En Sıcak Konular

'Tartışmalarda maksat polise zarar vermek olmamalı'

12 Aralık 2010 14:11 tsi
'Tartışmalarda maksat polise zarar vermek olmamalı' USAK Genel Koordinatörü Doç. Dr. Sedat Laçiner, üniversite olaylarıyla emniyet güçlerine yönelik başlayan eleştirilerin maksadının polise zarar vermek olmaması gerektiğini söyledi.

Sorunları basitleştirme ve ideolojikleştirme eğilimi olduğunu dile getiren Laçiner, herkesin güvenli ideolojik sığınaklar aradığını ifade etti.

USAK'ın internet sitesinde "Polis ve Şiddet" başlıklı bir yazı kaleme alan Laçiner, sorunlar karşısında doğruyu bulma çabasının bulunmadığını savundu. Öğrenci olaylarında bir grubun polisleri Ergenekon çetesiyle bağlantılandırdığını, diğer grubun ise olaya sadece polisin aşırı güç kullanımına baktığını ve polis müdürlerinin istifalarını istediğini hatırlatan Laçiner, polisi öfkeyle eleştirenlerin olaylarda kabahati olan polislerin bireysel sorumluluklarını görmediğini ifade etti. Polisin aşırı güç kullanımının ilk defa yaşanmadığını anlatan Laçiner, meselenin teknik boyutlarına hâkim olmayan 'cahillerin hakaretleri' şeklinde geçen söz düelloları yaşandığını kaydetti.

Eleştirilerde genellemelerden kaçınılması, olabildiğince teknik ve sonuç almaya dönük olunması gerektiğinin altını çizen Laçiner, "Bireysel intikamlar ve anlık öfkeyi dindirecek birkaç kişinin görevden alındığı çözümlerden ziyade kalıcı ve etkin çalışan denetleme, soruşturma ve yönlendirme mekanizmaları kurulmalıdır. Ayrıca bireysel sorumlulukları olanlar hakkında mutlaka yargı süreci başlamalı ve bu konuda sadece İçişleri Bakanlığının inisiyatifi ile harekete geçmeyen bir soruşturma süreci oluşturulmalıdır. Tüm bunlar yapılırken polisin diğer mesleklerden farklı bir görevi icra ettiği de unutulmamalıdır." dedi.

Polisliğin sıradan bir meslek olmadığına dikkat çeken Laçiner, olağanüstü yetkiler verilmesinin nedeninin ise onun işinin her zaman suçlularla veya şiddet kullanmaya meyilli insanlarla oldmasından kaynaklandığını söyledi. Önemli olanın 'bu tür hallerin istisnai olması ve kabul edilebilir bir düzeyin altında kalması' olduğunu ifade eden Laçiner, sokak kameralarının sayısının artırılması, polis hatalarını düzenli olarak takip edecek idari komisyonların kurulması, polis ile göstericileri daha az karşı karşıya getirecek teknik önlemlerin alınması gibi önlemlerin alınabileceğini belirtti.

GÖSTERİLERDE TECRÜBELİ POLİS KULLANILMALI
Gösterilerde daha çok genç ve tecrübesiz polislerin kullanıldığına dikkat çeken Laçiner, olaylarda kritik noktalarda tecrübeli polislerin görev alması, sokak olaylarının sık olmasını da göz önünde bulundurarak bu olaylar için ayrı bir birimin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Toplumsal olayların bastırılması konusunda daha çok hizmet içi eğitim ve tatbikatların yapılmasını isteyen Laçiner, özellikle İstanbul'da çok ciddi polis açığı bulunduğunu hatırlatarak polislerin aşırı mesai nedeniyle her daim yorgun ve stres içinde olduklarını kaydetti. Sinirli ve kızgınlığını içine atmış polislerde, göstericilerle karşılaşınca zaman zaman bir boşalım meydana geldiğini ifade eden Laçiner, teşkilatın kendi personeline sahip çıkması ve gerilimlerini hafifletmesi gerektiğini belirtti.

Kaynakların asıl harcanması gereken alanlara yansıtılmadığını anlatan Laçiner, polisin sorunlar konusunda sesini duyuramadığını söyledi. Yöneticilerin çeşitli nedenlerle polisin sorunlarını üst makamlara taşımakta çekingen davrandığını, siyasi otorite doğrudan sorduğunda dahi 'hiçbir sorun olmadığı'nın sıklıkla tekrar edildiğini dile getiren Laçiner, teşkilatta amirlerin kendilerine sahip çıkmadıkları düşüncesinin hakim olduğunu ifade etti. Genelde sahiplenilmeyen personelin ciddi mesleki hatalarda kanunlar karşısında sahiplenildiğini ileri süren Laçiner, polisten kamuoyunun hakkı olan bilgilerin genelde gayrı resmi yollardan ve sağlıksız bir içerikle sızdığını kaydetti.

Polisin son yıllarda özellikle devlete karşı suçlarda çok ciddi bir şekilde yol aldığını, ancak şahıslara karşı suçlarda aynı gelişmenin olmadığını belirten Sedat Laçiner, bunun da bir yönüyle siyasi yönlendirmenin eksikliği olduğunu ifade etti. 

cihan

 

 

 



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,088 µs