En Sıcak Konular

''Türkiye-İsrail çekişmesi Ortadoğu için iyi değil''

10 Aralık 2010 09:26 tsi
''Türkiye-İsrail çekişmesi Ortadoğu için iyi değil'' 

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye ve İsrail arasındaki sürtüşmenin devam etmesinin Ortadoğu'da istikrara hizmet etmediğini söyledi.

Ehud Barak, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.

Barak, Türk ve İsrailli diplomatların Cenevre'de yaptıkları görüşmeye ilişkin bir soru üzerine, görüşmenin detaylarını henüz bilmediğini söyledi.

Aralarında Mavi Marmara'nın da bulunduğu, Gazze'ye yardım taşıyan filoya müdahale edip içindekileri tutukladıklarında bir olayın yaşandığının sır olmadığını söyleyen Barak, olanların "tüm taraflarca içten bir şekilde mülahaza edilmesi gerektiğini düşündüğünü" belirti.

Barak, "Türkiye ve İsrail arasındaki sürtüşmenin devam etmesi, Ortadoğu'da istikrara hizmet etmiyor. Ama tabii Cenevre'deki görüşmelerin detaylarını bilmiyorum, o yüzden size bunu aşma yolunda bir yol bulup bulamayacağımızı şu an söyleyemem" dedi.

Ortadoğu'da barış süreci

Barak gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban ile yapıcı bir görüşme yaptıklarını ve özellikle İsrail ile Filistin arasındaki görüşmelerin yeniden başlamasının gerekliliği üzerinde durduklarını bildirdi.

İsrail ve Filistin arasında temel meseleler konusunda müzakerelere yeniden başlamanın "acil bir gereklilik" olduğunu vurgulayan Barak, umudunun gelecek haftalarda şu anki çıkmazın aşılarak ileri gidilmesi için bir formülün bulunması olduğunu belirtti.

Barak, bu kapsamda Genel Sekreterden konuyla ilgili tüm taraflar üzerindeki nüfuzunu kullanarak yardım etmesini istediklerini anlattı.

Yahudi yerleşimleriyle ilgili soru üzerine, İsrail hükümetinin Yol Haritası'na bağlı olduğunu ve yeni yerleşim birimi inşa etmediğini savunan Barak, Yahudi yerleşimleri konusunun abartıldığını ileri sürdü. Geçmişte daha fazla Yahudi yerleşimleri inşa edilirken Filistin tarafıyla son derece ileri düzeyde görüşmeler yürüttüklerini söyleyen Barak, "Mesele Yahudi yerleşim birimleri değil, mesele iki tarafın birbirleri hakkındaki şüphelerini azaltmak ve güveni sağlamak" diye konuştu.

Barak Obama yönetimiyle ilgili bir soru üzerine, ABD yönetiminin barış sürecinde ilerleme sağlanılmasını istediğini, bu yönde harcadıkları çabaları takdir ettiklerini söyledi. Barak, İsrail ile Lübnan sınırındaki Gajar köyünün kuzeyinden ne zamançekileceklerine yönelik bir soru üzerine, bu konunun gelecek haftalarda çözümlenmesini beklediğini, görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

BM Sözcülüğü'nden açıklama

Genel Sekreter-Barak görüşmesine ilişkin BM Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada da, görüşmede Ortadoğu barış sürecini ileri götürme yönündeki çabaların ele alındığı, Genel Sekreterin Barak'a şu anki diplomatik çıkmazın kırılarak görüşmelerin yeniden başlamasının hayati olduğunu söylediği bildirildi.

Genel Sekreterin görüşmede Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim faaliyetleriyle ilgili endişesini dile getirdiği, İsrail'in Gazze'den ihraç ürünlerinin çıkmasına izin vermesinin olumlu olduğunu söylediği, ayrıca Barak'tan, Gazze'de BM'nin daha fazla yeniden inşa çalışması yapmasına kolaylık sağlamalarını istediği de bildirildi.

Ban-Barak görüşmesinde, İsrail'in Gajar köyünün kuzeyinden çekilmesi ve İran konusunun da gündeme geldiği kaydedildi.

cnnturk



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,090 µs