En Sıcak Konular

Eğitim gören engelli sayısı yüzde 45 arttı

10 Aralık 2010 13:32 tsi
Devlet ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle yürütülen 'Eğitim Her Engeli Aşar' projesinin öncülüğünü yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, günümüzde engelliler konusunun bir insan hakkı meselesi olduğunu söyledi.

'Avrupa Konseyi 2006-2015 Özürlüler Eylem Planı Ara Değerlendirme Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan Gül, proje kapsamında 1,5 yıllık sürede, 45 okul ve bin 200 özel eğitim sınıfının yapıldığını ve eğitim gören engelli sayısında yaklaşık yüzde 45 artış gösterdiğini söyledi. Son yıllarda engellilere sunulan imkânların geliştirildiğini belirten Gül, Türkiye'deki engellilerin, insan onuruna yaraşır bir hayat sürdürme haklarının güvence altına alındığını ifade etti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye Dönem Başkanlığı himayesinde Elite World Otel'de düzenlenen programda konuşan Hayrünnisa Gül, 'Eğitim Her Engeli Aşar' projesinin, engellilerin de diğerleri gibi eğitim görebileceği ve sosyal hayatın her alanında etkin olabileceği konusunda toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçladığını kaydetti. Geçen yılın nisan ayında uygulamaya konulan bu proje kapsamında Türkiye'nin 81 ilinde valilerin, engelli çocuğu olan aileleri ziyaret ettiğini anlatan Gül, yaklaşık 27 bin aile ile görüşüldüğünü, 2 bin 500 okulda seminer düzenlendiğini dile getirdi.

İnsan haklarının hiçbir ayırım gözetilmeksizin her insanın doğuştan gelen hakkı olduğuna dikkat çeken Gül, teoride sağlanan tüm iyi niyetli gelişmelere rağmen, uygulamada halen birçok sorunla karşılaşıldığını özellikle kadın, çocuk, yaşlı ve engelliler gibi toplumun dezavantajlı kesimlerinin hakları konusunda yapılması gereken daha çok şey olduğunu vurguladı. Engelli olmayan insanların hayat şartları ne kadar olumsuz olursa olsun, geliştirilebilir nitelikteyken, engellilerin içinde bulunduğu durumu tamamen iyileştirmenin mümkün olmadığına işaret eden Gül şunları söyledi: "Onların hakları için verilen mücadeleye sadece aklımızla değil, yüreğimizle de katılmamızın sebebi budur. Engelliler, birey olarak sahip oldukları temel hak ve özgürlükleri kullanmak için önlerine çıkartılan engellerle de baş etmek mecburiyetindeler. Bu engellerin en başında, toplumun, bir 'normal insan' modeli çizerek bu modelin dışındaki her türlü insan profilini dışlayan tutumu geliyor. Bu yüzden bugünün modern dünyasında halen engellilerin dört duvarla çevrili evlere, odalara mahkum edildiklerini ve toplum içine çıkamaz duruma getirildiklerini görüyoruz." Konuşmasında AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'ya teşekkür eden Gül, Ayva'nın hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki örnek çalışmalarıyla engellilerin hayat kalitesinin yükselmesinde büyük pay sahibi olduğunu sözlerine ekledi.
 
zaman



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,626 µs