En Sıcak Konular

Angela Merkel'e Euro resti!

10 Aralık 2010 11:56 tsi
Angela Merkel'e Euro resti!
Ekonomik sarsıntı yaşayan Avrupa'da İspanya'nın da mali sıkıntıda olduğu haberleri sinirleri gerdi.

Çözüm olarak görülen Avrupa tahvillerini Almanya'nın reddetmesi, Lüksemburg'un sert tepkisine sebep oldu. Başbakan Juncker, Merkel'in "Avrupalı davranmadığını" söyledi.
 

Önce Yunanistan ardından Portekiz ekonomisinin "himmete muhtaç" hale gelmesi Avrupa Birliği'nde (AB) büyük bir "Euro" savaşına yol açtı. Sırada dünyanın en büyük 9, Avrupa'nın en büyük 5. ekonomisi İspanya'nın olduğu iddiaları sinirleri iyice gerdi. Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, diplomatik teamüllerin dışına çıkarak AB'nin en büyük ekonomisi Almanya'yı çok sert şekilde eleştirdi. Juncker, Almanya'nın "hiç Avrupalı davranmadığını" söyledi. Genelde Almanya ile çok iyi ilişkileri olan AB'nin en küçük üyesi Lüksemburg Başbakanı'nın sert çıkışına Almanya hemen cevap vererek, "Bu tür tavırlar aslında piyasaları altüst etmektedir." açıklamasını yaptı. Önümüzdeki hafta ekonomik kriz gündemi ile toplanacak AB Zirvesi öncesi patlayan kavga ortak para birimini kullanan 16 üye ülkeyi tedirgin etti. "Euro Bölgesi başkanı" sıfatını da taşıyan Juncker, hafta başında piyasaya sürülecek Avrupa tahvillerinin Euro'nun dertlerine deva olabileceğini söylemiş, Almanya bu teklifi hızlıca reddetmişti. Bunun üzerine Alman Die Zeit'e konuşan Juncker, AB'nin Fransa ile birlikte iki kurucu ülkesinden biri olan Almanya'yı "Avrupalı davranmamakla" itham etmişti. Juncker, "Teklife bakmadan reddediyorlar. Avrupa'da bu şekilde tabular yaratmak ve diğerlerinin tekliflerine değer vermemek çok net şekilde Avrupalı davranmamaktır." dedi. Juncker'in açıktan hedef aldığı Almanya Başbakanı Angela Merkel ise herkesi sükunete çağırarak suçlama ve ithamların piyasaları daha da tedirgin edeceği uyarısı yaptı. Merkel'in sözcüsü de teklifi incelemeden reddettikleri iddialarını tekzip etti.

İngiltere, AB'yi halka havale ediyor

İngiltere, üyesi olduğu AB ile ilgili konularda halkın onayını almayı öngören yeni yasa tasarısının ikinci aşamasını da onayladı. AB ile ilgili yetki devri ya da anlaşma onayı gibi konuları parlamentoya veya referandumlarla halka sormayı öngören yeni yasa tasarısının ikinci aşaması, İngiliz parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda 135 oyla kabul edildi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "Bu yasa tasarısı, bu ülkede AB ile ilgili kararların nasıl verileceğine ilişkin çok önemli ve radikal değişiklikleri öngörüyor." dedi. Hague, yeni yasanın, halkın ve parlamentonun AB konularında karar verme gücünü artıracağını da vurguladı. Hague'in mensubu olduğu Muhafazakâr Parti, "Avrupa'daki ülkelerin tüm ipleri AB'nin eline vermemesi gerektiğini" düşünüyor.

 



Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,660 µs