En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'nun PM kriterleri ne?

11 Aralık 2010 11:16 tsi
Kılıçdaroğlu'nun PM kriterleri ne? CHP lideri Kurultay’a sunacağı listede işadamları, kadınlar, gençler ve güneydoğu politikasına yönlendirebilecek isimlere yer verecek.

TUSİAD Yüksek İstişare Kurulu toplantısı için Ankara Sheraton Oteli’nde önceki akşam bir resepsiyon verildi. Ben de hem ziyaret hem ticaret misali, nasıl olsa hem siyasiler, hem de bürokratlar gelecek, onlarla görüşür gündeme ilişkin yorumları alır, okurlarıma aktarırım düşüncesiyle resepsiyona katıldım. Gerçi son dönemde TÜSİAD toplantılarına aynı yoğunlukta iktidar kanadından katılım olmuyor ama katılanlarla yetinirim diye düşündüm.

İktidar kanadından Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek , Devlet Bakanı Zafer Çağlayan , Enerji Bakanı Taner Yıldız ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik gözüme ilk takılanlardı. Muhalefet cephesi ise iktidar partisinin aksine neredeyse tam kadro oradaydı. Ana muhalefet partisi CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcıları Gürsel Tekin, Umut Oran, milletvekilleri Hakkı Süha Okay, Kamer Genç, Yılmaz Ateş ilgi odağı olanlar arasındaydı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli resepsiyona Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı ve Grup Başkan Vekili Oktay Vural ile birlikte katılmıştı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise ağır topları Hasip Kaplan, Sırrı Sakık ve Pervin Buldan ile birlikteydi. BDP grubu ile MHP grubu karşılaştıklarında, birbirlerinin elini sıkmaları olumlu bakışlarla karşılandı. Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener de ekibi ile birlikte resepsiyondaydı.

CHP ilgi odağıydı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu’nun salona girmesi ile birlikte büyük hareketlilik yaşandı. Kılıçdaroğlu, ekibi ile birlikte salonda tur atarken, iş adamlarının yoğun ilgisi ile karşılaştı. Kendisiyle el sıkışmak isteyen iş adamları arasında büyük izdiham yaşandığına bizzat tanık oldum. Yüz yüze geldiğimizde, Kılıçdaroğlu “Hocam siz de mi buradasınız” dedi. “Evet ama sizinle uzun boylu kurultayı konuşmak istiyorum” dedim. Kılıçdaroğlu ‘yarın sabah’ mesajını vererek yoluna devam etti.

Bir ara CHP’li Hakkı Süha Okay’a gözüm ilişti. Sohbete başladığımızda konu kurultaya ve Kılıçdaroğlu’nun blok listesine geldi. “Kurultay nasıl geçecek, Kılıçdaroğlu’nun blok listesine karşı listeniz olacak mı” diye sordum. Okay’ın cevabı çok açık ve netti: Sayın Kılıçdaroğlı bizim Genel Başkanımızdır. Onu genel başkanlığına nasıl taşıdıysak, kurultayda da yanında olup ona destek vereceğiz, bizim farklı bir blok listemiz olmayacak” dedi.

Baykal ekibinden Yılmaz Ateş ile karşılaştım. Kendisini sıkıntılı gördüm. Aynı soruyu Ateş’e de yönelttim. “Kılıçdaroğlu’nu izliyoruz. Beklentimiz çarşaf listeden yana. Sayın Kılıçdaroğlu çarşaf liste ile CHP’de yeni bir demokrasi sınavı şansını kullanabilir” değerlendirmesinde bulunurken blok listeye karşı olduğunu da ortaya koymuş oldu.

Ekibi ne diyor?

Kılıçdaroğlu’nun ekibinden bir iki isimle de konuştum. Onlara göre halk, CHP’de yeni bir vitrin görmek istiyor. Dolayısıyla parti meclisinde yeni isimlere yer vermek gerektiğini söylediler. Onlara göre Kılıçdaroğlu’na listesini yapma şansı verilmeli. Böylelikle seçimlerde halkın umudu haline gelebilecek bir parti yönetimiyle halkın karşısına çıkmalı. Bu değerlendirmeden sonra “Sayın Baykal ve Sayın Sav’ın ekibinden bazı isimlere yer verilecek mi, verilmezse bu partide sıkıntı yaratmaz mı” diye sordum. Aldığım cevap, “Bunu Sayın Genel Başkan bilir” oldu. Onlara göre Kemal Bey serbest bırakılmalı ve halkın karşısına yeni bir vitrin ile çıkılmalı. Kemal Bey’e yakın bir isim aynen şu değerlendirmeyi yaptı: Herkes parti meclisine girecek diye bir şey yok. Partide farklı görevler de var. Parti Meclisi’nde yer alamayan arkadaşlarımıza çok görev var. CHP iktidara yürüyor...

