En Sıcak Konular

Nobel Barış Ödülü'nde katılım krizi

11 Aralık 2010 09:54 tsi
Nobel Barış Ödülü'nde katılım krizi Çin’in rakipleri bugün yaptıkları açıklamalarda Nobel Barış Ödülü’nün Çinli muhalif Liu Xiaobo'ya verilmesini takdirle karşılarken, Pekin’in müttefiklerinden “ödülün siyasileşmesi”ne tepkiler geldi. Çin'in ekonomi ve ticari

Aralık 2008'de gözaltına alındıktan sonra 11 yıl hapse mahkum edilen ve son iki yılını Çin’de hapiste geçiren demokrasi savunucusu Liu, Çin hükümetinin ailesi ve arkadaşlarının törene katılımını önlemesinin ardından Norveç’in başkenti Oslo’da yapılacak törende boş sandalyeyle temsil edilecek.

Pekin, Nobel Komitesi’nin ödüle Liu’yu layık görmesini Batı’nın Çin’in içişlerine karışması olarak nitelendirmişti.

Tören bugün Türkiye saatiyle 14:00’te yapılacak. Bugün itibarıyla törene katılmayacağını duyuran ülkeler ise şöyle: Afganistan, Cezayir, Çin, Fas, Filipinler, Irak, İran, Kazakistan, Kolombiya, Küba, Mısır, Pakistan, Rusya, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Venezüella ve Vietnam.

KOMŞULAR KATILIYOR

Öte yandan Çin’in yakın komşusu Japonya, törene katılacağını bildirdi. Japonya Başbakanlık Sözcüsü Noriyuki Shikata, “Büyükelçilerimizi her zaman Nobel Barış Ödülü törenlerine gönderdik. Elbette bunun çok önemli bir ödül olduğunu düşüyoruz” dedi. İki ülke arasındaki ilişkiler, Japonya’nın savaş zamanı Çin’in bazı kısımlarını işgal etmesi dolayısıyla bozulmuş ve gerginlik günümüze kadar sürdü.

Denizlerdeki sınır anlaşmazlıkları da gerginliğin sürmesine katkıda bulundu. Son olarak bir Japon sahil güvenlik botuna çarpan Çinli teknenin kaptanının, Tokyo tarafından serbest bırakılması, Başbakan Naoto Kan’ı büyük baskı altında bıraktı. Kan’ın Çin’in taleplerine boyun eğmekle eleştirildiği bir dönemde ödül törenine temsilci göndermemesiyle ortaya çıkacak yeni tepkileri göze alamadığı yorumları yapılıyor.

Shikata ise meselenin Çin-Japonya ilişkileriyle bir alakası olmadığının altını çizerek, “Törene temsilci gönderip göndermemek ülkelerin bağımsız tercihi” dedi.

HİNDİSTAN VE TAYVAN'DAN DESTEK

Çin’in bir diğer komşusu Hindistan da törene katılmakla Çin’le olan ilişkileri arasında bir bağlantı olduğu yorumlarını reddetti. Hindistan Dışişleri Bakanı S.M. Krishna gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bunun ikili ilişkilerle bir ilgisi yok. Bu Nobel Vakfı’nın düzenlediği bir organizasyon” dedi. Çin Başbakanı Wen Jiabao önümüzdeki hafta Hindistan’a giderek ticaret ilişkileri adına önemli görüşmeler yapacak.

 



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,855 µs