En Sıcak Konular

Türkiye'nin en ciddi zaafı

11 Aralık 2010 08:40 tsi
Türkiye'nin en ciddi zaafı En alttaki küpü kim çekecek?

Strateji geleceğe yöneliktir ve geçmişle hiç bağlantısı olmayabilir. Bugün aynı safta gördüğümüz ülkeler tarih boyunca birbiriyle savaşmıştır. İkinci Dünya Savaşı’nda aynı safta olan ABD ve SSCB savaş sonrasında dünyayı paylaşmış ama hemen birbirlerini düşman ilan etmişlerdi. Bu gerçek bir düşmalık mıydı yoksa taraflar kendi bölgelerine egemen olmak için böyle bir husumete muhtaç mıydı?

Her şey söylendiği gibi değildir. Bugün Çin’de komünist partisi iktidardadır ama egemen güç işçi sınıfında değildir. Gelir dağılımın en kötü olduğu ülkelerden biridir. Kapitalizmin simgesi sayılan ABD’de işçilerin durumu, göreceli olarak, Çinli bir işçi için rüyadır.

Çin seçkinler tarafından yönetilmektedir ve ideolojik herhangi bir önyargı yönetime egemen değildir. Uyguladıkları strateji akılcıdır ve önemli avantajlara sahiptir. Yani hesapları güncel değil geleceğe yönelik ve tüm dünyayı kapsayacak biçimdedir.

ABD ve özellikle Rusya Çin’i gelecek için en büyük tehdit olarak algılamaktadır ve bu nedenle birbirine yaklaşmaktalar.

Türkiye için tartışılan eksen kayması, sanıldığı gibi, Ortadoğu’yla yakınlaşmak değildir. Bu bir sorun değil desteklenen bir politikadır. Ancak dolaylı ya da doğrudan Çin ile yakınlaşma gerçek eksen kaymasıdır. Zaten İran’a yönelik endişeler onun askeri ve siyasi gücünden değil Çin’in bölgeye girmesi için bir köprü başı olması ihtimalinden kaynaklanmaktadır.

Stratejimizi gelecekteki güç dengelerine göre belirlemek zorundayız. Benim modelimi yanlış bulanlar kendi modellerini kurmalı ve geleceğe yönelik politikaları buna göre belirlemelidir. Ancak bu model değer yargılarına dayanırsa mutlaka yanlış olur.

Türkiye’nin gücünün yanında ciddi bir zaafı vardır. Akademik hayatımda, bir tezimde ihtiyaçlar üst üste yığılmış küpler gibidir, en alttakini çekerseniz hepsi yıkılır demiştim. Bizim en alttaki küpümüz enerjidir ve bunu çekecek konumda olanlar, politikamızdan zarar görürlerse, sıkıntıya düşeriz.

Mahir Kaynak / Star'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,851 µs