En Sıcak Konular

Davutoğlu, Türkmen lider Berdimuhamedov ile görüştü

12 Aralık 2010 09:54 tsi
Türkmenistan’daki Tarafsızlık Bayramı’nın 15. yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere Aşkabat’ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi.

Oğuzkent Oteli'nde yarım saatten uzun süren görüşmede, Davutoğlu ile Berdimuhamedov'un ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları da değerlendirdi. Görüşmede ayrıca ticari ve ekonomik ilişkilerin, Türkmenistan'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin durumunun da ele alındığı bildirildi. Görüşmede, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı da hazır bulundu.

Türkmen basınında yer alan haberde, Bakan Davutoğlu Türkmen lider Berdimuhamedov’u Tarafsızlık Bayramı’nın 15. yıldönümü ve ‘Yılın adamı’ ödülü dolaysıyla kutladı.

Türkiye’nin Türkmenistan’ın 1995 yılında Birleşmiş Milletler tarafından tarafsızlık statüsünün verilmesini destekleyen ilk ülkelerinden biri olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsünün bugünkü günde bölgede barış ve istikrarın en önemli faktörü olduğunu söyledi.

Türkmen lider Berdimuhamedov ise konuşmasında, Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsünü dünyadaki bütün ülkeler ile güvenlik ve istikrarın sağlanması açısından ikili diyalogların kurulması için kullanmaya çaba gösterdiklerini belirtti.

Görüşme sonunda Berdimuhamedov ile Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkar ortamında daha da geliştirileceğine inandıklarını belirttiler.

Dün yapılan ''Türkmenistan'ın Daimi Tarafsızlığı: Barış, Güvenlik ve Gelişme Adına İşbirliği" konulu konferansta konuşan Davutoğlu, Türkmenistan'ın bölgesinde pilot konumda olduğunu ve Orta Asya'nın Avrupa-Atlantik bölgesinin güven ve istikrarı için stratejik öneme sahip olduğunu kaydetmişti.

Konferansın açılış töreninde konuşan Türkmen lider Berdimuhamedov, Türkiye ile olan ilişkilerine büyük önem verdiklerini kaydederek, bundan sonra da Türkiye ile olan ilişkileri bütün alanlarda daha da geliştirilmesine hazır olduklarını belirtmişti.

Bakan Davutoğlu, bugün temaslarını Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında sürdürecek. Türkmenistan Dışişleri Bakanı Reşit Meredov ile bir araya gelecek olan Bakan Davutoğlu, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasındaki 2011-2012 yılları Eylem Planına da imza atacak. Daha sonra Türkiye Büyükelçiliği rezidansında gazeteciler ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Davutoğlu'nun bugün temaslarını tamamlayarak Aşkabat'tan ayrılması bekleniyor. 

cihan



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs