En Sıcak Konular

Papandreu: Atina'ya cami yapılamaması utancımızdır

10 Aralık 2010 19:16 tsi
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Atina'ya cami yapılması konusunda gerekli adımları atacaklarını söyledi.

Papandreu, Attika bölgesine bir cami yapılmamasını Yunanistan için "utanç verici" olarak değerlendirdi. 

Atina'ya cami yapılmasına karşı çıkan aşırı sağcı LAOS Partisi lideri Yorgos Karacaferis'in sorusunu cevaplandıran Başbakan Yorgo Papandreu; cami inşaatına karşı çıkan, göçmen Müslümanlara karşı düşmanlık yapan ve Müslümanları terörle ilişkilendirmeye çalışan kesimlere Meclis'te yaptığı konuşmayla adeta ders verdi. 25 yıldan fazla bir süredir babası ve eski başbakanlardan Andreas Papandreu'nun Attika bölgesine cami yapılması sözü verdiğini hatırlatan Papandreu, "25 yıldan fazla bir süre böyle bir mekan, bir bina, bir yer oluşturamamayı bir 'utanç' olarak değerlendiriyorum." dedi. Bu süreci hızla ilerlettiklerini ve bu konuda geniş bir mutabakat olduğunu anlatan Papandreu, "Bu bir haktır. Başbakan Yardımcısı'nın (Theodoros Pangalos) bana verdiği bilgiye göre 'geçici bir yer olacak.' Hükümet adına konuyu takip ediyor." ifadelerini kullandı.

Papandreu, şöyle devam etti: "Tekrar söylüyorum. Bu bir utançtır. Böyle bir mekanın yokluğuçÇok sayıda gayrıresmi ibadethane olmasına, en sonunda bu insanların parklara çıkmalarına sebep oluyor. Bu da bir başkaldırı gibi ya da bir eylem gibi algılanmasına yol açıyor."

Cami konusunun sadece ülkeye gelen ve burada yerleşen muhtemel göçmenleri ilgilendirmediğine dikkat çeken Papandreu, "Aynı zamanda Attika bölgesine çalışmaya gelen ve burada yerleşen bir kısım Trakya Müslümanlarını da ilgilendiriyor." diye konuştu.

LAOS lideri Karacaferis'in cami konusunun muhtemel terörist faaliyetlere zemin hazırlayabileceğine dair iddiasına da cevap veren Papandreu, cami yapılmasının aslında muhtemel bu konulara karşı tam tersine yararlı sonuçlara zemin hazırlayacağını söyledi. Papandreu, insan haklarına dikkat etmek ve korumak zorunda olduklarını da kaydetti. Yunan Başbakanı, çok sayıda Müslümanın temel haklarını ve ibadet yapma özgürlüklerini yerine getirmek için bodrum katlara ya da parklara gitmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti. "Ortaya çıkan görüntünün ne Müslümanlar için ne de Yunanlar ve Yunanistan için iyi bir görüntü oluşturmadığını ve insana saygıyı içermediğini" belirten Yunan Başbakan, bunun daha büyük huzursuzluklara ve gerilimlere neden olabileceğini ifade etti. Cami konusunun günümüzün meselesi olmadığını hatırlatan Papandreu, cami yapılmasının yasa gereği planlandığını belirtti.

Terörizm ve şiddetin yanlış kullanıldığını ve herhangi bir dine mal edilemeyeceğini vurgulayan Papandreu, "Şiddeti bir din ve toplumla ilişkilendiremeyiz." vurgusunu yaptı. Papandreu, şiddetin ne Hıristiyanlık, ne Müslümanlık ne de başka din yada grupla ilişkisi olmadığını söyledi.

ÖNCE "GEÇİCİ CAMİ" ARDINDAN "ANA CAMİ" HİZMETE GİRECEK

Yunanistan, yakın dönemde Atina merkezine yakın Votanikos semtinde yaklaşık 17 dönüm araziyi cami yapılması için tahsis etmişti. Önceki hafta gündeme gelen 'geçici cami' yapılması meselesi ise 'ara bir çözüm' olarak ele alınıyor. Bu plana göre geçici cami, 'ana cami' inşa edilene kadar Müslümanlara hizmet verecek. Geçici 'mini caminin' 6 ayda bitirilmesi hedefleniyor. Böylece geçen Kurban Bayramı'nda Atina meydanlarında namaz kılmak zorunda kalan Müslümanlar, gelecek yıl Ramazan bayram namazını bu geçici mescitte kılabilecek.

2011 yılının Ocak ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile start alacak 'ana cami' projesi ise 2012-13 yıllarında bitirilerek hizmete girecek. Atina, Avrupa'da ibadete açık camisi olmayan başkent olarak biliniyor.

cihan

 

 



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,727 µs