En Sıcak Konular

Neden hep aynı ülke?

10 Aralık 2010 08:54 tsi
Neden hep aynı ülke? Meğer ne kirli ilişkiler varmış...

Dünyayı sarstığı söylenen sızıntı gerçek anlamda Ortadoğu'yu sarsıyor, sarsacak da.. "Artık ABD diplomatlarına güvenemeyiz" diyen S. Arabistan Kralı son derece haklı. Çünkü, her ne kadar Wikileaks notlarında İran hedef alınsa da, İran kadar da Suudi yönetiminin gizli ilişkileri deşifre oldu. Yıllardır, bölgede tek sorun Arap-İsrail sorunu değil, bir başka derin ve son derece tehlikeli kamplaşma var derken anlatmak istediğimiz bugünlerde ayyuka çıkıyor. "Şii Ekseni'ne karşı Sünni Blok" projesinin ne kadar ileri boyutlara taşındığı daha bir belirginleşiyor.

Wikileaks notlarında işte bu düşmanlıkla, kamplaşmayla ilgili ilginç detaylar var. Bu yüzden belgeler en güçlü etkisini Ortadoğu'da gösterecek gibi. Son yayınlananlar arasında Lübnan üzerinde nasıl bir oyun tezgahlandığına dair çarpıcı ifadeler var. Şöyle:

S. Arabistan'ın Hizbullah'ı yok etmek ABD ve NATO'yu Lübnan'a müdahale etmeyi önerdiği, teklifin Dışişleri Bakanı Suud el Faysal tarafından ABD'nin Irak özel danışmanı David Satterfield'e iletildiği gibi.. Faysal, böyle bir müdahalenin Hizbullah ile sorun yaşayan Lübnan hükümetine destek niteliğinde olduğunu söylemiş. Ayrıca Beyrut'a; BM çatısı altında bir Arap birliği konuşlandırılmasını istemiş.

Lübnan'da Hizbullah'ın zafer kazanmasının Fuad Sinyora hükümetinin sonunu getireceğini, bunun da ötesinde ülkenin İran tarafından ele geçirileceğini anlatmış. Böyle bir durumun Irak, Filistin ve Afganistan ile beraber düşünüldüğünde ABD ve bölge ülkeleri için bir felaket olacağını ifade etmiş. Mısır ve Ürdün'ün de bu öneriye sıcak baktığını söylemiş ve "İran'ı Lübnan'da yenelim" demiş.

Bu cümlelerin hiç biri benim için şaşırtıcı değil. Ama bazıları için şok edici olmalı. Geriye dönüp baktım. İsrail'in Lübnan'a acımasızca saldırdığı günlere. Bunların hemen hepsini burada aktarmışız. Yukarıdaki öneriyi haber veren şu cümleler 25 temmuz 2007 tarihinde bu köşede verilmiş:

Suudi yönetimi ABD Başkanı George Bush ve Dışişleri Bakanı'yla görüşme istiyor. Neden? İsrail saldırılarını durdurmak için mi? Hayır! ABD ve İngiliz askerlerini Lübnan'a yerleştirmek için... Onlar ABD askerlerinin NATO bünyesinde Lübnan'a yerleştirilmesine çoktan karar verdiler. Bunlar ise, bir yandan bunun için çabalıyor diğer yandan İsrail'le çatışan grupları kınamaya devam ediyorlar!

Güney Lübnan'ın yerle bir edildiği savaş için bazı bölge ülkelerinin İsrail'i teşvik ettiğini çok iyi biliyorduk. Lübnanlı bir siyasi liderin İsrail'e adeta yalvarıp, gelin ülkeme saldırın niteliğinde taleplerde bulunduğunu da. Bu, yeni bir durum değildi, yıllardır devam eden hastalıklı bir bakıştı.

Devamı için tıklayın

İbrahim Karagül / Yeni Şafak



Bu haber 1,574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,032 µs