Çarşaf listeye nasıl baktıklarını sordum. “Sayın Genel Başkan tercihini blok listeden yana ortaya koydu. Ancak delegeler çarşaf liste ile ilgili bir önerge verir ve önerge delege salt çoğunluğu ile kabul görürse Sayın Genel Başkanımız memnun olur ve delegenin dediğini yapar. Kaldı ki, bize ulaşan bilgilere göre çarşaf liste için önerge verilirse, önerge üzerinde konuşma da yapılacak, Sayın Baykal söz alıp 45 dakikalık lehte bir konuşma yapacak. Bu da Sayın Baykal’ın en tabii hakkıdır” dediler.

Baykal ne diyor?

Dün sabah Sayın Baykal ile görüştüm. Kurultaya ilişkin düşüncelerini sordum. “Baykal, bu süreçte konuşmak yanlış olur. Ne söylersem söyleyeyim yanlış yerlere çekilebilir. Partinin zarar görmesini istemiyorum. Bu konuda konuşmayacağım” dedi. Peki siz blok listeden mi, yoksa çarşaf listeden mi yanasınız diye sorunca Sayın Baykal, “Bu konudaki düşüncelerimi daha önce size açıklamıştım. Düşüncemi en iyi bilenlerden birisisiniz” diyerek çarşaf liste mesajını verdi. Sayın Kılıçdaroğlu ile ne zaman bir araya geleceksiniz ve kendisine ne söyleyeceksiniz diye sorduğumdaysa Baykal, “Bana henüz bu konuda bir görüşme talebi gelmedi. Gelirse elbette Sayın Genel Başkan’a düşüncelerimi aktarırım. Benim istediğim CHP nın iktidara gelmesi” dedi.

Kılıçdaroğlu ile görüştüm

Baykal’dan sonra Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüm. İlk sorum Baykal ile ne zaman bir araya geleceksiniz oldu. Kılıçdaroğlu, “Sayın Baykal ile bu hafta görüşmek istiyordum. Ancak araya Bursa ve İzmir seyahati girdi. Baykal ile yarın TBMM’de bir araya gelmeyi düşünüyorum” diye yanıtladı. Sayın Baykal ile ne konuşacaksınız, kendisinden neler isteyeceksiniz diye sordum. Kılıçdaroğlu, “Sayın Baykal’ın tecrübelerinden faydalanmak istiyorum. Kendisini dikkatle dinleyeceğim ve düşüncelerinden de yararlanmaya çalışacağım” dedi. Bu kez kendisine Deniz Baykal’ın çarşaf liste istediğini söyledim. Kılıçdaroğlu, “Bugüne kadar hep blok liste ile kurultay yapıldı. Tüzük değişikliği yetişmediği için biz de bu kez blok liste ile seçim maddesini gündeme aldık. Ancak delegeler çarşaf liste olarak tercihlerini ortaya koyarsa memnuniyetle onu yerine getiririz” dedi.

Kendisi belirleyecek

Kılıçdaroğlu’na Parti Meclisi listesinde kimler olacağını sorduğumda şunları söyledi: “Henüz kafamda netleşmiş bir liste yok. Sayın Baykal’ı da dinledikten sonra oturur tek başıma listeyi yaparım. Öyle bir yönetim listesi yapmalıyım ki CHP iktidarına bel bağlayanları mahcup etmemeliyim. Yeni isimler olmalı. Ülkenin gündemine cevap verebilecek isimler olmalı. Kadınlar ağırlıkta olacak. Güneydoğu’ya özel önem veriyorum. Çalışanlara, üretenlere, çiftçilere ve iş âlemine sıcak bakan isimlerle yola devam edeceğim. Elbette tüm arkadaşlarıma yer vermek isterdim. Ancak sayı sınırlı. Parti Meclisi’ne giremeyen arkadaşlarıma da başka görevler var. Mesela önümüzdeki seçimler. İktidara koşan bir partiyiz...”

İktidar umudu var

Kılıçdaroğlu, Baykal ve diğer CHP’lilerden edindiğim izlenim şu. CHP’nin iktidar umudu var. Kurultaya blok liste ile gidilecek. Çarşaf liste talepleri var ama, bu konuda sonuca ulaşmak uzak ihtimal. Kılıçdaroğlu, listesini tek başına hazırlayacak. Ancak kırıp dökmek niyetinde değil. Herkesi kucaklamak istiyor. Parti Meclisi’nde ağırlıklı olarak halka umut olabilecek yeni isimleri ve kadınları görevlendirmek istiyor. Güneydoğu politikasına yön verebilecek isimlerle dış politika ve ekonomi ağırlıklı konulara vakıf isimlere yer verecek. İş âleminden isimlerle eski CHP’lilere de kucak açmak niyetinde. Ancak o isimlerden parti meclisinde değil başka görevlerle faydalanmak niyetinde. Gördüğüm kadarıyla Kemal Kılıçdarolu’nun blok listesi tulum çıkaracak gibi.

Vatan



Bu haber 1,023 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,118 µs