmaktan son anda kurtarıldı. Bazı ilçe ve be

Yurt genelinde etkili olan kar ve tipi sebebiyle bin 590 köy yolu ulaşıma kapandı.

İllerde oluşturulan kriz masalarından yapılan açıklamalara göre Kastamonu'da 314, Samsun'da 299, Konya'da 242, Bilecik'te 80, Bursa'da 120, Bartın'da 29, Denizli'de 40, Karabük'te 109, Hakkari'de 58, Balıkesir'de 20, Çorum'da 200, Sakarya'da 29, Burdur'da 2, Muş'ta 9, Düzce'de 39 köy yolu ile bağlantılar kesildi. Düzce'de yoğun kar yağışı sebebiyle ormanlık alanda 2 gündür mahsur kalan, mevsimlik orman işçileri ve ailelerinden oluşan 15 kişiden 10'u donmak üzereyken kurtarıldı. Kastamonu'ya bağlı Şenpazar, Doğanyurt, İhsangazi, İnebolu, Araç, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçe merkezleri dahil toplam 448 köye elektrik verilemedi.

Türkiye genelindeki bazı yollarda ulaşım sağlanamıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Dumlupınar-Altıntaş, Akşehir -Tuzlukçu-Yunak, Çat-Karlıova yolları kar ve tipi yüzünden ulaşıma kapalı bulunuyor. İkizdere-İspir yolunun 22-44. kilometreleri arasındaki Ovit Dağı mevkisinde ise kar, tipi ve çığ tehlikesi sebebiyle 17.00-07.00 saatleri arasında can ve mal emniyeti bakımından yol ulaşıma kapatılacak. Malatya'nın Pütürge ilçesi Kubbe Dağı bölgesinde de ulaşım yoğun kar yağışı ve tipi sebebiyle kapanırken, yolda mahsur kalan minibüsteki 12 kişiye 5 saat sonra ulaşıldı.

Yoğun kar yağışının devam ettiği Konya'nın Derebucak ve Beyşehir Balıkesir'in Kepsut, Bursa'nın Büyükorhan, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ve Bayat, Karaman'ın Ermenek, Sarıveliler, Başyayla ilçeleri ile Denizli'nin birçok ilçe ve beldesinde bugün okullar tatil edildi.

Son yılların en yoğun kar yağışının yaşandığı Denizli'de Antalya ve Muğla ile ulaşımın sağlandığı yollar uzun uğraşlarla açıldı. Şehir merkezinde kar kalınlığı 21 santimetre ölçüldü. Bu rakamın, 6 Ocak 2002'de 38 santimetre olarak ölçülen kar kalınlığından sonraki en yüksek değer olduğu kaydedildi. Denizli-Acıpayam yolu Kelleci Kardeşler Kavşağı'nda uzun araç kuyruğu oluşurken, polislerle bekleyenler arasında tartışmalar yaşandı. Araç kuyruğunda zincir satmaya çalışanlar ise zincir fiyatını 20 liradan 100 TL'ye çıkarırken, vatandaşların bu duruma tepki gösterdi.

MAHSUR KALAN 17 MADEN İŞÇİSİ KURTARILDI

Konya'nın Derebucak ilçesinde özel bir şirkete ait maden ocağında yoğun kar ve tipi yüzünden mahsur kalan 17 madenciye yaklaşık 24 saat sonra ulaşıldı. Alınan bilgiye göre, önceki gün akşam saatlerinde Konya'da başlayan yoğun kar yağışı sebebiyle Derebucak ilçesindeki mermer ocağında mahsur kalan 17 işçi için çalışmalar akşam saatlerinde sonuç verdi. İlçe merkezinden yaklaşık 17 kilometre mesafede bulunan Kocadağ Üçkuyular Mevkii'ndeki mermer ocağına ulaşan İl Özel İdaresi Altyapı ve Çevre Daire Başkanlığına bağlı karla mücadele ekipleri, uzun uğraşlar sonucunda mahsur kalan işçilere ulaştı. İşçilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu açıklandı.

Muğla'ya son 10 yılın en fazla karı yağdı
Kar ve tipi birçok ilde hayatı olumsuz etkilerken, güne beyaz bir örtü ile uyanan Muğla'da herkes şaşkın durumda. Hava sıcaklığının uzun yıllardan sonra -2 dereceye kadar düştüğü Muğla'da aralıklarla devam eden kar yağışından sonra kar kalınlığı kent merkezinde 4, yüksek kesimlerde ise 10 santimetreye ulaştı. Muğla Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri şehirde son 32 yıla ait meteorolojik ortalamalara göre kar kalınlığının aralık ayında en fazla 5 santimetre ölçüldüğüne işaret etti. Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, son 10 yıldır böyle kar yağmadığını anlatarak, "Kar yağışı vatandaşlarımızı hem şaşırttı, hem de sevindirdi. Belediye ekipleri dün geceden itibaren buzlanma yaşanan noktalara tuz dökerek muhtemel kazaları önlemeye çalıştılar." dedi. Bu arada, kar yağışının ardından çocuklar sokaklarda adeta 'kartopu savaşı' yaptı.

zaman

 



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,134 µs