En Sıcak Konular

Tunceli'nin adı değişti

10 Aralık 2010 17:23 tsi
Tunceli İl Genel Meclisi, bugün yaptığı olağan toplantısında kentin adını değiştirdi.

TUNCELİ İl Genel Meclisi, bugün yaptığı olağan toplantısında kentin adının ‘Dersim’ olarak değiştirilmesi için verilen önergeyi işleme koyarak kabul etti. Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesini içeren önerge, oy çokluğuyla kabul edildi. İl Genel Meclisi Başkanı BDP'li Serdar Erdoğan, “İl Genel Meclisi’nin il isimlerinin değiştirilmesi ile ilgili böyle bir karar alma yetkisi yoktur. Ancak biz örnek olsun istedik” dedi.


BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis’in geçen yıl Tunceli adının ‘Dersim’ olarak değiştirilmesi için TBMM’ye verdiği yasa değişikliliği önergesi mecliste hala beklerken; İl Genel Meclisi yetkisi olmamasına rağmen Tunceli adının ‘Dersim’ olarak değiştirilmesi önergesini oy çokluğu ile kabul etti.

14 EVET 3 ÇEKİMSER OY

İl Genel Meclisi’nin bugün yapılan olağan toplantısında normal gündem maddeleri görüşüldüğü sırada 6'sı BDP'li, 5'i CHP'li, 3'ü EMEK Partili olan toplam 14 meclis üyelerinin ortak imzasıyla Tunceli adının ‘Dersim’ olarak değiştirilmesi için verilen önerge gündeme alınması için oylamaya sunuldu. Önergeyi AK Partili 3 üye imzalamadı. Oylama sonucu CHP, BDP ve EMEK Partili İl Genel Meclisi üyelerinin kabul oyları ile ‘Dersim’ önergesi gündem maddesi olarak olağan gündeme eklendi.

Daha sonra önerge üzerinde görüşmelere geçildi ve yapılan görüşmeler sonunda siyasi partiler adına yapılan konuşmalardan sonra Tunceli adının ‘Dersim’ olarak değiştirilmesi önergesi oylamaya sunuldu. Oylama sonucu CHP, BDP ve EMEK partili üyelerinin 14 ‘evet’ oyuna karşılık AK Partili 3 meclis üyesi çekimser oyu kullandı. Buna göre İl Genel Meclisi, oy çokluğu ile Tunceli adının Dersim olarak değiştirme kararı aldı.

"DERSİM İSMİ TABU OLMAKTAN ÇIKTI"

Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesi önergesinin görüşüldüğü sırada bir konuşma yapan İl Genel Meclisi Başkanı BDP’li Serdar Erdoğan, Dersim adının geçirdiği tarihsel evrim ve toplumsal dönüşümü ile ilgili sorumlu herkesin yüzleşmesi gerektiğine inandığını belirtti. BDP'li Serdar Erdoğan şunları söyledi:
“Dersim isminin tarihsel arka planı özel bir kanun çıkarılarak ‘Dersim’ ismi 1936 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Tunceli olarak değiştirilmiştir. Yıllardır ‘Dersim’ ismi yasak olmasına karşın halkımızın tamamına yakını Tunceli yerine Dersim ismini kullanmayı tercih etmiştir. Bugün bütün Türkiye ve dünya Tunceli’yi, ‘Dersim’ olarak bilmekte ve tanımaktadır. Hatta bugün Dersimspor ismi ile ilimizde bir spor kulübü bile kurulmuştur. En son parlamento görüşmelerinde siyasi partiler, hükümet temsilcileri ile Başbakan tarafından da dile getirilmiş ve artık ‘Dersim’ ismi tabu olmaktan çıkmış, resmi tutanaklara geçmiştir. Ayrıca Tunceli isminin ‘Dersim’ olarak değiştirilmesi için toplanan yüz binlerce imza, TBMM başkanlığına sunulmuştu. Yine Tunceli Milletvekilimiz Şerafettin Halis, TBMM Başkanlığı’na verdiği bir yasa önergesi ile Tunceli isminin ‘Dersim’ olarak değiştirilmesini istemiştir. Bu bağlamda 2884 sayılı özel kanunla değiştirilen ‘Dersim’ isminin tekrar iade edilmesi ve Tunceli isminin ‘Dersim’ olarak değiştirilmesini istiyoruz.”

ÖRNEK OLSUN İSTEDİK

Tunceli adının ‘Dersim’ olarak değiştirilmesi için yapılan oylama sonrasında da konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Erdoğan, “İl Genel Meclisi’nin il isimlerinin değiştirilmesi ile ilgili böyle bir karar alma yetkisi yoktur. Ancak biz örnek olsun istedik ve il genel meclisimizin aldığı bu kararı ilgili devlet kurumlarına göndererek gerekli işlemlerin yapılmasını ve halkımızın genel isteği doğrultusunda ilimizin isminin ‘Dersim’ olarak değiştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

VALİ VEKİLİ: İSİM DEĞİŞİĞİKLİ ANCAK TBMM’DE OLUR

Tunceli Vali Vekili Oğuz Alpçağlar, İl Genel Meclisi’nin aldığı kararın geçerliliğinin olmadığını belirterek, “İl isimleri yasa ile ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınan kararlarla değiştirilebilir. İl Genel Meclisleri’nin böyle bir karar alma yetkileri olmadığı için, sanıyorum bizim il genel meclisi de bir temennide bulunarak böyle bir karar almıştır. Alınan İl Genel Meclisi kararı henüz önümüze gelmediği için de fazla bir şey söylemek doğru olmaz” dedi.

 



Bu haber 1,281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,815 µs