En Sıcak Konular

Arınç: 3 özgürlük çok önemli

11 Aralık 2010 23:32 tsi
Arınç: 3 özgürlük çok önemli Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Üç özgürlük çok önemli. Biri din ve vicdan özgürlüğü, insan inanır ve inancının yerine gereğini yerine getirmeli. İnanmıyorsa kimse ona zulmetmemeli gerçek laiklik budur zaten'' dedi.

Manisa Genç İşadamları Derneği'nin (MAGİAD) Büyük Saruhan Otel'deki ''Katılım Töreni ve İş Dünyası ile Buluşma'' toplantısına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, MAGİAD yeni yönetim kurulunu tebrik ederek başladığı konuşmasında, ticaret hayatına uzak bir insan olduğunu ancak ticaretle uğraşanlara gıpta ettiğini ve çalışan, üreten insanlara yardımcı olmaya çalıştığını belirtti.

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın özgürlüklere ilişkin bir görüşünü çok önemsediğini ve siyasi hayatında takip ettiğini ifade eden Bülent Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu özgürlüklerden biri din ve vicdan özgürlüğü, insan inanır ve inancının gereğini yerine getirmeli, inanmıyorsa kimse ona zulmetmemeli. Gerçek laiklik de budur zaten.

İkincisi fikir ve düşüncede özgür olacak. İnsanlar fikirlerini yazacak, söyleyecek, gerekirse karikatürünü çizecek. Üç yasağımız var, cebir ve şiddet olmayacak, suça teşvik etmeyecek, hakaret etmeyecek. Onun dışında her şeyi söyleyebilir, yazabilir, konuşabilir. Fikir özgürlüğü denen şey Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararında çok veciz anlatılıyor. Bir başkasının alkışladığı şey ifade özgürlüğü değildir. İfade özgürlüğü senin suratını buruşturan, nefretini kazanan ama dinlemek zorunda olduğun şeydir. 'Sus, söyletmem, vurun' demek orta çağlarda kaldı. Dönemimizde ben konuşacağım sen dinleyeceksin, sen konuşacaksın, ben dinleyeceğim.

Üçüncüsü teşebbüs özgürlüğü. Türkiye geçmişte devletçi ekonomi, daha sonra karma ekonomi, daha sonra farklı nüanslarıyla devam etti. Teşebbüs özgürlüğünün olmazsa olmaz şartları var. Devlet bir iki stratejik konu dışında bütün ekonomik faaliyetleri insanın önüne sermek zorunda. Bir zamanlar Sümerbank'ın ayakkabı fabrikası devletindi. Artık kaput bezi üreten bir devletçi sektör Türkiye'de yok. Üçüncü özgürlük konusu genç iş adamlarının da konusudur. Mevzuat neyi emrediyorsa onu yapacağız, çok iyi işler yapmaya hazır olacağız.''

-UGANDA ZİYARETİ-

Konuşmasında Uganda'ya yaptığı ziyarete de değinen Arınç, Türkiye'nin altı ay önce büyükelçi gönderdiği bu ülkeye 10 yıl önce giden Türkler bulunduğunu anlattı. Bülent Arınç, ''10 yıl önce giden Türkler orada Işık Akademisi açmışlar, 400 yatılı öğrencileri var. Anaokulundan liseye kadar eğitim yapılıyor. Büyükelçi indiğinde onu öğrenciler karşılıyor. Dişlerinden başka her şeyi simsiyah insanlar, Türkiye'yi o insanlar sayesinde tanımışlar'' dedi.

Bülent Arınç, Türk iş adamlarının Uganda'da iş bağlantısı yaptığını, iş adamlarının da yurt dışında araştırma yapması gerektiğini, iş yapmasa bile görmek amacıyla yurt dışına gitmesi gerektiğini söyledi.

Arınç, ''Önce işimizi yapacağız, işimizde başarılı olacağız. Başarının temel şartı, herkesin bir işi olacak, herkes o işte başarılı olacak, marka olacak. Nasıl şehirlerin markası varsa işimizin de markası olacak. Paranızı kaybedebilirsiniz ama itibarınızı kaybetmeyeceksiniz'' diye konuştu.



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,732 µs