'darbe' diyor | " /> 'darbe' diyor | "/>

En Sıcak Konular

Rapor 'darbe' diyor

10 Aralık 2010 08:23 tsi
Rapor 'darbe' diyor

Balyoz Darbe Planı'nın ele alındığı 2003'teki 1. Ordu Plan Semineri toplantısı için hazırlanan sonuç raporunda, öncelikle iç tehdidin bertaraf edilmesi vurgusu var.

Sabah, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde gerçekleştirilen 1. Ordu Plan semineri sonuç raporuna ulaştı. Raporda Türkiye'nin kritik bir dönemden geçtiği, siyasal İslamın ülke kaderini önemli ölçüde etkilediği ve duruma "müdahale" edilmesi gerektiği belirtiliyor. "Bir siyasi parti militanca irticai kadrolaşma için mücadele vermektedir" tespitinin yapıldığı raporda yapılması gereken şu cümlelerle özetleniyor: "İç tehdide yapılacak müdahalenin başarılı olabilmesi için çok iyi planlama yapılmalıdır." 18 Mart 2003'te imzalanan 16 sayfalık özet rapor, iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde dönemin ordu komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın şu tespitleri yer alıyor: "Dış tehdidin bertaraf edilmesinin ancak ülke içerisinde sağlam ve sağlıklı devlet yapısı ile mümkün olabileceği, siyasal İslam'ın ülke kaderini bütünüyle ele geçirmek için kadrolaşmaya hız verdiği bir ortamda, Türkiye Cumhuriyeti devletine yönelik en büyük tehdidin siyasal İslam'dan kaynaklanan iç tehdit olacağı dikkate alınarak, iç tehdide yönelik plan ve eklerin mevcut bilgiler ile güncelleştirilmesini ve müteakip Ordu Plan seminerlerinde iç ve dış tehdidi kapsayan alternatif harekat planlarının incelenmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir."

AK PARTİ'YE ELEŞTİRİLER
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na sunulan özet raporun ikinci bölümü ise 13 sayfadan oluşuyor. 1. Ordu Harekat Başkanı Kurmay Albay Süha Tanyeri tarafından hazırlanan bu bölümde, AK Parti üstü kapalı olarak, "Bir siyasi parti militanca irticai kadrolaşma için mücadele vermektedir" sözleriyle eleştiriliyor. Raporda şu ifadeler yer alıyor: "Ülkenin içinde bulunduğu durumun endişe verici olduğu, bir tarafta dış tehdit diğer tarafta bir siyasi partinin militanca irticai kadrolaşma için mücadele verdiğinin bilindiği, böyle bir ortamda 1. Ordu sorumluluk bölgesinde irticai tehdit açısından özellikle İstanbul, Sakarya ve Kocaeli bölgelerinin önem arz ettiği değerlendirilmektedir." "İç tehdide yapılacak müdahalenin başarılı olabilmesi için çok iyi planlama yapılmadır" tespitinin yapıldığı raporda sıkıyönetim uygulamasına geçilmesi durumunda tüm sorumluluğun Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) olacağı belirtiliyor. Tek tek ev araması yerine, Jandarmanın haritalarından yararlanılarak nokta istihbarata yönelineceği belirtiliyor.

Rapordan detaylar

 Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik en büyük tehdit siyasal İslam kaynaklıdır.
 Ülkenin içinde bulunduğu durum endişe vericidir, irtica öncelikli iç tehdittir.
 Bir siyasi parti militanca irticai kadrolaşma için mücadele vermektedir.
 Tehditlerin bertaraf edilmesinde öncelik iç tehdide verilmelidir.
 İç tehdide yönelik olarak yapılacak müdahalede sıkıyönetim ilanını müteakip bütün faaliyetlerden TSK sorumlu olacaktır.
 İç tehdide yapılacak müdahalenin başarılı olabilmesi için çok iyi planlama yapılmalıdır.

sabah



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,254 µs