En Sıcak Konular

S. Arabistan petrol ithalatçılarını rahatlattı

12 Aralık 2010 13:24 tsi
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısı sırasında Suudi Arabistan'ın yaptığı açıklamanın, son günlerde yükselen fiyatlar nedeniyle petrol ithalatçısı ülkelerin artan endişesini azaltması bekleniyor.

Ekvator'da düzenlenen OPEC petrol bakanları toplantısı çerçevesinde konuşan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi, "70 ile 80 dolar arası iyi fiyat seviyesidir" dedi.

Naimi'nin açıklaması, son günlerde hızlı artış gösteren ve 90 doları gören petrol fiyatlarının yarattığı kaygıyı azaltması bekleniyor. Petrol ithalatçısı ülkeler, artan fiyatların kontrolden çıkması ve küresel ekonomik toparlanmaya zarar vereceği korkusu yaşıyordu.

Açıklama, dünyadaki petrol üretiminin yüzde 35'ini yapan OPEC üyelerinin, 2008'in sonundan bu yana üretim kotasını değiştirmeme kararıyla birlikte geldi.

GÖZLER SUUDİLERİN ÜZERİNDE OLACAK

Piyasaların gözü, OPEC üyelerini 2 Haziran'da bir araya getirecek bir sonraki toplantı öncesinde, Suudi Arabistan'ın fiyatları 80 doların altında tutma kararının ne kadar arkasında duracağında olacak.

JP Morgan'ın küresel petrol araştırmaları biriminin başında bulunan Lawrence Eagles yaptığı değerlendirmede, "Buradaki asıl mesele ek arzın yapılıp yapılmayacağında yatıyor... Naimi, 80 doların üst sınır olduğunu söyledi, bakalım bunun sağlamak için yeni arz desteği verecekler mi" dedi.

Hafta içinde 90.76 doları gören ABD tipi ham petrolün varil fiyatı Cuma günü kapanışta 87.79 dolar olmuştu.

OPEC içindeki en güçlü üye konumunda olan Suudi Arabistan'ın, getireceği bir politika değişikliği önerisi durumunda birliğin diğer üyelerinin muhalefetiyle karşılaşacağı tahmin ediliyor. Diğer üyeler, kotayı artırmak için yeterince talep olmadığını belirtirken, fiyatlardaki artışların spekülatörlerin fiyat hareketleri nedeniyle oluştuğunu savunuyor.

OPEC üyelerinden olan ve petrol fiyatlarının yükselmesi yönünde politika izleyen Venezuela ise 100 doların uygun fiyat olacağını belirterek, kotanın 2011 yılında artırılmaması yönünde çağrı yapıyor.

* Bu haber Reuters'in geçtiği, "Saudi still favors $70-$80 oil, OPEC holds supply" başlıklık haberden derlenmiştir.

 hurriyet



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,327 µs