En Sıcak Konular

Siber savaşın silah sesleri

10 Aralık 2010 09:03 tsi
Siber savaşın silah sesleri Herkese karşı savaşabilen bir ordu...

Bütün dünya nefes kesen bir dizi gibi, Wikileaks’in her gün yeni açıklamalarını heyecanla beklerken, şimdi de sanal dünyada patlak veren yeni bir savaşı kaygı ile izliyor.

Bu hafta, Wikileaks’in sızdırdığı ABD Dışişleri kriptoları kadar, Wikileaks’in bizzat kendisi sansasyonel haberlere konu oldu.

Son haberler, Wikileaks alanında çıkan “siber savaş”la ilgili.

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’in İsveç’te ortaya atılan seksüel saldırı suçlaması üzerine, saklandığı İngiltere’de yakalanıp tutuklanması, internet aktivistlerini harekete geçirdi.

“Hacker” (yani internet korsanları) sözcüğünü içine alarak “hacktivist” diye adlandırılan Wikileaks yanlıları, son günlerde dev şirketlere, bankalara, hatta devlet dairelerine karşı saldırıya geçtiler.
Çeşitli ülkelerde yaşayan bu “hacktivist”ler, Amazon, Mastercard, Visa gibi çok uluslu şirketlere, İsviçre’deki bir bankaya, İsveç’teki bir mahkemeye karşı bu saldırılarını, Wikileaks’i korumak ve Julian Assange’i desteklemek amacı ile düzenlediler.

Bu internet korsanları adına konuşan bir “sözcü”nün deyişiyle, “bu savaş yeni başlamıştır ve Wikileaks tehdit edildiği sürece devam edecektir.”

Yandaşlar ordusu
Bu öteden beri korkulan “siber savaş”ın dünya çapında yayılmasının bir işareti midir?
Wikileaks’in baskılara ve tehditlere hedef olması üzerine, dünyanın çeşitli yerlerinde binlerce yandaşının seferber olup “düşman” olarak gördükleri birimlere (bu özel şirketler veya resmi daireler olabilir) saldırması, hafife alınacak, basit bir olay değil kuşkusuz.

Bu gönüllüler ordusu giriştikleri saldırılara “Payback” yani “intikam” operasyonu adını verdiler. Amaçları Wikileaks’i zayıflatmak veya saf dışı etmek isteyenlerden intikam almak, onları zarara uğratmaktır. Örneğin Wikileaks’e veya Assange’a gönderilen bağışların toplandığı hesapları donduran bankalar artık açık bir hedeftir. Wikileaks’in internetteki faaliyetini aksatmaya ya da Assange’i susturmaya yeltenen resmi veya özel birimler de öyle...

Assange tutuklandıktan sonra, kendisinin “içerde” olmasının Wikileaks’in ABD Dışişleri’nden sızdırılan gizli belgelerin yayımlanmasını engellemeyeceğini, bu web sitesinin başına bir şey gelirse, başka sitelerden eylemini sürdüreceğini açıkladı. Bunu söylerken herhalde dünyada binlerce Wikileaks yandaşının gönüllü olarak bu savaşa katılacağından emindi.

Wikileaks gerçekten şimdi “hacktivist”lerin bir sembolü, Julian Assange de bu hareketin kahramanı olmuştur.

İster anarşist, ister idealist densin, bu gönüllüler ordusu, artık “düşman” olarak gördüğü tüm çevrelere karşı savaştadır.

Devamı için tıklayın

Sami Kohen / Milliyet



Bu haber 1,178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,342 µs