En Sıcak Konular

KCK, yeni bir devlet yapılanması

10 Aralık 2010 08:12 tsi
KCK, yeni bir devlet yapılanması
Terör örgütü PKK'yı da içine alan KCK yapılanmasıyla ilgili ilk kez operasyonları gerçekleştiren polis müdürü konuştu.

Antalya'da düzenlenen Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu'nda konuşan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli Emniyet Amiri Dr. Fatih Özgül, KCK'yı, PKK'yı da içine alan çatı bir sistem olarak tanımladı. "KCK'nın anayasası, yürütmesi, yargısı ve ordusu var." diyen Özgül, örgütün gelir elde etmek için baskı ve cebir ile maaşların yüzde 10'una el koyduğunu söyledi. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in maaşından 3 bin 500 liranın KCK'ya gittiğinin belirlendiğini anlatan Özgül'e göre buradan Baydemir'in aylık gelirinin 35 bin lira olduğu çıkarılabilir. Özgül, bugüne kadar KCK operasyonlarından 900 kişinin tutuklandığını, 2 bin 500 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

KCK deşifre olmadan önce taş ve molotofkokteyli atan şahıslarla ilgili "bunlar bir partinin gençlik yapılanması" diye işlem yapılmadığını öne süren Özgül, KCK'nın, Hakkâri'deki taş atma eyleminin Avrupa'dan planlandığının belirlenmesiyle çok sayıda gözaltı ve tutuklama gerçekleştirilebildiğini ifade etti. KCK'nın ideolojik, siyasi, sosyal, halk savunma ve mali olmak üzere beş alanda faaliyet yürüten bir yapı olduğuna dikkat çeken Emniyet Amiri, örgütün bu yapıyı yakın dönemde şehirlere de uzatmayı istediğini bildirdi. Özgül, "KCK; Suriye, İran, Irak ve Türkiye'de Kürtlerin yaşadığı bir konfederasyon kurulmasını hedefliyor." diye konuştu.

Türkiye'deki yapıya KCK Türkiye Meclisi denildiğine işaret eden Emniyet Amiri, yapıyı bir şema üzerinde şöyle anlattı: "Şemanın başında Abdullah Öcalan var. KCK Türkiye Meclisi'nin başında ise Sabri Ok bulunuyor. Altında eşbaşkanlık şeklinde 5 kişiden oluşan Türkiye sözcüleri yer alıyor. Bilim ve Aydınlanma Komitesi, Basın Komitesi gibi alt yapılanmaları var. Mavi Kampanya, Kumbara gibi değişik isimlerle militanların maaşlarına el koyarak ekonomik gelir elde ediliyor. Örgüt adına kurulan çok sayıda şirket var. Şirketlerin yüzde 30'lara varan paraları KCK'ya aktarılıyor. Siyasal alanda da Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komitesi bulunuyor. Hukuk Komitesi yargıya bağlı. Yargının başında ise Gazi Avare isimli İranlı eski bir hakim bulunuyor. Sosyal alanda ise PJAK gibi komiteler var. Dış İlişkiler Komitesi'nin merkezi de Brüksel'de. Strasbourg, Brüksel ve Roma, örgüt toplantılarının en yoğun olduğu şehirler. Bunların başında Yurtdışı Koordinasyon diye bir yapılanma var. Karsaz, Konkurd, Roj TV, Mezopotamya, Knk gibi örgüt yapılanmaları Yurtdışı Koordinasyonu altında."


'Kürtlerin önündeki en büyük engel PKK'

Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu dün sonuçlandı. 18 ülkeden 350 akademisyen ve uygulayıcının katıldığı sempozyumun sonuç bildirgesinde, önemli saptamalar yer aldı. Terörle mücadelenin güvenlik odaklı politikalarla başarıya ulaşamayacağı vurgulanan bildiride, devlet de özeleştiri yapmaya davet edilirken, Kürtlerin önündeki en büyük engelin PKK olduğu öne sürüldü. Terörizm ve sınıraşan suçların benzer sosyo-ekonomik sorunlardan beslendiğine dikkat çekildi. Bu tür suçlarla mücadelenin güvenlik odaklı politikalarla sınırlı tutulmaması gerekliliğine vurgu yapıldı.
 
zaman



Bu haber 826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,654 µs