En Sıcak Konular

CHP'den ezber bozan teklif

9 Aralık 2010 17:27 tsi
CHP Edirne Milletvekil Rasim Çakır, TBMM'ye Türk siyasi tarihine damga vuran 3 askeri darbe ile ilgili bir yasa teklifi verdi.

CHP Edirne Milletvekil Rasim Çakır, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat dönemlerinde yargı denetimine kapalı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla re'sen emekli edilen subay, astsubay ve askeri memurlardan bazılarının; emsallerinin hizmet süresi, unvan, rütbe, derece ve kademesi üzerinden emekliliğe hak kazanmasını öngören yasa teklifi verdi.

Teklife göre, 12 Mart 1971-26 Ocak 1974 tarihleri arasında re'sen, 12 Eylül 1980'de üçlü kararname ve 28 Şubat 1997-23 Eylül 2010 tarihleri arasında YAŞ kararlarıyla emekli edilen subay, astsubay ve askeri memurlardan emekliye sevk kararları kaldırılanlar ile disiplin cezaları affedilenlerin, sicil dosyalarındaki disiplin ve meslekten çıkarma cezalarına dair kayıtlar, ilgililerin müracaatı aranmadan hükümsüz kalacak ve dosyalarından çıkarılacak. Bu kişilerin, ilişik kesme tarihinde veya daha sonra emekli aylığı bağlanıp bağlanmadığına bakılmaksızın emsallerinin statüsüne intibakları yapılacak.

Böylece, emsallerinin hizmet süresi ile unvan, rütbe, derece ve kademesi üzerinden emekliliğe hak kazanmaları sağlanacak. Emeklilik yaş haddini doldurmuş bulunanlara veya vefat edenlerin dul ve yetimlerine bağlanacak emekli aylığı ve diğer özlük hakları, yaş haddini doldurduğu veya vefat ettiği tarihteki emsalleri esas alınarak düzenlenecek. Emeklilik hakkını kazanmadan veya yaş haddini doldurmadan vefat edenlerin dul ve yetimlerine emeklilik hakkını kazanıp kazanmadığına bakılmaksızın emeklilik aylığı bağlanacak. Aynı dönemlerde ve aynı gerekçelerle askeri okullardan ilişiği kesilen askeri öğrencilerin ödemiş oldukları tazminat tutarları yasal faiziyle birlikte ilgiliye veya mirasçılarına ödenecek. Söz konusu hükümler çerçevesinde, intibakı yapılanlara intibakının yapıldığı emekli maaşının 36 aylık tutarı tazminat olarak bir defada ödenecek.

İntibakı yapılan kişiler, sağlık hizmetlerinden intibakının yapıldığı derece ve kademe üzerinden yararlanacak. Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından hüküm giyenler, teklifin öngördüğü haktan yararlanamayacak. İlişik kesme ve kararın kesinleşme tarihinde yapılan işlemlere ve kararlara karşı yargı yolu açık olanlar da teklif kapsamı dışında tutulacak.

''İKİNCİ KEZ MAĞDUR EDİLİYOR''

Teklifin gerekçesinde, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997 süreçlerinde, demokratik siyasi hayatın kesintiye uğradığı, bu süreçlerin mağduriyetlere yol açtığı belirtildi. Gerekçede, haklarında somut bir cürüm ya da disiplin suçu isnadıyla verilen yargı kararı olmadan çok sayıda kamu personelinin; üçlü kararname, YAŞ kararı gibi idari işlemlerle meslekten çıkarıldığı ifade edildi.

Bu durumdaki personelin, idari işlem aleyhine yargı yolunun kapalı olması nedeniyle ikinci kez mağdur edildiğinin savunulduğu gerekçede, şunlar kaydedildi: '

'Geçmişte hakları telafi edilmeyen kamu personeli olarak, 12 Mart 1971 muhtırasından sonra 600 dolayında subay; 12 Eylül 1980 darbesinde 397 subay, 176 astsubay; 28 Şubat müdahalesini takiben ise bin 750 civarında subay ve astsubayın re'sen emekliliği gerçekleştirilmiştir. 477 askeri öğrencinin de benzer gerekçelerle okullarıyla ilişiği kesilmiştir. Son anayasa değişikliğiyle her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılmıştır. Ancak bu değişiklik, önceki dönemde yargı yolu kapalı olarak yapılan YAŞ kararları konusunda doğrudan yargı yolunu açan bir düzenleme getirmemiştir.''



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,992 µs