En Sıcak Konular

Mehmetler’e ‘kara’ haber!

11 Aralık 2010 11:18 tsi
EPDK, 21 elektrik dağıtım bölgesi için 2011 ve 2012 yıllarında geçerli olacak brüt kar marjını değiştirmedi


Mehmetler’e ‘kara’ haber!Ortağı Mehmet Emin Karamehmet ile dağıtım ihalelerine toplam 8 milyar dolarlık teklif veren Mehmet Kazancı, EPDK’nın belirleyeceği tarifelerde hem özel sektörü, hem tüketicileri koruyan makul kârların verilmesi gereğine dikkat çekiyordu.

Elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin tamamlanmasının ardından elektrikte aylardır beklenen brüt kâr marjları da belirlendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 21 elektrik dağıtım bölgesi için 2011 ve 2012 yıllarında geçerli olacak brüt kar marjını değiştirmedi. Önceki gün yapılan Kurul toplantısında, 21 elektrik dağıtım bölgesi için 2011 ve 2012 yıllarında geçerli olacak brüt kar marjında herhangi bir değişikliğe gidilmeyerek, yüzde 2.33 oranının aynen uygulanmasına karar verildi. Yani, dağıtım ihalelerini üstlenen özel sektörün, bölgelerindeki elektrik dağıtımından alacağı kâr payı yüzde 2.33’ü geçemeyecek.

Tüketici etkilenmiyor

EPDK yetkilileri, söz konusu payın elektrik dağıtım şirketlerinin faaliyetlerinden dolayı alacağı kar payını ifade ettiğini ve tüketiciyi etkilemediğini belirttiler. EPDK, son dağıtım özelleştirmeleriyle sektöre adım atan şirketlerin ‘Tarifeleri artır’ isteği üzerine brüt kar marjlarını bir türlü açıklamamıştı. Brüt kâr marjlarının artırılmasının, elektriği daha pahalı hale getireceği ve halkın elektrik faturasını kabartacağı için özelleştirmelere karşı doğabilecek tepkiden endişe ediliyordu.

Dağıtım ihalelerinde toplam 8 milyar dolar teklif ettiler

MEHMET Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığı, elektrik dağıtım özelleştirmelerinde başroldeydiler. Son dağıtım bölgesi ihalelerinde İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtımına müthiş ikili 1 milyar 813 milyon dolar teklif eti. Daha önce İstanbul Avrupa Yakası ve Gediz Elektrik ile Başkent Doğalgaz için 6 milyar 121 milyon dolarlık toplam teklif yapan konsorsiyumun ödemesi gereken tutar 8 milyar dolara yükseldi.

Kazancı, ‘EPDK makul bir kâr vermeli’ demişti

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Mehmet Kazancı, daha önce yaptığı açıklamalarda, EPDK’nın belirleyeceği tarifelerde makul ve mantıklı kârların verilmemesi durumunda, 2015 yılına kadar elektrik ve doğalgaz dağıtım sektöründe konsolidasyon olacağını ve zayıf şirketlerin satılacağını ya da el değiştireceğini söylemişti. Kazancı, EPDK’nın vereceği kararın, sektörün yaşayıp yaşamayacağını ortaya koyacağını belirterek, şu görüşleri dile getirmişti: “EPDK’nın hem sektörü hem de tüketicilerin haklarını da koruyarak makul bir kâr oranı belirlemesi önemli. Yoksa hem elektrik hem doğalgaz dağıtım sektöründe düşmeler olur ve konsolidasyon gelir, güçlü olanlar ayakta kalır, zayıf olanlar da hemen el değiştirir.”

Benzinde bayi-dağıtıcı kârı EPDK denetiminde

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, akaryakıt fiyatlarındaki dağıtıcı ve bayi karının kendi kontrol ve denetimleri altında bulunduğunu, bunu da çok yakından incelediklerini bildirdi. Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gazcılar Derneği’nin (LNG&CNG Derneği) birinci kuruluş nedeniyle düzenlenen ‘LNG ve CNG Forumu’na katılan Köktaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Benzinin litre fiyatının 4 lirayı aştığının hatırlatılması üzerine EPDK Başkanı, akaryakıt fiyatlarının “ürün bedeli, vergi ve bayi-dağıtıcı karı” olmak üzere 3 temel unsurdan oluştuğunu, bu üç unsurdan sadece bayi ve dağıtıcı karının Kurum denetiminde olduğunu söyledi.

EPDK’nın kendisini ilgilendiren unsuru çok yakından incelediğini kaydeden Köktaş, “Biliyorsunuz ürün bedeli uluslararası piyasalarda fiyatlanıyor. Üç unsurdan sadece dağıtıcının ve bayinin toplamdaki brüt kar marjı bizim kontrolümüz içindedir ve bilmenizi isterim ki çok yakın bir takip içerisindeyiz. Yani o marjlarda son dönemlerde bir farklılık var mı, yok mu diye biz çok yakın inceliyoruz. Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili sadece bunu söyleyebilirim.

Yani bizim yetki alanımızda olan kısmına ilişkin yakın bir takipte olduğumuzu söylemek isterim.”

Elektrik dağıtım şirketlerinin brüt kar marjları şirketlerin beklentisinin çok altında kaldı, bunu değerlendirebilir misiniz?” şeklindeki bir soru üzerine Köktaş, brüt kar marjının 8-10 tane olan tarife metodolojisinin unsurlarından sadece biri olduğunu söyledi.



Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,990 µs