En Sıcak Konular

AB ülkeleri sallanıyor, Euro kan kaybediyor

9 Aralık 2010 18:48 tsi
Türkiye açısından çoktan geride kalan ekonomik kriz, Avrupa Birliği (AB) içinde ekonomisi diğer ülkelere kıyasla güçsüz, borç miktarı yüksek olan ülkeleri sallıyor.

Yunanistan ile başlayan, İrlanda ile devam eden kriz dalgasının domino taşları etkisi yaparak, Portekiz, Belçika ve İspanya ile devam etmesinden endişe ediliyor.

AB ülkelerinin ekonomilerinde yaşanan türbülanslar, henüz 8 yıllık bir geçmişi olan ve kriz öncesi iyi bir itibar kazanan AB para birimi Euro'nun geleceğini de tartışılır hale getirdi. Krizin vurduğu Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelerin vatandaşları, Euro'nun başta Almanya olmak üzere AB'nin büyük ülkelerinin küçük ülkeleri sömürü aracı olduğunu dillendirmeye başladı. Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'de yayınlanan Hart Aber Fair programına görüşlerini açıklayan İrlanda ve Portekizli vatandaşlar, "Almanya II. Dünya Savaşı'nın aksine Euro sayesinde tek kurşun atmadan Avrupa'ya hükmediyor." dedi. Benzer suçlamalar Yunanistan'dan da gelmişti.

Alman tarafı ise Avrupa'nın itfaiyecisi olmaktan, nerede yangın çıkarsa onu söndürmek için yardım paketleri hazırlamaktan rahatsız. Kamuoyu araştırmalarına göre Almanlar eski D-Mark'larını geri istiyor. Yunanistan ve İrlanda'ya ekonomik yardım paketleri hazırlayan Almanya, krizin Portekiz, İspanya gibi ülkelerle sürmesi halinde, bu yangınların da söndürülebileceğinden emin değil. Die Welt gazetesi Başbakan Angela Merkel'in (CDU), ancak kendi başbakanlığını riske atarak Euro'yu kurtarabileceğini yazdı. Gazete başka bir haberinde ise, "Şimdi Belçika da sallanıyor." dedi. İlk bakışta Belçika'da durumun iyi olduğunun sanıldığını, kişi başına düşen gelirin, kalkınmanın yüksek olduğunu belirten gazete, "Ama şimdi borçlarda patlama yaşanıyor ve politik problemler dev gibi." ifadelerini kullandı.

"Merkel'in Euro'yu kurtarmak için Başbakanlığını riske etmesi lazım." diyen Die Welt gazetesi, "Euro'ya güven zayıflıyor. Bir çıkış yolu bulabilecek olan Angela Merkel. Ama bu angajman ona, koltuğunu kaybetmesine mal olabilir. Merkel korkuyor. Çünkü 300 milyonluk toplumun para birimi sallanıyor." dedi.

Diğer yandan Kölner Stadt Anzeiger gazetesinin yayınladığı bir araştırmaya göre Almanların yüzde 57'si eski Alman Markı'nı geri istiyor. ARD'nin Deutschlandtrend araştırmasına göre yaşananlar Almanları Euro'dan iyice soğuttu. Alman halkının yüzde 60'a yakın kısmı Mark'ın yeniden tedavüle sokulmasını istiyor. Ancak Euro'nun Almanya'ya büyük güç kazandırdığını kabul eden Alman politikacılar yeniden Mark'a dönülmesi gibi bir seçeneği bile kabul etmiyor.

(CİHAN)



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,078 µs