En Sıcak Konular

Haberal'ın hastanesi KDV ödememiş

10 Aralık 2010 09:34 tsi
Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın Başkent Üniversitesi'nde Maliyeciler ilginç bilgilere ulaştı.

Üniversite ve özel hastanelere yönelik vergi incelemesi gerçekleştiren Maliye Bakanlığı, kurucu rektörlüğünüErgenekondavasının tutuklu sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın yaptığı Başkent Üniversitesi'nde ilginç sonuçlara ulaştı.

Denetim birimleri tarafından yapılan defter ve belge kontrollerinde Başkent Üniversitesi Hastanesi'nin vatandaştan tahsil ettiği KDV'nin vergisini eksik ödediği ortaya çıktı. Mart-Aralık 2005 ile Ocak-Eylül 2006 vergilendirme dönemlerine ilişkin işlemleri Katma Değer Vergisi yönünden inceleyen denetim birimleri kuruma yaklaşık 20 milyon liralık vergi faturası çıkardı. Yanılma hali sebebiyle vergi ziyaı cezası kesilmezken, çıkarılan vergi faturasının gecikme faiziyle birlikte 30 milyon liranın üzerine çıkabileceği hesaplanıyor. Maliye tarafından düzenlenen raporda mükellef kurumun Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre kısmi istisna olan veindirimhakkı olmadığı haldesağlıkhizmetlerine tekabül eden yüklendiği KDV'yi indirim konusu yaptığına dikkat çekiliyor. İncelemede yapılan kontrollerde 1 Mart 2005 ile 2 Mart 2006 tarihleri arasında düzenlenen faturalarda müşteriden KDV istenmesine rağmen alınan paranın tamamının vergisinin ödenmediği tespit edildi.

Başkent Üniversitesi'nin 2005 ve 2006 yılına ilişkin hesaplarının incelenmesi sonucunda bulunan vergi farkı defter ve belgeler üzerinden tespit edildiğinden tarhiyat (verginin hesaplanması) ikmalen yapılacak. Denetim birimleri tarafından yazılan raporda kurucu vakıf tüzel kişiliğinden farklı bir tüzel kişiliğe sahip bulunan Başkent Üniversitesi bünyesindekihastaneuygulama ve araştırma merkezleri tarafından verilen sağlık hizmetleri için istisnadan vazgeçmenin mümkün olmadığı ifade ediliyor. Mükellef kurumun kendi isteğiyle istisnadan vazgeçme hakkı olmadığı halde istisnadan vazgeçerek KDV'li fatura düzenlediği belirtilirken, sonrasında kurum tarafından tekrar istisnalı fatura düzenleme talebinde bulunduğu kaydediliyor. Bu isteğe Gelir İdaresi tarafından Nisan 2006'da verilen cevapta "İstisnadan vazgeçme tarihi ile istisna kapsamında işlem yapılmaya başlanılacak tarih arasında beyan edilip ödenen vergiler için mükellef lehine düzeltme ve iade yapılmayacağı tabiidir." ifadelerinin yer aldığı belirtilerek, kısmi istisna niteliğindeki sağlık hizmetleri sebebiyle yüklenilen KDV'nin indirim konusu yapılamayacağı vurgulanıyor.

Başkent Üniversitesi'nin kurucu rektörü, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal. Vergi dairesi kayıtlarında ve verilen beyannamelerde mükellef unvanı Başkent Üniversitesi Hastanesi olarak yer alıyor. Başkent Üniversitesi 1994 yılında Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı ile Haberal Eğitim Vakfı tarafından 2547 sayılı kanunun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere kuruldu. Üniversite, 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 56. maddesindeki düzenlemeye istinaden Kurumlar Vergisi Kanunu'nun dördüncü maddesine göre bu vergiden muaf tutuluyor. Üniversite 1 Mart 2005'te vergi sağlık ve eğitim hizmeti için KDV mükellefi olmuştu.

zaman

 

 



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,420 µs